Bavlněné plínky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
456
18.2.05 19:59

Tak já tedy nevím, asi jsem hloupá, ale jestli jsem to dobře pochopila, tak je to jedna látková plena, vypadající jako jednorázovka a dá se pořád dokola prát?? :?:
Na těch stránkách www.plinky.cz jsou ekologické jednorazovky?????
Jsem fakt nějaká zabedněná. :roll: :D
Chtěla bych to zkusit, udělat něco pro přírodu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
18.2.05 20:40

Ekologické jednorázovky jsou na http://ekoplenky.navi.cz musíš klepnout dole pod letáčkem, vyskočí wordovský dokument.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
18.2.05 20:50

Takže jestli jsem to dobře pochopila, tak ty Navi jsou ekologické jednorázovky? :)
A pak se tedy dělají normalní prací pleny se savým pracím jádrem + kalhotky?
Mám v tom gulášek… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
18.2.05 20:54

Jsou ale pěkně drahý ty ekologické jednorázovky. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
18.2.05 20:58

Ty pratelné pemprsky jsou buď jako pemprsky nebo plenka ve tvaru pemprsky a navrch kalhotky.
Drahý ty kompostovatelné jsou, ale kdybychom je kupovaly všechny, budou levný. Stejně úplně to bylo s jednorázovkama. nejdřív byly jen pro movitější.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
21.2.05 11:01

Mezitím tu bylo napsáno dost důležitého a já si to okopírovala. Tak te´d to sem zase nakopíruju.

KATINKA
ahojte, tak sa hlasim znovu, teraz uz mame trojtyzdnoveho matuska a veselo pouzivame tie spominane latkove „pampersky“. nie su to samozrejme pampersky. my mame 7 ks frote popolino, 12 ks fleesovych zippidys + vlozky z rovnakej latky, ktore sa daju dat do nich a ak sa babo len pokaka, vlozka sa da do prania a plienka zostane. a k tomu mame 4 vrchne nohavicky. zatial nam to bohate staci, periem raz za 2-3 dni. na noc vsak davam jednorazovky, lebo aspon v noci chvem balit na siroko s postolkami a to sa pri tych ostatnych plienkach neda. nase plienky zippidys sa daju prat max na 60 stupnov, ale podla mna to staci. nevyprali sa sice niektore uplne, ale kedze ani nie su uplne biele, lebo nie su z bielenej bavlny, ani to moc nevidno a ani mi to nevadi, ved je to plienka, nie modny doplnok namiesto avivaze pouzivam obycajny ocot.

co sa tyka prebalovania, prebalujeme, ked sa maly zobudi, co byva niekedy raz za 2/3/4 hodiny. ako sa zadari. plienocka je precikana az po vrchne nohavicky, ale dotykom mam pocit, ze na pokozke ten pocit vlhka nie je. teda, nie je to ako pri jednorazovke, ale myslim, ze to nie je ani take vlhko, ako pri klasickej plienke.

inak, tie zippidys sa super zapinaju, ale po suseni v susicke sa nam trosku zmolkaju, co ma mrzi. tie popolino su v pohode aj so susenim, stale su rovnake a to ich uz mam z druhej ruky.

takze ja taketo plienky jednoznacne odporucam. prat ich nie je ziadna robota a kedze mame susicku, tak ich vlastne len supnem z pracky do susicky a potom odlozim. a v lete sa tesim, ako ich budem susit na slniecku.

majte sa krasne
katinka

EDINA
Ahoj holky,

děkuju Stefince, že mě odkázala na tuto diskuzi. Koukám, že nám Emimi za chvilinku vypne až do zítřejšího rána, tak to zkusím to co mám na srdci napsat rychle a stručně

Kdo je z Prahy, tak holky, u Apolináře je prý předváděčka POPOLINI. (mrkněte u nás v deníčku se o tom píše).Běžte tam prosím alespoň ze zvědavosti, když už ze žádného jiného důvodu. Ono to opravdu stojí za to omrknout na vlastní oči a taky si popovídat s těma, kdo je používá.

Já se nepobuřuji nad nikým kdo jednorázovky používá ani nad těma, co by do klasických látkovek nešly. Měla jsem úplně stejný názor, než jsem zjistila, že „moderní“ látkovky už nejsou co to bývalo a rozhodně nejde o žádnou práci na víc.
Jak jsem psala u nás v deníčku, ale klíďo tady zopakuju. U nás to je takto: plínky hážu do kyblíku s víkem (koupila jsem jeden v zahradickém centru, má nejen víko, ale ještě takové úchytky z boku - nejen že je praktický a opravdu nepustí žádný puch, ještě se do něj moje dítka nedostanou). Já ho vyfotím a přidám do galerky tady na Emiminu do fotoalba Štěstíček (jen nevím jestli to stihnu ještě než nás vypnou).
Peru co dva až tři dny, do kyblíku přidám pár kapek levandulového olejíčku a žádný puch mě při otevření nečeká. Plínky nenamáčím, přidávám je do kýble na „sucho“. Hodně pokaděné plínky trochu přemáchám v záchodě, ale jinak je nijak speciálně hodně nečistím, na to je přeci pračka.

Plínky peru na 60°C a přidávám jen jednu lžíci non bio pracího prášku, místo aviváže dám tři kapky čajovníkového olejíčku a z pračky vytahuju krásně čisté a voňavé plínky.

Protože používáme kalhotkové plínky, žádné žehlení se nekoná, ráno mám suché plínky připravené na další použití.
Své děti rozhodně o drahocený čas používáním těchto plínek neochuzuji.

Naše domácnost ani přechod z jednorázovek na látkovky nepostřehla…

Chápu, že koupit látkovky, obzvlášt ty vymakanější kalhotkové látkovky je do začátku velká suma,ale opravdu se to oplatí. Myslím, že v budoucnu s tím budou rodiče počítat stejně jako počítají s tím, že svému dítěti musí koupit kočárek, postýlku a pod. Je to investice do něčeho, co se „neztratí“ a potencionálně mohou využít další děti, či prodáte dál.

Kdyby neexistovaly tyto kalhotkové látkové plínky, tak ještě výmluvu, že látkovky zaberou čas chápu, ale takto - pokud chce někdo tvrdit, že látkovky X jednorázovky výjdou na stejno, tak je to jen zavírání očí před realitou - plínky používá strašná spousta lidí, proto se o nich mluví a právem - viděli jste to číslo kolik jich dítě za dobu než se naučí na nočník spotřebuje? 5 000 ! A teda nevím jak je to s tím bylinkovým čajem o kterém tu někdo psal, ovšem ve všem máme volbu. To co nám škodí pít nemusíme, jíst nemusíme. Jen proto, že něco nekonzumujeme skrz žaludek neznamená,že to není škodlivé. Každou plínku co použijeme necháme svým dětem, pradětem, prapradětem jako „dědictví“. A je na čase, aby se začlo poukazovat na to, jaký má jejich používání vliv na naše životní prostředí - protože výmluvu, že praní taky znečišťuje jaksi neberu.
I to praní jde dělat ekologicky a tak kde je to znečišťování životního prostředí látkovkama??? Napiště mi to prosím někdo ! Pračka prý žere vodu a energii. No já sice nevím, kolik energie přesně, ale náš účet za elektriku za měsíc není žádná hrůza a to peru 3× týdně a kde je zbytek - televize, počítač, světla (teď v celém domě pušťěná skoro od rána do večera)-to praní je jen zlomek. A voda? Plná vana (pitné) vody je přibližně stejně neli víc než spotřeba na jedno praní a kolik z nás si tu vanu napustí?
A jak jsem psala v deníčku, na výrobu jedné jednorázovky se spotřebuje více vody, než při jednom praní v pračce.

Pokud chce někdo používat jednorázovky, tak je to ok, ale prosím neschovávejte se za tvrzení, že tak děláte proto, protože to výjde ekologicky nastejno.

Mrkněte se na odkazy v mém deníčku, dnešní látkovky už jsou tááák jiné !

Ed

ANKA
Ahoj Ed. Mám dotaz. Abych řekla pravdu, nejsem úplně sžitá s naší pračkou, má vrchní plnění. Líbí se mi ten nápad s TeaTree olejem, ale nevím, kam bych ho dala. Myslím, že kapat tři kapky do zásobníku, ve kterém jsou zaschlé zbytky aviváže by asi nebylo účinné. Ale jak jinak na to? Naředit a vylít tam třeba deci?

STEFINKA
Anko,
ten zásobník se nedá vyndat, aby se vyčistil? Mám plnění zepředu a tam to jde. Asi záleží na typu pračky.

Ed,
já ten levandulový olej nemůžu, mám nízký tlak, zvedá mi to žaludek a bolí mě z toho hlava. není nějaká alternativa?

Stefinka

EDINA
Ahoj Ani,

jé tak to teda nevím
Já to normálně do toho zásobníku dávám, ředit jsem to nezkoušela. Tea tree olej je hrozně silný - já nevěřila, že po těch třech kapkách, praní na 60 C a 2× přemáchání (jedno s octem) to prádlo vytáhnu a bude vonět a ono JO ! Voní nádherně tea tree olejově
Takže to zkus a uvidíš, pokud by jsi měla pocit, že ty tři kapky do zásobníku nestačili, tak to určitě zkus zředit.

Čauky a poslala jsem ti zprávu. Jsem nadšená z tvého nápadu !!

ed x

EDINA
Ahoj Stefi

jasně že je
TEA TREE olej voní zrovna tak dobře a zrovna tak dobře zachytí jakýkoliv puch

Ed x

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
21.2.05 16:00

Ed,
ten ocet, musí být jenom vinný? A stačil by jako aviváž i na ostatní prádlo?
Stefinka co objevuje ekologické přípravky v domácnosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
21.2.05 19:01
stefinka píše:
Ed,
ten ocet, musí být jenom vinný? A stačil by jako aviváž i na ostatní prádlo?
Stefinka co objevuje ekologické přípravky v domácnosti

Stefinko,
nevím nevím co to udělá, když dáš „normální“ ocet. Možná to chce zkusit? Ale dát ho míň, protože normální ocet je o hodně silnější než vinný.

Teď jsem plínky vyprala bez vinného octu, jen je nechala extra přemáchat v čisté vodě a bylo to HODNĚ znát. Ocet prádlo krásně „změkčí“, takže určitě zní má odpověď ANO - určitě by ocet stačil jako aviváž na ostatní prádlo.

A pokud máš zájem, mám několik „receptů“ jak si doma udělat vlhčené ubrousky :D

Pááááá
Ed

Ps. Koukala jsem, že se toho hodně ztratilo, když se Emimi stěhovalo na jiný web. Ještě že tě máme :D
Anko - jestli jsi mi psala soukromou zprávu, tak nic nedošlo, myslím,že i zprávy to nějak ovlivnilo a fotogalerie taky ještě nefachčí jak má.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
21.2.05 19:32

Tý brďo Ed , dej sem ten recept na domácí vlhčené ubrousky.
Obyčejný ocet vyzkouším na mužovo montérkách.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
22.2.05 00:27

Recept na po doma vyrobené vlhčené ubrousky :D

125 ml vařící vody
1 sáček heřmánkového čaje
1 lžíci mandlového oleje
4 kapky levandulového olejíčku
1 lžíce dětského šamponu nebo tekutého mýdla

Necháme heřmánkový sáček vyluhovat až do schladnutí a poté jej vytáhneme. Do „čaje“ přidáme zbývající ingredience, zamícháme a pořádně protřepeme. Zalijeme touto směsí (po doma vyrobené ubrousky - nastříhané kousky jakékoliv dobře sající látky), které dáme do nějaké dobře těsnící nádoby, třeba prázdné od koupených ubrousků. Zalijeme jen tolik, dokud nejsou „vlhké“, nesmí v té směci plavat. Pokud to přeženete, tak prostě jen trošku ty ubrousky vyždímejte :D
Pokud chcete, je možno ještě tuto směs dát do lahvičky z rozprašovačem a nastříkat pouze na zadeček než utřeme suchým ubrouskem.
Nevyužitou směs můžeme skladovat v lednici.
Nenamáčejte příliš mnoho ubrousků, tak zásobu na den či dva a pak přidejte směs, dlouho namočené ubrousky díky tomu, že tohle je „přírodní“ směs mohou začít trošku utuchat.

Pokud chcete trošku experimentovat, je možno přidat do této směsi hned ze začátku, když se luhuje heřmánek lžíci medu - má hrozně uklidňující účinek, obzvlášť na opruzený zadeček.
Můžete použít jiný olejíček místo levandulového, ale prosím zjistěte si nejdřív u prodejce, že je vhodný pro miminka.

Místo mandlového oleje můžete použít jakýkoliv jiný kvalitní rostlinný olej - např. olivový

Tak tohle je jeden a ještě jdu vyštřáchat druhý. Tento používáme a je to nádhera - voní to úžasně :D

Edx

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
22.2.05 00:50

Vlhké ubrousky

Tak já to nemůžu najít, měla jsem to založené, a kdo ví, tak až to vylovím, napíšu.

Ještě jsem chtěla ale napsat, že mi používáme Levandulový olejíček, ale některé děti na něj mohou být alergické, stejně jako mohou být alergické na Čajovníkový olejíček. Proto místo 4 kapek dejte třeba jen dvě nebo i jen jednu, aby pokud možno špatná reakce byla co nejmenší. Pokud to pokožka vašeho miláčka snese, tak přidejte olejíčku, ale nikde ne víc než 4 kapky, i to je dost, řekla bych že to je fajn pro starší děti.
Pro malinká miminka určitě stačí jen ta jedna kapka.

Dobrou noc
Ed

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
22.2.05 07:59

Páni Ed, to vypadá úžasně.
Nevím tedy co místo levandulového oleje, zkusím dát něco jiného. Máme ještě pár balení ubrousků, tak jak je zlikvidujeme, vrhnu se na to. Normálně je nekupujeme, poslední dobou nám je přidávali jako bonus k velkým balením. Už dávno jsem používala nastříhané látkové, jen jsem je namočila ve vodě.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
22.2.05 08:16

Konečně jsem pořádně prohlédla plenky Bambinomio a Popolini. Tedy jenom podle obrázků na webu.
Popoliny mají tvar jako jednorázová plenka. Je možnost mít plenkové kalhotky a plenku zvlášť nebo plenkové kalhotky 2 v 1. Určitě je výhoda mít do nich ještě vnitřní vložku.
Nevýhodu vidím jedině v tom, že velikost plenek je pouze do 15 kil.
Banbinomio jako složená klasická plenka. Máte :,-(u plenek ve 3 velikostech a kalhotek ve 4 velikostech. Vnitřní vložku jsem tak neobjevila. Plenky jsou do 19 kil.
Mám klasické plenky po dětech a hodlám si podle nich případně doplnit zásobu buď o doma šité flanelové nebo froté plenky a pořídit plenkové kalhotky Bambinomio.
Anko, katinko a další plenkové maminky díky za vaše zkušenosti.
Ed jsi prostě poklad.
všem přeji krásný den. Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
22.2.05 08:29

Ocet místo aviváže jsem vyzkoušela. Nalila jsem obyčejný do dávkovače v pračce. Prádlo není cítit po octu. Jak to dopadne, nakolik je měkké, to uvidím až uschne.
Další použití octu jsem nahledala v chytré knížce: Čistí aktovky z umělé hmoty, drahokamy, emailové nátěry, kachle, pozlacené kovy, měď, mosaz, chromované části nábytku a kuchyňských sporáků, nádobí, okna, sklo, umyvadla a vany, skvrny od bláta, klihu, krve, mléka, mořidel, ořechů, trusu ptáků, rzi, červené řepy a zvratků.
Odstraňuje z nádobí a příborů pachy, pach z obuvi, pach z připáleného mléka.
Oživuje odřený kožený nábytek, barvy koberců.
Leští lakované podlahy.
Utišuje bolesti po bodnutí včely, vosy a dalšího hmyzu.
Urychluje zkysnutí mléka.
Prodlužuje dobu tuhnutí sádry.
Pár kapek ve vodě zabrání prasknutí vejce při vaření.
O dávkování nic, tak asi začnu hledat knížku se starýma receptama. Nebo používáte doma ještě zkušenosti babiček?
Tak se zdá, že by to chtělo ekologickou diskuzi na velmi široké téma :lol: .
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
22.2.05 08:45

Stefinko, teď jsi uhodila hřebík na hlavičku, i když jsi to asi nemyslela tak vážně. Já bych uvítala informace lidí, co mají zkušenosti s ekologickým vedením domácnosti. Já se snažím, ale často si s tím nevím rady, na internetu jsem zatím moc rad nenašla, ale taky je to tím, že málo hledám. Ale osobní zkušenost je k nezaplacení. Tak třeba nevím, jak správně třídit odpad, co patří do plastů, co do papíru. Nebo jak je to s ekologickými pracími prášky- mám tady nějaký leták od ROSY, ale většinu prášků, které na něm jsou uvedeny jako bezfosfátové, jsem nikdy neviděla. Jak jse vidět, v cizině se dá dost poučit. Já jsem byla jeden semestr v Německu a hned po příjezdu na koleje jsem dostala leták, kde bylo konkrétně uvedeno, které druhy obalů patří do kterého odpadu- přijde mi, že u nás vyhodili spoustu peněz za třídící kontejnery a celý systém třídění, ale vůbec nepoučí lidi, jak to mají dělat. Největšími odborníky v tomto směru jsou stále bezdomovci…
No noc, asi to do téhle debaty nepatří, ale kdyby měl někdo tip na to, kde podobné informace na netu získat, tak sem s ním.
 Anka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí