Bavlněné plínky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
307
1.3.05 20:33

plenky

Ahoj vsem,
Stefinko dekuju za rady, jeste bych potrebovala vedet, jestli u tech Bambinomio kalhotek + klasickych balvnenych plenek, chces zustat, tedy pokud jsem to pochopila spravne. Ja bych to chtela taky tak zkusit, bavlnenych plenek mam dost.
Holky nevite, jestli je nutne u tech BamMio kupovat i ty separacni vlozky (200 ks)???
Jinak moc chvalim diskuzi „ekologicka domacnost“, sice jsem jeste nic nepridala, ale hltam vsechny informace a ridim se jimi! Treba ten ocet misto avivaze je supr!
Pa Kajka a Bara

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
1.3.05 21:55

Kajko,
ty separačky od BamMio budou určitě stejné jako ty české Anička. Takže já bych je nekupovala, jsou zbytečně drahé. Osobní zkušenost ale nemám.
Pa Anka a Jituška (7m 13d)

• Citovat
  • Upravit
2304
2.3.05 08:19

Ahoj holky,

odborné rady ohledně používání plenek stylu Bambinomio a Popolini a vlněných plenek dá Ed , protože pokud jsem pochopila správně, oba systémy zná a používá. Ví tedy o materiálech a kombinovatelnosti. Myslím si, že když nekoupím kalhodky Ppoliny 2v1, tak se plenky Popoliny dají nosit s kalhotkami Bambinomio, ale když už si koupíte Popoliny, tak proč to kombinovat.

Separační plenky Bambinomio by měly být v přírodě rozložitelné a drahé jsou. Anička a Promina počítám nejsou, protože to na nich není ani napsáno. Ze začátku jsem je splachovala do WC, ale manžel mi nadal, protože když šel vybírat žumpu, byly tam a musel se v tom hrabat. S tím splachováním do záchodu včetně bobíka je to zajímavá rada, ale obávala bych se, že to někde ucpe trubky. Mám po starších dětech takové trojúhelníky Sandra, je to pratelná separačka.

Chci zůstat u toho systému klasické plenky-Bambinomio kalhotky. Svým dospělým holkám jsem už teď aspoň na netu ukazovala Popoliny.

Klasické plenky v těch nových kalhotkách sedí bezvadně. Bambinomio jsem vybrala, protože se dají aspoň trochu na obrázcích prohlídnout. Popoliny nevím jestli se dají použít, teoreticky ano, ale neměla jsem je v ruce.

U plenek newborn jde o odhad velikosti mimíska a kolik jich tedy koupit, pokud vůbec koupit. Budou potom hodně rychle malé. S tím kolik plenek koupit - na těch webech je doporučeno, banbinomio mají i nějakou základní řadu od které se to dá odvodit. Zase myslím poradí Ed. Plenkových svrchních kalhotek se doporučuje koupit 3-4 od velikosti.

Dost dotazů zodpovídala Ed ve svém deníčku https://www.emimino.cz/modules.php?…

Jestliže pojedu někam tak maximálně na dva dny, budu brát pouze bavlněné. Na delší dobu koupím bio jednorázovky http://ekoplenky.navi.cz/ Jsou pravda drahé cca 12 Kč jedna, ale v přírodě se rozloží.

Mějte hezký den. Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
2.3.05 17:18

Jaaaj Stefinko, to si mě teda dostala. Já ale stále nemůžu uvěřit, že by ty separačky nebyly rozložitelné. Sice to na nich napsáno není, ale jsou tam ty piktogramy- postavička s odpadkovým košem, zelený bod. Fakt je, že vaše žumpa o tom ví své… Z čeho to pak ale do čerta starého je?
 Anka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
2.3.05 17:48

Víš co, já se po tom mrknu, protože by mě taky mooooc potěšilo, kdyby to rozložitelné bylo. Třeba jenom to bylo krátkou dobu v naší žumpě než bylo třeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
2.3.05 20:39

Zdravím!

Tahle diskuze člověka opravdu nahlodá! Pořád nad tím přemýšlím, ráda bych vyzkoušela používání látkovek. Mému synovi je už 9 měs., doposud jsem používala jednorázovky.
Dívala jsem se na Bamb. i na plinky.cz, ale zdá se mi to dost drahé. Nevím, co by na to řekl náš živitel. Možná by ale stačilo koupit jen ty kalhotky, mám totiž dost těch obyč. látkovek, ale tak nějak se v tom moc nevyznám. Těch druhů (Popolinek) je tam hodně a nevím, které bych si měla vybrat.
Poradíte?

Předem děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
274
2.3.05 22:05

My používáme taky bavlněné plenky, ty obyčejné. Mám jich hodně (asi 90) od sester, tak jsem jiné ani nesháněla. Mají už víc než deset let, ale na pevnosti to vůbec není poznat. Dávám je doma přes den, na noc mám Huggies. Dávám dvě a vkládám je jenom tak volně do kalhotek „Sandra" a do toho mám ještě Sandra separační trojúhelníčky. Aby mu to drželo na zadku, tak nosí bodýčka.
Helča a Vojta 10M

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
3.3.05 09:14

Zizalko vem, si tužku, papír, kalkulačku. Sice je nakoupíš najednou, ale když srovnáš kup bavlněných plenek a kup jednorázovek, ušetříš za rok několik tisíc. Použiješ-li k tomu eko prášek a máchadlo, tak příroda si oddechne. Každá kapka dobrá.
Navíc, chcete další mimčo? Použiješ je nejmíň na jedno. Nebo jak napsala Ed, tyhle ještě dobře prodáš.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
3.3.05 09:46

Včera jsem se podívala do svých záznamů, kde si píšu, co tak malýmu kupujeme. Od začátku si píšu i počet jednorázových plínek. Klučina má teď šest měsíců a týden, a přesto, že jsem jedno období dávala jen bavlněné plínky a teď to střídám, tak už jsme jich koupily 1070!!! Jeli jedna za cca 5Kč, tak je to pěkná pálka! Za to se již dají koupit např. dva sety BambinoMio a ještě zbyde… A toho odpadu! My dost třídíme, ale když dávám jednorázovky, tak denně vynáším koš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
3.3.05 17:13

Dneska mi dorazily kalhotky Bambinomio ty největší do 19 kil. Jsou fakt boží. Na letáku mají hodně informací k užívání a údržbě. Doporučují přebalovat každé 2-4 hodiny a na noc vkládat vrstvu navíc nebo dát jejich větší plínku. Ty jejich speciální plenky nemám, tak nevím ani jak vypadají. Je s nimi asi více práce než s Popoliny. Mám i děravý pytel na plenky.
Ty jednorázové separačky nebudou v přírodě rozpustitelné. Třeba se dají vyprat a tím je použít víckrát? K separačkám rozpustitelným píšou, abychom byli opatrní při splachování, že můžou ucpat starší nebo užší odpadní trubky.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
258
3.3.05 20:31

Stefi:
ja sem se nekde v nejaky diskuzi docetla, ze hodne mamin co pouzivaj ty bambinomio separacky, je normalne perou pokud sou jen pocurany a pokud sou pokakany tak je vyhazujou. to mi prijde docela prijatelny.
jinak ja sem si objednala ty plenkovy kalhotky uz asi pred mesicem a chtela sem s obrazkama a oni je zrovna nemeli, tak porad cekam az je dostanou a poslou…uz sem na ne fakt moc zvedava. na tech obrazkach vypadaj bajecne.
carolin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
3.3.05 21:05

Objednala jsem si bílé a došly mi za týden. Vydrží určitě do těch 19 kil, zkusmo jsem je bez plínek natáhla na kluka 25 kilo a jedna by se tam vešla určitě, myslím stará čtvercovka.
Vyprala jsem umělou separačku a šoupla Adélce do plenek, tak uvidím ráno :-). Mělo by fungovat jen tu počůranou propláchnout. Nevím proč by ne :-).
Blbý s Bambinomio je to, že si počítají dvacku na každý kousek co by balné a ještě navrch stovku poštovného, tak ty dvoje kalhotky a síťka na plíny + 160 Kč a přišel maličký lehoučký balíček.
Ty umělý separačky budu prát dokud budou fungovat :-). Pokakaný separačky by taky šly prát. Holka když mi udělá bobka do kalhotek, což je obden, tak ty kalhotky taky přece nevyhodím, ale přemáchnu a dám vyprat. Mám ty sandra šátečky, jen je vyhrabat z miminkovskýho. Ty jsem taky používala, když dříve nebyly separačky a perou se samozřejmě. Nejhůř z nich ale jdou ty všelijaký prdelkový mastičky na opruzeninky. Od té doby co používám měsíčkovou od Dr.Popova tak není problém ani s praním ani s léčením opruzené prdelky.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
3.3.05 22:01
stefinka píše:
Najednou jí pusa jede o 106. Že by se díky látkovkám naučila i mluvit? :lol:Krásný den přeje Stefinka

No vida :D Další výhoda látkových plínek he he he :D
Ed x

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
3.3.05 22:49
Michi píše:
Ahoj Edino, Stefinko a další!

Dík za tuto diskuzi.
Nejdřív něco z mých zkušeností:
Dnes mám 6m syna. když jsem byla těhotná, uvažovala jsem o bavlněných plínkách,hlavně kvůli tomu kvantu odpadu, narazila jsem na info o BambinoMio, ale přišly mi drahé. Tak jsem začala používat klasické čtveraté, různě skládané, dávané do klahotek typu Sandra a podobné, je to jak když pogumovaný polyester - ty kalhotky. Takže asi to moc nedýchá. Ze začátku jsem kombinovala i jednorázovky, ale když malý kakal každou půlhodinu, tak mi přišlo, že těch jednorázovek spotřebujem mraky. Nakonec jsem ale přešla jen na jednorázovky, malý hodně plakával a málo spal, tak jsem byla vděčná za každou chvíli, kdy spal v klidu a to ze začátku ty jednorázovky splňovaly.Se začátkem zimy nastal u nás taky problém se sušením prádla vůbec - v bytě jechladno a málo místa, na balkoně to moc neschne a takovou zásobu bavlněných plín jsem zas neměla. Teď už vím, kdy asi bude prcek kakat, tak dávám na střídačku bavlněné i jednorázovky(těch zatím víc), ale zase těch bavlněných je míň, nemám to s čím prát. Normálně peru jen na 40 stupňů. Po přečtení celé této diskuze a po propočtu, že za jednorázovky za rok utratím asi tak 11tisíc korun (6 plínek po5Kč denně), bych se vrátila zpět úplně k bavlně.

Takže bych ještě chtěla pár rad:

1. Chci využít čtvercové bavlněné plínky - to znamená, mám si koupit kalhotky BambinoMio? Do Popolini nejdou?

2)Jsou tyto kalhotky prodyšné, neprotékavé, lepší než Sandra a jim podobné? 3)Pokud jsem to dobře pochopila, tak Bambinomio má různé velikosti kalhotek, to znamená, musím jich koupit postupně víc než u Popolini? Kluk má teď 8kg a půl roku, asi bude větší mimino pořád.

1. Dají se navzájem kombinovat kalhotky a plínky Bambino/Popoliny

5)Co je nejlepší na cesty nebo na dobu, kdy nemohu déle přebalit? Např na 4hodiny a dýl? Nebo když jsu někde, kde nelze prát? Byli jsem teď týden na horách, takže s jednorázovkama.

1. Separační pleny - mám název mají Anička, je tam napsaný, že je to zdravotně nezávadný, vysoce kvalitní materiál. Myslíte, že je rozložitelný?
    (Ještě mám po sestřiných dětech takové děrované pružné trojúhelníkové pleny, to prý bývalo místo separaček, ale nevím, jak bych je dnes použila)

A ještě trošku na podobné téma:
Hodné mi uniká mléko, používám jednorázové vložky dopodprsenky Babylove. Máte někdo zkušennosti s pratelnýma vložkama? Kolik jich máte?

Prosím o názory a rady. moc díky. Dík za celou diskuzi i informace i za Eko diskuzi. Nemám čas vysedávat na netu a hledat, zkušenosti takové jsou k nezaplacení. Patřím k těm „zatím šílencům“ , co třídí kde co, snaží se jíst a žít zdravě a ekologicky a ty plínky jsou docela moje noční můra.

Ahoj Michi,

kalhotky Bambino Mio jsou opravdu dražší (škoda převeliká, že si ještě přirážejí za to balné). Ale - jako vše co je kvalitnější, je i prodyšnější a vyrobeno z lepšího materiálu - delší životnost také zaručena.
Nevím jak kalhotky Sandry vypadají, ale co se týče jakýchkoliv kalhotek, měly by být hlavně prodyšné - nestačí, aby byly jen gumové a nepromokaly, protože zadeček musí větrat.

Já osobně Bambino Mio nepoužívám. Vyzkoušela jsem je, ale preferuju plínky Mother-ease, které jsou velmi podobné stylu Popolini.
Důvod byl hlavně ten, že naše 17 měsíční Daisy velmi rychle přišla na to, jak odepínat suchý zips a to potom vypadla celá plínka i s obsahem :D
Také jsem zjistila, že se do suchých zipsů, pokud je zapomenu „zapnout“ před praním dostanou další plínky a někdy se v nich zachycuje i další nečistota. No prostě, zavírání na patentky je pro mě lepší a potom taky to, že dávám kalhotkovou plínu (zavírání na patentky) a na ní svrchní kalhotky mi příjde pohodlnější jak pro mě, tak pro Daisy. A má v nich takovou menší prdýlku, nejsou tolik objemné.

Odpovědi na té otázky:

1. Kup Bambino Mio. Popolini jsou dělány jako svrchní kalhotky pro kalhotkovou plínu a normální čtvercovou by ti špatně drželi.
    Ikdyž opačně to kombinovat jde - do Bambino Mio svrchních kalhotek plínku Popolini dát můžeš.
    Jde hlavně o to, že BambinoMio je přímo dělána na plínku, která se do nich skládá, jsou trochu jinak tvarované kolem nožiček - no prostě, kdo plánujete používat klasické čtvercové plínky, tak potřebujete kalhotky BambinoMio.
  1. Jak jsem psala, neznám Sandry, ale dovoluji si říct, že lepší a kvalitnější Bambino Mio určitě jsou !!

3)Těch Bambino Mio budeš muset koupit o něco víc, protože Bambino Mio a Popolini jsou dva totálně odlišné systémy, nesmíš srovnávat, kolik je čeho potřeba u toho či onoho.
U Popolini ti vystačí na jednu velikost 4 kusy svrchních kalhotek, ale budeš potřebovat tak 18 kusů kalhotkových plínek.
U Bambino Mio budeš potřebovat na praní co tři dny těch svrchních kalhotek maximálně 10 kusů, ale bavlněných plínek (pokud by jsi kupovala ty jejich) těch odhaduju tak 20 kusů.

Co se týče velikostí, tak Popolini mají jednu velikost kalhotkových plínek a pak jen různé velikosti (myslím tři a to S - M a X) svrchních kalhotek. Takže třeba je pořídit jen tu :,-(u plenkových kalhotek a pak jen svrchní kalhotky jak mimi roste. Na jedno období růstu ti vystačí 4 svrchní kalhotky, takže např od 0 - 6 měsíce velikost S, od 6 - 12 měsíce velikost M a pak od roku nahoru velikost X (ale to je jen můj odhad, nemám teď otevřenou Popolini stránku, takže nevím jak přesně to tam podle velikostí mají ).

A Bambino je to podobné - různé velikosti kalhotek na různě velké mimi, jen snad ty plínky mohou zůstat stejné - ikdyž mám pocit že na větší mimi jsou třeba i ty bavlněné plínky větší. Tady v Anglii se alespoň různé velikosti i těch plínek prodávají.

1. to už jsem zodpověděla v 1 )

5)Pokud jsi mimo domov, tak bych látkovky sebou brát neriskovala :D Pokud nemáš přístup ke kyblíku na skladování špinavých plínek, pak pračce, pak sušení - byla by to strašná námaha a myslím, že na dovolenou ti příroda odpustí ty dva balíky jednorázovek :)
Ikdyž existují biodegradabilní plínky, na které už psala odkaz Stefinka a tak jestli chceš mít dobrý pocit, že jsi nic ani na té dovolené neošidila, tak bych investovala do pár balíků těch bio plínek :D
Pokud jedeš někde na delší cestu, 4 hodiny v autě, tak postačí látkovka, možná snad jen o něco víc vycpaná, nebo prostě někde zastavit a přebalit :D

1. Separační pleny - kapitola sama o sobě a hrozně hlavu motající.
    Já osobně je nepoužívám. Separační „plena“ je jak kdy a jak co.
    Někdy splachovaní papírový kus - něco jako ubrousek, který se prostě i s obsahem hodí do záchodu, ale to ještě nezaručuje, že tyto ubrousky jsou biodegradabilní. Pokud to na nich není napsáno, tak v přírodě lehce rozložitelné nejsou , ikdyž jsou splachovací, zdravotně nezávadné a vyrobeny z vysoce kvalitního materiálu.
    Pak existují separačky, které jsou biodegradabilní a splachovací - nejlepší volba.
    Separačku nepotřebujete - jen pokud si nechcete moc špinit plínky. Samotná separačka není k funkci plínky důležitá. Její jediná funkce je,že umožňuje pro vaše ruce čistější a rychlejší odstranění hovínek.
    Já separačku nedávám, a tak hovínka buď jen vytřepu (ale na plínce zůstane tím pádem i po vyprání někdy flek) a nebo přeplachuju v záchodě, protože se prostě na té plíně drží víc, než kdyby tam byla separačka.

Ale ikdyž název je separační plína - nejde o plínu. Je to vážně jen kus ubrousku.
Někdy jsou pratelné, ale vydrží tak maximálně 5 praní, pak se vyhazují.

Velmi dobrá volba je ovšem používat „separačku“ z flauše. Je to velmi savý materiál, který propustí, ale nevpije a tím pádem udrží zadeček suchý. Takže si můžete samy nastříhat nebo u někoho nechat ušít pár těchto separaček a tyto pak prát i s plínkama. Vydrží opravdu dlouho. Já vám pár vyfotím, jaké používáme my a přidám snad brzy do alba tady na Emimi, až bude fungovat.
Ikdyž taky nedávám ty separačky pokaždé, jen když vím, že někam jedem, je to taková extra vrstva, která prostě zadeček udržuje suchší, protože tohle je funkce toho flauše.

Vložky do podprsenky jsem naposled používala obyčejné kupované, takže nemám zkušenosti, ale taky už jsem se po nějakých pratelných dívala :D - no holt bude třeba pro příště :D

Tak snad jsem ti trošku pomohla, chápu jak je to těžké se rozhodnout správně, takže se klidně dál ptej, já se budu snažit odpovědět hned jak to bude možné, jen se na net teď nedostanu každý den.

Ed x

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
3.3.05 23:08

POPOLINI a jejich cena

Ahojky,

abych trošku pomohla všem, kteří v tom mají zmatek, tak zkusím trošku popsat situaci u plínek Popolini.

Máte mimi mezi 3 kg až 15 kg?
Budete prát co tři dny?
Pak potřebujete např. Ultrafit Extra přírodní za cenu 216 Kč za kus (10 plínek v balení) tudíž dohromady 4 320 Kč.
Tyto plínky vám vydrží od miminka až po nočník a více přikupovat nemusíte.

Ovšem velikostně budete muset měnit svrchní kalhotky.
Velikost S: 3 - 6 kg
Velikost M: 5 - 10 kg
Velikost L: 9 - 15 kg
Velikost XL: 15+ kg

Od každé velikosti budete potřebovat 4 kusy. Např. velikos S, bílé kalhotky cena 232 Kč x 4 = 928 Kč.

Plenkové vložky jsou takové extra vložky, které přidají plínce savost, dobré používat např na cesty, či na noc. Potřebujete tolik kusů, kolik si přejete. Dejme tomu tak 6 kusů.
Cena za jednu je 53 Kč x 6 = 318 Kč.

Separační plínky, jak už jsem psala, nepotřebujete, já osobně nerada prostě dávám na plínku, která je bavlněná něco, co je papírové. Ale kdyby přeci jen jste chtěli, tak role, která má 100 kusů separaček výjde na 154 Kč.

Takže suma sumárum cena je 5 720 Kč.
Samozřejmě konečná cena bude o něco vyšší, když připočítáte extra :,-(y větších svrchních kalhotek.
Ale tohle mi vyšlo jako pořizovací cena pro vaše dítě,ať už je jakkoliv staré, jen když se vleze do toho velikostního rozsahu od 3 kg - 15 kg :D

Pomohla jsem vám trošku?
Ed x

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky