Bavlněné plínky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2304
17.2.05 23:44

Taky nikomu neberu jeho nadšení pro jednorázovky.
Mně vadí můj odpad a tady by bylo možné popovídat si se stejně zaujatými lidmi, tak nevím proč by se tu měla rozvinout debata co je lepší jestli pratelné plenky nebo jednorázovky.
Takže ještě jednou - zakladatelka diskuze se ptala na Bambinomio www.bambinomio.cz a Popoliny www.plinky.cz a já přidávám kompostovatelné jednorázovky http://ekoplenky.navi.cz když někam pojedu a fakt nebudu chtít prát.
Svoje zkušenosti přidám doufám brzy, mám plínky objednané.
Po prostudování těch dvou českých stránek si vyberu Bambinomio, je tam i celá :,-(a, z té se dá odvodit co je třeba koupit teď a co dejme tomu za půl roku. Záleží na tom kolik má člověk času na rozmyšlení.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
18.2.05 10:41

Při jednom dítěti bylo používání bavlněných plen celkem v pohodě, ale po 19 měsících přišlo druhé a to už taková pohoda nebyla, takže jsme automaticky přešli na jednorázovky a jsem ráda, že existujou. Dnes jsou dcerce 2 roky a chtěli bysme ještě třetí mimčo. O plenách už vůbec nepřemýšlím - najedeme rovnou na jednorázovky. Ve 2/1 bez balkonu si to ani jinak neumím představit.

• Citovat
  • Upravit
294
18.2.05 10:56

Ženský, fakt, nechme toho. Tohle mi nejvíc vadí na internetových diskuzích, že jeden o koze a druhý o voze. Jednorázovky jsou pro mě fantastická věc, protože je mám kdykoliv k dispozici kdybych nestíhala, kdyby se malá oprudila, kdybych jela na víkend pryč. Chápu všechny, které bavlna odradila, protože vím, jak jsem se cítila, když jsem s plenama začínala. Říkala jsem si, že jsem si na sebe ušila bič a že si chcu bůhvíco dokazovat… Navíc už nemám mámu, takže jsem nevěděla jak na to.
Jituška je moje první dítě, takže první tři týdny jsem také používala jednorázovky, než jsem si na život s miminkem zvykla. Na základě svých zkušeností bych ráda vyvrátila několik mýtů:

1. pleny se opravdu nemusí žehlit!!!
  2. ty hrůzné zkazky o lítání okolo plen, které vykládají naše maminy jsou pravdivé, ale moje máma např. neměla automatickou pračku, která pere na devadesát stupňů, takže přepírala v ruce a vyvařovala, což je ta nejhorší práce vůbec. Moje tchýně pračku neměla vůbec! Obstarávaní bavlněných plen dnes zdaleka není tak náročné jako před třiceti lety.
    A pro ty, co chtějí znát technické podrobnosti: peru jednou za tři dny, pleny mám pod umyvadlem v kýblu s víkem. Namočené jsou jen ve vodě. Někdy peru na devadesát, někdy na šedesát. Pokaděné pleny se na šedesát nevyperou doběla, ale na počůrané je devadesátka naprosto zbytečná, tak to střídám. (Někdo to dělá tak, že má dva kýbly- jeden na počůrané a druhý na pokaděné pleny. Mně by se to nevyplatilo, malá pokadí už jen jednu plenu denně). Pracího prášku dávám opravdu málo, důležitější je teplota a taky aby nebyla přeplněná pračka, aby se pleny dobře vymáchaly. Jediné co opravdu zabere čas je věšení a skládání plen a to většinou dělám večer u telky, jednou za tři dny mně to skutečně moc času nezabere. Fakt je, že v 2+kk to zabere místo, ale to asi každé praní. Pleny věším nepřeložené a po čtyřech na jeden drát na stojanu, i tak to u topení uschne většinou do rána.
    Co se týká přebalování, tak to dělám co dvě- tři hodiny. Malá taky čůrá častěji, ale myslím, že ty tři hoďky jsou OK. Opruzená nikdy nebyla, naposledy se to stalo, když jsem ji na výletě nechala šest hodin v jednorázovce. V poslední době jsem začala používat separační vložky a s těma je to vůbec v pohodě, protože udržují zadeček suchý jako jednorázovky. Pleny dávám dvě, na ně separačku. Když se vykadí, separačku i s nadílkou vyhodím a plena je jen minimálně špinavá, už ji nepřepírám.
    Jsem ráda, že je tu tahle diskuze, opravdu ocením každou informaci, a kdybych věděla před rokem to, co vím teď, ušetřila bych si starosti. Jestli máte někdo nějakou vychytávku, tak sem s ní. Zajímalo by mě, jak se balí bez plenkových kalhotek. Na fotkách z dětství mám na sobě jen pleny- ta vrchní je asi složená do trojúhelníku, ale nevím jak na to. Taky jsem četla, že američanky zajišťují pleny nějakým bezpečným zavíracím špendlíkem- dá se to sehnat i u nás. Tak takověto inromace bych opravdu uvítala a ne to, že jedorázovky jsou super… To přece všichni víme, ne?
    Tak ahoj a nechme už toho konfrontačního tónu, řekla bych, že pleny jsou skutečně každého osobní věc.
     Anka

Jo a ještě něco- pleny namočené v kýblu téměř nesmrdí, ale nesmí se to nechat přes tři dny. V kýblu to pak to sice taky příliš nesmrdí, ale při praní se to pořádně rozvine po celém bytě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
135
18.2.05 11:25

Anka? ďakujem, presne o tieto informácie mi išlo.
Vďaka! :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
18.2.05 12:43

Ahoj Anko,
díky moc za tvůj příspěvek. Jo tak jsem to dělávala taky. Navrch (asi jsi zapomněla připsat) jsem je máchala před praním a dvakrát cyklus po vyprání (první tři měsíce), žehlil prvních šest týdnů manžel a zbožňuju věšení prádla. Žehlení naopak nesnáším. strašně mi na nich vadilo a přidělávalo práci, že jsem nemohla sehnat pořádné kalhotky, potom když dítě víc čůralo nebo když byla řidčí stolička, častěji přes den se převlékalo skoro celé mimčo.
Mám hodně práce spíš s vařením a hlídáním dětí, protože klučina je postižený a aby toho nebylo málo, má velmi přísnou dietu. Všechno se musí vařit, „mouku“ melu doma, peču i pečivo … tak jak přibyla dieta, což bylo jak měla holčička něco přes půl roku, byla jsem za jednorázovky vděčná a postupně jsem na ně přešla. Ty pratelné pemprsky - dá se jedna, některé mají integrované i kalhotky, a taky se jen hodí do pračky a perou. Stejný postup jako u čtvercových. Plen je ve výsledku potřeba méně, protože to balení je hotové a vytvarované jen se to zapne nebo navlékne. Zatím jsem o nich jen debatovala s Ed, dívala se zahraniční a naše stránky a těším se na ně. Nemůžu se dočkat až dojdou.
Ed má v deníčku i vychytávky jak na „smrádek“ v kyblíku a aviváž. Tak nakoukněte.
Mějte krásný den. Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
18.2.05 12:50

Jo to balení bez kalhotek - trojúhelník se fixoval zavíracím špendlíkem nebo se použilo … no takový látkový široký pásek jako stuha. U malilinkatých se to dalo zasunout za pás. Akorát se musel igelit dát mezi plínky, to už jsou fakt dobré kalhotkové plenky k nezaplacení.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
18.2.05 13:09

Holky, mně napadla jedna věc, co takhle koupit Bambolina kalhotky a dávat do nich klasické čtvercové pleny místo těch jejich drahých? Pošlou ty kalhotky i samostatně?

• Citovat
  • Upravit
294
18.2.05 13:22

Přesně tak jsem to udělala, mám bambinomio kalhotky a dávám do nich normální české pleny. Myslím, že jsem to už psala někde na první stránce diskuze. Tam je i adresa na e-shop, kde jsem ty samostatné kalhotky koupila. Přijde mi to docela dobré řešení, ale kdybych měla před porodem víc peněz, asi bych koupila i ty jejich pleny. Měla jsem je v ruce a přijdou mi kvalitnější- hebčí a přitom by asi vydržely déle než ty české. Já mám už po sedmi měsících asi ve dvou vydřené díry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
18.2.05 13:23

Radino právě mi nabídla kamarádka, že mi pár starších kalhotek pošle, abych to vyzkoušela. Ona má od nich jenom ty kalhotky, které dostala. Docela by to bylo faj, protože mám 70 klasických čtvercových plínek. Tak počítám za týden budu moudřejší :-).
Jinak ty kalhotky se prodávají zvlášť a stojí bez poštovného od 239 za kus. Tak jsem zvědavá co je to za „zázrak“. Mají kalhotky do velikosti 19 kilo. Jinde takové k dostání nejsou.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
18.2.05 13:29

Anko , jak je to v noci nebo při pohybu? Nepročůrá je? Neprosáknou na oblečení? Mám ještě „totáčové“ a ty přežily čtyřikrát velkou zátěž. Jinak nové mám taky některé a ty jsou řídké. Někdo používá doma šité z flanelu. To je taky dobrý nápad. Díky za odpověď. Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
322
18.2.05 14:04

Ahoj,
zaujala mě tato diskuse. Ráda bych se zeptala maminek, které se rozhodly zkusit bambinomio, nebo popolini podle čeho si vybíraly typ plenky. Konkrétně: mají plenky od popolini ke kterým nejsou potřeba kalhotky nějakou nevýhodu (mimo to, že to není jen jedna velikost)? Můžou se také vyvařovat, neničí se tím příliš rychle? Syn nemá přebalování moc rád a tak se mi zdá lepší to udělat co nejrychleji, také bych potom neriskovala, že špatně na:,–(ím kalhotky a plenka proteče. Od látkových plen mě odrazuje hlavně to, že si neumím předtavit, že by po 2-3 dnech v kbelíku strašně nesmrděly, ale uvažuji o tom, že bych to zkusila.
Díky za rady
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
18.2.05 14:07

Stefinko, díky za odkaz na Edin deníček, já deníčky moc nečtu. Jsou tam opravdu dobré tipy, třeba ty oleje, to určitě prubnu. Co se týká plen, na těch zatím nic měnit nebudu. A k tvému dotazu, ty plenkové kalhotky bambinomio mi snad nikdy neprotekly, jenom dříve, když malá kakala kašičku, tak bývaly uvnitř hodně špinavé. Upřímně řečeno, v noci jsem zatím na jednorázovkách, mám hodně uplakanou holku a bála jsem, že bych musela přebalovat a že by mi potom neusla. Ale ta diskuze mě docela nakopla, tak to snad v noci zkusím taky. A moc mě potěšilo, kolik ženských takhle uvažuje, já mám občas posit, že musím své postoje neustále obhajovat a to mě zmáhá. Stačilo mi to s kojením a příkrmy a teď snad i ty plíny…
Jinak plíny mám české, ale tu nejlevnější variantu, jsou tenké a okraje mají dost fórově obšité. Je to moje chyba, že jsem si je koupila, nikomu je nedoporučuju.
A ještě k těm bambinomio, jednou jsem je měla hodně špinavé, tak jsem je dala k plínám a přeprala na devadesát- přežily to, ale ty pružné okraje se trochu připosrazily a celé kalhotky ztratily ten skvělý pevný tvar. Jsou dál k použití, ale hůř se mi zapínají- zase moje blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
18.2.05 14:49

-evo- největší zkušenosti má Ed, psala tam snad úplně o všem a nad to odpovídá na dotazy jmenovitě.
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Vyvářet, snad už nikdo nevyváří, do pračky na 90 nebo 60 to bude stejné jako s látkovkama klasickýma.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
18.2.05 16:00

Anko díky, moc mi to pomohlo :wink:. Konečně je tu pořádná debata. Uvidím jak budou vypadat ty kalhotky a když tak bych si je koupila. Mám je komu předat :-).
Zrovna jsem dala do vyhledávače nappy ve světě a koukám jaký je frmol kolem pracích plenek :-) a ekologie. My jsme tu jak o zimním spánku. Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
18.2.05 16:12

Čumím jak péro z gauče :lol: :lol: :lol: čtu už na druhé stránce, že v Anglii existuje služba, kam si zavoláte a pratelné pemprsky vám vymění za vyprané … Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure