Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Jako máma dvou dětí se nad používáním látkových plen trochu usmívám ![]()
Kdysi jsme s někým prováděli analýzu „ekonomičnosti“ a „ekologičnosti“ látkových plen a rozdíl mezi jednorázovkami a látkovými nebyl výrazný, jak se teď „moderně“ tvrdí.
Naopak se rozrostla skupina firem zaměřených na neuvěřitelně předražené programy látkových plen + kalhotek.
Jaký smysl má například vkládání látkové pleny do jednorázovky? Vždycky si představím sebe, jak místo tampónů a moderních tenkých vložek používám prací bavlněné vložky, brrr.
Klidně si mě „sežerte“, ale tvrdím, že látkové pleny:
Gabi2,
díky za názor. Už jsme to tu všechno a mnohé navíc probírali na začátku. Mně se to nechce celé opakovat a dokolečkaa, protože asi nebudeš poslední.
K tomu vláčení balíku plen - mám 4 děti, dvě komplet na látkovkách, třetí z 1/3 na jednorázovkách, čtvrté ze 2/3 na jednorázovkách a u pátého se vracím k látkovkám. Tedy zkušeností mám hafo (jak říkají moje nejstarší dcery). Beru s sebou 2×2 čtvercovky + kalhtotky navíc, když někam jedeme. Jednorázovek bych brala 2 kusy. Moc velký rozdíl to není. Když pojedu na dýl jak den a noc, povezu jednorázovky kompostovatelné.
Měj si své jednorázovky a svou radost z nich, my jsme spokojené s látkovkami a o nich vedeme svou diskuzi.
Stefinka
Ahoj holky, hlavne Stefinko ,
jsi moc hodna, ze tuhle diskuzi stale „drzis“ a staras se, dekuju za vsechny!!
Mam jeste jeden dotazek… Z jakeho materialu jsou kalhotky od Bambinomio??? Nikde to neni uvedene… Myslim ten prostredek, to co bude mit ditko na kuzicce… Ja jsem bohuzel v obchode na Bambinomio nenatrefila, chtela jsem si je osahat nez je koupim, protoze ty klasicke Sandra kalhotky jsou uvnitr takove silonove… brrr, nesnasim silon a pochopitelne by mi delalo trochu problem davat ho male na prdelku…
Dekuju za odpoved!
Kajka a Barunka
Ahoj Kajko,
co tam je … ani igelit ani nic drsného. Je to jemňoučké jako kůže. Je tam napsáno „laminátováno polyuretanem“. Ještě jsem nic podobného neměla v ruce.
Adélka měla včera první suchou noc, potom šla do školky a nepočůrala se celé dopoledne. Už chodí dokonce na velký záchod. Má jedinou starost, aby přes den nedostala plínku
. Jak vidí kalhotky nebo jdu do šuplíku, už volá - nechcu pínky. Tak říkám, že až na noc. A s tím je spokojená. Čekám na plínky pro Pepču a těším se, že se taky díky nim naučí být brzy bez plínek na noc. Strašně nesnáší, když se náhodou přičůrá. A na to je prací plínka ideální. jednorázovku mi nechce sundat klidně celé dopoledne, jedině když už je totálně pročůraná, je ochoten ji sundat. To je nevýhoda. Naštěstí netrpí na ekzémy.
Krásné sny přeje Stefinka
P.S. na praní mi už přišel vzorek indického mýdlového oříšku, zítra vyzkouším.
Jeee, Stefinko dekuju za bleskovou odpoved!!!!!
Moje mala bude mit 18 mes. a uz si rika o nocnik „aa“ a pres den mi cura do nocniku. Na odpoledni spani a na noc, taky na ven atd., ma jednorazovku, a ta byva vetsinou sucha po probuzeni… Ty jednorazovky se osoupaji, tak je tak po 3 pouzitich bohuzel vyhazuju, coz mi prijde lito. Do plenky fakt nacura tak jednou za dva dny, nebo nekde na navsteve kde nema nocnik… takze bych chtela zkusit ty bavlnene…
Ja vim, ze je jeste malinka na to aby si rikala o curani, ale ona se to tak nejak naucila - chci podotknout ze jsem ji nikdy nenutila na nocnik, nebo nejak pravidelne nevysazovala, proste to tak nejak zacalo… Chystam se napsat o tom denicek, takze pristi tyden v nedeli u Stesticek
)))
Pa, jeste jednou diky, uz je fakt objednam a dobrou noc!!!
Kajka
Ahoj Kajko, mám před sebou kalhotky Bambino Mio, a je na nich napsáno: " Jsou vyrobeny z tkaniny polyester-bavlna zajišťující měkkost a trvanlivost. Vnitřní povrch je potažen polyuretanovým zátěrem bránícím promočení a přitom omožńujícím svými póry prostup par. Měkké lemy přes švy zabraňují odření citlivé dětské pokožky a elastické manžety kolem snižují možnost prosakování…"
No, každopádně, ten materiál uvnitř je příjemný, jako nylon mi rozhodně nepřijde, spíš jako jemná kůže. A ten matroš okolo nožiček je měkoučký.
Už se těším, až je vyzkoušíme!
Také zdravím a děkuji Stefince,
pa
Lucka+Barborka 38tt
Ahoj,
holky, které používáte kalhotky Bambino Mio, poradily by jste mi? Zatím používám jednorázovky, ale chci kupovat
u od Popoliny pro syna (9 týdnů) a zároveň mám na plínách dceru (18 měsíců). Ona už se pomalu seznamuje s nočníkem a docela jí to jde - jak kdy. Ale přemýšlela jsem, že bych ji namotivovala tím, že bych jí dala bavlněnou plínu, přece jenom víc cítí, že se počůrala. Tak mě napadlo, že bych koupila kalhotky Bambino Mio a dávala do nich normální bavlněné plíny, kterých mám hodně. Ale nevím jakou zvolit velikost. Jednorázovky jsem jí vždycky kupovala o číslo větší než se uvádí podle váhy. Ona má teď něco přes 11 kilo, nevím, jestli mám koupit ty do 15-ti nebo ty větší od 15-ti kilo. Taky si nejsem jistá, jestli to není zbytečná koupě, když chci kupovat pro syna ty popolinky až po nočník. Poradítě mi, vy zkušenější????
Taky jsem chtěla upozornit na předváděčku bavlněných plínek - měli by tam být jak Popoliny tak i Bambino Mio. Koná se to 23.3. v 15:30 v A-centru na Florenci. Kdo chce vědět víc jukněte buď na www.plinky.cz kde je odkaz nebo přímo na stránky A-centra www.materstvi.cz. Ta přednáška stojí 80,–kč a je potřeba se předem objednat, protože je omezená kapacita.
Zatím ahoj.
Kačkač
ahoj,
koupila jsem pro syna, který má 8kg a 7 měsíců, kalhotky velikost 9-12 kg. Syn má takový dost silnější stehna, takže se mi zdá, že ty kalhotky jsou tak akorát. Teď doufám, že už poroste jen do délky a ne došířky
) Když bych tolik neutahovala ty suchý zipy, tak mám pocit, že by ho mohly na bokuty háčky škrábat.
Ještě jedna zkušennost: kluk je převážně kojenec, takže stoličku má často a řídkou, stává se, že proteče až na ty kalhotky.Syn je neposeda - asi normál. Já jsem si koupila 5 ks kalhotek, říkala jsem si, že je to až moc, ale možná mi nakonec pochybí. Pokud jsou jen pomočený, tak si je přepírám v ruce.
Plínky BM se nedají s našima současnýma čtvercama srovnat. I když dám dvě čtvercovky, sajou míń a je to víc narvaný.
Plínkám zdar!
Mich
Ahoj, už je sice březen, ale k tématu jsem se dostala až teď, zdravím všechny mamky! Mám látkové plínky, koupila jsem je objednáním přímo od výrobce loni na BVV v Brně, při veletrhu „PRO DÍTĚ“( teď probíhá), přišly v pořádku a velmi levně.Jsou kvalitní. Používám je přes den, na noc a na ven dávám papírovky.Látkové mám prostě ráda - podle mne jsou bezva, nikdy nebylo, že by dítko bylo v mokrém dlouho, přebaluji je, na zdeček rybí mastičku, opruzeniny nemá. Předností je určitě rozpoznání stavu mokrý - suchý a pak dobrý nácvik na nočník. Peru v automatce, mám sušičku a na žehlení lis, není to problém.Kalhotky používám Bambinomio, nepropustí a dobře se udržují.Nedám na ně dopustit,ale proti „gustu, žádný dišputát“.Mějte se.
Gabi2 píše:
Jako máma dvou dětí se nad používáním látkových plen trochu usmívám
Kdysi jsme s někým prováděli analýzu „ekonomičnosti“ a „ekologičnosti“ látkových plen a rozdíl mezi jednorázovkami a látkovými nebyl výrazný, jak se teď „moderně“ tvrdí.
Naopak se rozrostla skupina firem zaměřených na neuvěřitelně předražené programy látkových plen + kalhotek.
Jaký smysl má například vkládání látkové pleny do jednorázovky? Vždycky si představím sebe, jak místo tampónů a moderních tenkých vložek používám prací bavlněné vložky, brrr.Klidně si mě „sežerte“, ale tvrdím, že látkové pleny:
- nejsou levné ani ekologické
- podporují vznik opruzenin
- ubírají mamince čas, který může věnovat něčemu jinému (a nemusí to být zrovna domácí práce, ale třeba odpočinek, sebevzdělávání nebo výdělečná činnost)
- poutají maminku k domovu (vláčet s sebou celý den hromadu látkových plen není moc praktické)
- někdy je to „šaškárna“ na chlubení před ostatními maminami
- nekomerční to není (výrobci látkových plen přece také musejí své výrobky nabízet)
Takže 3 krát hurá kvalitním (!) jednorázovkám
Zajímavý to názor, není liž pravda? ![]()
Nemůžu si pomoct a nereagovat… Sežrat tě Gabi rozhodně nemíním, ale rozhodně s tebou nesouhlasím.
Mohu se tě na několik věcí zeptat?
Jednorázovky jsou velmi moderní - řekla bych více než látkovky, které tady nazýváš moderním trendem a snad uvádíš i jako důvod, proč některé maminky látkové plínky používají - aby se vytáhly před okolím, že používají „něco jiného“ … Hmm, no něco podobného jsem ještě neslyšela, pokud vím, tak maminky používají látkovky hlavně kvůli životnímu prostředí a pak aby ušetřily.....
Jednorázovky se začly používat tak před 50 lety?? O jejich dopadu na naše životní prostředí se můžeme jen dohadovat, ale myslím, že to, že i ty první jednorázovky které se kdy vyrobily, pořád někde na skládce hnijí a rozkládají se a ještě nějakou tu stovku let budou, to jaksi s látkovýma srovnávat nelze - nebo ano? Víš o nějaké látkové plíně, která se až 500 let na skládce rozkládá?
A můžeš mi říct, co budou lidi - maminky co používají jednorázovky - dělat, až nebude na světě místo, kam by se tyto plínky daly zahrabat? Ono totiž naše Zem není nekonečná, plínky nejsou jediný nespalitelný odpad, takže skládky rostou a plní se a jednou prostě nebude místo na odpad jako takový, natož plínky.
Kdyby rozklad jednorázovek byl otázkou několika měsíců, no dobrá, ale my mluvíme o stovkách let !
Moderní mi používání látkovek nepřipadá, ano - moderní doba přinesla moderní druhy, tudíž např. Popolini nebo Bambino Mio, které jejich používání ulehčuje jak pro maminku tak miminko, které je díky těmto moderním plenám v pohodlí, ale trend to rozhodně není - trend je snažit se ušetřit naše životní prostředí jak to jen jde a za těch několik tisíc nevyhozených jednorázovek mi to rozhodně stojí !!!!
Copak je opravdu tak těžké pochopit, že naše ignorace bude stát naši Zem a naše děti a děti jejich dětí, čisté životní prostředí a místo, kde se člověk nebojí nadechnout?
Máš dítě, tak přemýšlej hlavně jak pro něj zajistit co možná nejlepší životní podmínky, ale nevymlouvej se na to, že používání jednorázovek výjde na stejno.
Finančně totiž také ne - z matiky jsem měla vždy trojku, ale i tak jsem si dokázala propočítat co mě bude stát to či ono a opravdu, i přes vyšší pořizovací cenu, užívání látkovek je levnější.
Ano, cena látkovek by mohla být nižší, ale jejich výroba taky něco stojí, jejich cena není vyšší jen proto, že je to „moderní“. Jsou to kvalitní plínky, které vydrží při správné údržbě ještě na další dítě.
A co se reklamy týče - tak já nevím jak ty (podotýkám, žiji v zahraničí, takže je to tady možná jiné), ale já v televizi, rádiu, novinách či jinde jednu jedinou reklamu na látkovky neviděla.
Možná proto mi tak dlouho trvalo, než jsem si o nich na vlastni pěst něco zjistila???
Takže ty tvrdíš, že
Takže Gabi, jevíš se mi jako člověk, který raději zaslepeně nějakým blábolem užívání jednorázovek omluví, než aby jsi si s rukou na srdci uvědomila, že svým jednáním opravdu nikomu nepomáháš - ani sobě, ani svému dítěti.
A tvůj dodatek o 3× hurá jednorázovkám - to už vážně nechápu. Je to jakoby jsi 3× opěvovala to, že jsi jedna z těch, která nemá vůbec žádný zájem na tom, aby životní prostředí kde žije ona a její děti nějak ušetřila od zbytečného odpadu.
Ed
Gabi2 píše:
Jako máma dvou dětí se nad používáním látkových plen trochu usmívám
Jaký smysl má například vkládání látkové pleny do jednorázovky? Vždycky si představím sebe, jak místo tampónů a moderních tenkých vložek používám prací bavlněné vložky, brrr.Klidně si mě „sežerte“, ale tvrdím, že látkové pleny:
- nejsou levné ani ekologické
- podporují vznik opruzenin
- ubírají mamince čas, který může věnovat něčemu jinému (a nemusí to být zrovna domácí práce, ale třeba odpočinek, sebevzdělávání nebo výdělečná činnost)
- poutají maminku k domovu (vláčet s sebou celý den hromadu látkových plen není moc praktické)
- někdy je to „šaškárna“ na chlubení před ostatními maminami
- nekomerční to není (výrobci látkových plen přece také musejí své výrobky nabízet)
Takže 3 krát hurá kvalitním (!) jednorázovkám
Zajímavý to názor, není liž pravda? ![]()
Nemůžu si pomoct a nereagovat… Sežrat tě Gabi rozhodně nemíním, ale rozhodně s tebou nesouhlasím.
Mohu se tě na několik věcí zeptat?
Jednorázovky jsou velmi moderní - řekla bych více než látkovky, které tady nazýváš moderním trendem a snad uvádíš i jako důvod, proč některé maminky látkové plínky používají - aby se vytáhly před okolím, že používají „něco jiného“ … Hmm, no něco podobného jsem ještě neslyšela, pokud vím, tak maminky používají látkovky hlavně kvůli životnímu prostředí a pak aby ušetřily.....
Jednorázovky se začly používat tak před 50 lety?? O jejich dopadu na naše životní prostředí se můžeme jen dohadovat, ale myslím, že to, že i ty první jednorázovky které se kdy vyrobily, pořád někde na skládce hnijí a rozkládají se a ještě nějakou tu stovku let budou, to jaksi s látkovýma srovnávat nelze - nebo ano? Víš o nějaké látkové plíně, která se až 500 let na skládce rozkládá?
A můžeš mi říct, co budou lidi - maminky co používají jednorázovky - dělat, až nebude na světě místo, kam by se tyto plínky daly zahrabat? Ono totiž naše Zem není nekonečná, plínky nejsou jediný nespalitelný odpad, takže skládky rostou a plní se a jednou prostě nebude místo na odpad jako takový, natož plínky.
Kdyby rozklad jednorázovek byl otázkou několika měsíců, no dobrá, ale my mluvíme o stovkách let !
Moderní mi používání látkovek nepřipadá, ano - moderní doba přinesla moderní druhy, tudíž např. Popolini nebo Bambino Mio, které jejich používání ulehčuje jak pro maminku tak miminko, které je díky těmto moderním plenám v pohodlí, ale trend to rozhodně není - trend je snažit se ušetřit naše životní prostředí jak to jen jde a za těch několik tisíc nevyhozených jednorázovek mi to rozhodně stojí !!!!
Copak je opravdu tak těžké pochopit, že naše ignorace bude stát naši Zem a naše děti a děti jejich dětí, čisté životní prostředí a místo, kde se člověk nebojí nadechnout?
Máš dítě, tak přemýšlej hlavně jak pro něj zajistit co možná nejlepší životní podmínky, ale nevymlouvej se na to, že používání jednorázovek výjde na stejno.
Finančně totiž také ne - z matiky jsem měla vždy trojku, ale i tak jsem si dokázala propočítat co mě bude stát to či ono a opravdu, i přes vyšší pořizovací cenu, užívání látkovek je levnější.
Ano, cena látkovek by mohla být nižší, ale jejich výroba taky něco stojí, jejich cena není vyšší jen proto, že je to „moderní“. Jsou to kvalitní plínky, které vydrží při správné údržbě ještě na další dítě.
A co se reklamy týče - tak já nevím jak ty (podotýkám, žiji v zahraničí, takže je to tady možná jiné), ale já v televizi, rádiu, novinách či jinde jednu jedinou reklamu na látkovky neviděla.
Možná proto mi tak dlouho trvalo, než jsem si o nich na vlastni pěst něco zjistila???
Takže ty tvrdíš, že
Takže Gabi, jevíš se mi jako člověk, který raději zaslepeně nějakým blábolem užívání jednorázovek omluví, než aby jsi si s rukou na srdci uvědomila, že svým jednáním opravdu nikomu nepomáháš - ani sobě, ani svému dítěti.
A tvůj dodatek o 3× hurá jednorázovkám - to už vážně nechápu. Je to jakoby jsi 3× opěvovala to, že jsi jedna z těch, která nemá vůbec žádný zájem na tom, aby životní prostředí kde žije ona a její děti nějak ušetřila od zbytečného odpadu.
Ed
Ahoj, teda konečně jsem se na emimčo dostala.
Kačkač když už kupuješ pro synka, využij tu
u i pro holčičku. Mám 4covky a bambinomio kalhotky a ty 4covky nejsou do nich ideální. Kloužou (chystám se je přešívat na podobu jednorázovek, aby to vydrželo), zrovna dneska se plínky Adélce v noci srolovaly a pročůrala všechno. Místo vpředu je měla víc vzadu. A že sají míň, to má asi Michi pravdu a jsou drsné. K šití mám připravený navrch flanel, 4covky jako savý vnitřek.
UUUž peru v indickém oříšku, i když mi zůstalo nějaké to kilčo prášku a flaška aviváže, nechce se mi to používat. Né do vyčištěné pračky. Oříšek opravdu pere. Zatím jsem vyvářela, prala světlé a barevné a chystám se prát svetry. jde z toho udělat i šampon, jar, mycí prostředek.
Stefinka
Stefinko a jak to presne pouzivas ten indickej orisek????Vypere to vsechno??Chtela bych taky zacit prat v ind.orisku,ale nevim jak to pere.Ty jsi teda zpokojena?Diky Kaila
![]()
Manžílek říká, že ho prověříme dostatečně až na jeho montérkách z fabriky
Pokaděnou plínu 1 ks to teda nevypralo, zůstala přeci jen flekatá, ale ta před praním vypadala opravdu hrozně. Budu muset buď namočit v dodě dle Anky nebo jak radí v příbalovém letáku přidat při větším znečištění lžíci soli do praní. Dává se jen 4-6 malinkých polovin slupiček, já šetřilka dala jen odpočítané 4
Ještě chci vyzkoušet všechny možnosti včetně toho šamponu. No a taky to chci vyzkoušet i úplně bez octa co by aviváže, protože má být prádlo měkčí než po použití běžného prášku. Tak ještě dvě tři pračky budu zkoušet, ale už teď jsem spokojená. Nákup zkušebního vzorku byla docela pálka, nelituju toho a až bude docházet, což asi pár týdnů či nějaký měsíc potrvá, objednám už rovnou rodinné balení.
Jo, důležitá věc - musí to být v plátěném pytlíčku vloženo přímo do bubnu.
Stefinka
Diky za odpoved, ja ho teda taky asi zkusim,ale budu rada kdyz napises,jak stim pokracujes.
Je to perfektni tema je tu hodne informaci,chtela bych to obzkouset,tak uvidim.Jeste si o tom prectu vic a pockam az das vedet,jak stim pokracujes.Diky Kaila