Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahojte,
tak já pořád čtu tuto diskuzi, až jsem neodolala a objednala jsem si na zkoušku Popoliny. zatím na ně čekám.
Jinak používám BambinoMio kalhotky, jejich 6 plen, „nové“ (rozuměj vloni koupené, ne od mamky) čtvercovky a vložky ušité ze starých froté ručníků - ty vždycky jakoby zabalím do té plinky, takže není na těle. Postupně se přesvědčuju, že ty čtvercovky jsou dobrý akorát na tu kojeneckou stolici - tu máme často a přebaluju hned. Vždycky mi ale proteče na kraj těch kalhotek, takže je právám v ruce, ani 5 ks by mi jinak nestačilo. jinak kalhotky BM jsou navlhlý podle mě od švů, když to, co je uvnitř, je už úplně nasáklý, např. po noci. Už to prostě nestačí odvětrávat.
Jinak jsem teď objevila starý separačky, pratelný, je to trochu materiál jako pružný obinadlo, nebo tak něco. Zatím je zkouším 2 dny, mají pro mě blbej - trojúhelníkovej, tvar. Ale mám pocit, že ta stolička pak tak neteče do stran. To hlavní kakaní jsem však v nich ještě nezkusila. Papírový separačky mi nevyhovovaly, lepily se moc klukovi na pytlík, umazanej byl nemožně a plinky taky. Tak je mám zatím schovaný (odBM)
Měla jsem obavu, že plinky budou v kalhotkách jezdit - nic takovýho se neděje, ani skládání mi nedělá problémy. Ani čtvercovek ani BM plen.
Co je boj, tak to oblíct do toho kluka. Má skoro 9 měsíců, sice nechodí ani nesedí, ale pořád se překuluje na všechny strany a popolízá po přebalovacím pultu (máme takovej velkej). Už ho nejčastěji přebaluju, když leží na bříšku. I tak mi kolikrát z těch kalhotek „uteče“. A to odrazuje manžela se do přebalování zapojit. Takže co používám výhradně bavlnu - cca 4 měsíce, nikdy nepřebaloval! Prý neví jak! Je pravda, že na papírovky se taky nehrnul, hlavně když byly pokakaný, ale nějak to, když musel, zvládl. Teď se mu to zdá složitý, tvrdí, že klukovi ten balík vadí. On se náš konůpek totiž často vzteká, ale podle mě pro to, že ho zdržuju od hraní a nesnáší oblíkání…
Jak to máte s manželama vy? A jak se vám daří přebalovat neposedný děcka? Když je pak dítě sedící, tak se přebaluje v sedě?
Mich.
Manžela mám druhého a dokonce ani pokakané mu nevadí natolik, aby své miláčky nepřebalil. První manžel na ně nechtěl ani šáhnout dokud neměly děti aspoň rok. Tak jestli se mu jen nechce do přebalování , tak je to fajn, to dělá většina chlapů. Asi se bojí, že není tak šikovný.
Plínky látkovky jsem dala až dceři ve 3 letech a řvala den, a druhý den už že „pínky nechu, já chcu kalotky“ a na noc jí je dávám, to jí nevadí, přebalujeme v leže. Prostě musí se trvat na ležení na zádičkách, v sedě nelze přebalit. Ani jednorázovka pořádně nejde.
Ty staré pratelné separačky jsou sandra a balí se skvěle. Cíp mezi nožkama na bříško, z boku cípy přehodit, plínku nandat … byly skvělý. Dá se to ještě koupit?
Když jsou plenkové kalhotky bambinomio provlhlé , potřebuje ještě nějakou vrstvu. jestli nemáte z čeho, dávám holce už 3 4covky, tak co vložky do plen od popolini? Od 3 měsíců se dává 1 kus a pak podle toho jak je děcko čůrací. Velké už musí mít vrstvu jakoby to byly dvě tlusté plenky najednou.
WoolWrap mají v rakousku až do velikosti 116, to je snad 4-5 let, stačí si o ně napsat.
PopoWrap XL jsou širší a větší než největší velikost bambinomio.
Plínky popolini z bavlněného froté nebo z čeho to je, schly mi 24 hodin nad tepelným zdrojem, takže pozor, jak se tu na začátku psalo, schnou velmi pomalu. Jak schnou z obyč froté?
Stefinka
Stefi,
ty separačky bych si spíš představovala jako „rukáv“ - sešitý obdélník, do kterýho plinky nacpu - BM, 4covky.Tak jsem si zatím jednu upravila. Jiank to balím tak všelijak, trvá to
U Popolinek to asi budu muset řešit jak píšeš, klasicky, jak se dřív dávalo. Ale nevím, zda kluk vydrží chvilku v klidu
Nedalo by se to třeba na tom bříšku nějak sepnout? Nejlepší by byl asi suchej zip, ale ten tam přišívat nemíním, pokazila bych to. Koupit by se to podle mě možná dalo ve zdravotnických potřebách. Ale neptala jsem se, ani nevím, jestli tu blízko někde jsou, snad ve Zlíně
M
me schla flanelova popolini na balkone po vyzdimani ve stare zdimacce od odpoledne do pristiho dopoledne Janca
Michi, oblíkání do těch Bambin je opravdu věda. Holka se mi u toho mele a vzteká, takže s ní bojuju co se dá. Manžel tyhle látkový ještě nepřebaloval, jednorázovky dělal od narození dětí ochotně, heč
.
Na holku jsem koupila kalhotky BM velikost 12-15 kilo, holka má tak zhruba 12 kilo a mě se zdá, že ji trošku tlaší. Má začervenalý nožičky. Měla jsem z toho včera depresi a skoro jsem brečela. V obchodě mě nenapadlo se na ně podívat, jak jsou velké. Ta větší velikost (15-19 kg) by jí sice byla, ale ty plíny by v tom asi víc putovaly. Oblíkla jsem jí do nich jen jednou, znova to zkusím. Přitom holka není tlustá, ale vychrlá taky ne. Prostě nožičky má baculatý, jak to tak děti mívaj. Uvidím, jestli se to nějak přispůsobí. ![]()
No, tak zrovna na ně oba plínky soukám a zjišťuju, že bambinimio kalhotková plenka nejde dohromady s popolini plenkovýma kalhotkama, přečuhuje to. To je dobrý že to vidím. Teda aspoň ne s těma 15-19 kilo. Taky mám pocit, že Adélce se 16 kilčama jsou sice akorát, ale že do 19 kil to nevydrží. Máme stejný problém s otlačenýma nožkama, musím jí to nasoukat do třísílek.
Stefinka
Stefinko, že jsou ty velikosti nějaký divný?? Přitom klukovi, který má okolo 16 kil, možná malinko přes, ty kalhotky jsou a zdá se , že rezervu v nich má. On je docela hubenej, ne vychrtlej. Takže se mi zdá, že děti s oplácanejma nožičkama by měly mít větší velikost…
Jinak podle návodu jsem koupila špatně i ty plíny - mám velikost 2 (7-16 kilo) - tu mají v tabulce ke kalhotkám velikostí M a L. Já mám kalhotky XL, u nich mají plíny velikost 3 - tedy 12 a více kilo.
Je to vůbec možný? ![]()
Teď jsem na to pořádně koukala - holce velikost plen stačí. Přišla jsem asi na to, co ji do nožiček dřelo. Jak jsou suchý zipy na klopách, které se přetáhnou zezadu dopředu a zapnou - tak na těch klopách je suchý zip zašitý do látky, ale když jsem jí to málo stáhla, tak ten zašitej sucháč dřel, je tam takové ostré místo, kde je ten sucháč ustřiženej…
Já mám Popoliny Soft - teda froté, ale nevím jestli bavlněné a ty mi schnou v koupelně na sušáku tak 22 - 24 hodin. Bylo tam tak 21 stupňů a chvílema otevřené okno.
Já je teda mám jen chvilku a zdá se mi, že prvním praní schly trochu dýl než při dalších.
Peťule
Jo, a kalhotky PopoWrap máme L, ty by měly být od 10 kg a Ondra je má už teď v 8,5 kg. A nožičky má taky trochu otlačené a to mu je dávám dost volně. Ale tak stejně míval otlačené i od jednorázovek. Já si říkám, že taky mívám otlačené gumičky od ponožek a nijak mi to nevadí, tak snad, když ho to vyloženě nedře, tak doufám, že mu to nevadí.
Nožičky - to je pravda, že když se bambinomio nezapnou pečlivě, že sucháč dře. Když ji manžel balí na noc, tak mívá buď odřeno jedno místečko od sucháče nebo červený proužek na stehýnkách. Ony ty kalhotky mají být ne přes stehýnka, ale v třísílkách, potom jsou plínky jakoby v kapse mezi nožkama. Tak to budu muset kontrolovat.
A ty kalhotky XL když se dají sucháče blízko k sobě, tak ale sedí ne? Spíš budeš mít potíž s velikostí plínek. I když použila jsem nějakou, nevím jaká velikost, zdála se mi malá a bylo to dobrý.
Stefinka
Tak já dávám kalhotky BM velikost na 9-12 kg synovi od jeho asi 8kg, ještě ani teď nemá 9kg. Když jsem to kupovala, rychle přibíral, tak jsem proto vzala jako větši. Tak to bylo dobře. Kluk má hoooodně silný stehna, taky se mi ze začátku zdálo, že ho to dost škrtí, ale teď mu ty kraje strkám co nejvýš ke tříslům a je to dobrý, možná se to i kapku vytáhlo. plinky mám myslím č. 2, jsou do těchto kalhotek.
Kalhotky skládám styl „pro chlapečka“, délku plinky po přehnutí jsem si odměřila podle té jejich plíny, když se složí na třetiny po kratší straně - tedy jako pro holčičku.
Na takovou délu si skládám i čtvercový plinky. mám ty větší, 80×80cm, mám je furt složený na půl, i při praní a sušení. Pak je po délce složím buď na půl (pruh je širší) nebo skoro na třetiny - uprostřed jsou 3 dvojvrstvy, po krajích 2. Úplně na třetiny to nejde, ten pruh by byl moc úzkej.
Vzniklý pruh přehnu tak, že asi 1/4 toho pruhu přehnu k půlce a pak ještě jednou, takže je to skoro jako ta pro kluky přehlá BM, akorát to přehnutí je dvojtý.
No nevím, jestli je to z toho napsání jasný, nijak extra to neodměřuju, je to raz dva. Tím, že čtvercovky nežehlím, trošku ztrácijou tvar, takže ty kraje jsou jakoby širší, takže to je pod zadečkem takový roztáhlý - právě na tu řídkou stolici.
Protože synek kaká skoro furt a čtvercový plinky schnou rychle, tak je dál používám, ale jinak se mi zdá, že jsou dost málo sající. Dávám je třeba když vím, že budu brzo přebalovat, třeba před procházkou, kdy dám BM - aby dýl vydržela. Dvě čtvercovky do této velikosti kalhotek nezapnu, jen ty menší (70×70cm), ale ty mám dobrý jen 2, jinak mám jakýsi šílený, který jsou řídký jako gáza!!(zdědila jsem je po jednom ! dítěti - tak se to opralo), tak ty používám na jiný věci.
Ještě k tomu zapínání - ze začátku byl synek taky trošku odřenej, teď to kontroluju, zapínám tak, aby ten mylý sucháč byl celej přichycenej na ten přední díl - prostě aby ty háčky nešly na kůži. Je to v pohodě, i při té jeho pohybové aktivitě jsem už našla cvik, že to je rychle. A kdo mě zná, ví, že já moc praktická „na ruce“ nejsu ![]()
Já jsem to včera večer ještě studovala na dětech. Pro holku asi 12-ti kilovou by ty větší kalhotky 15-19 kg byly moc velké.
Máte pravdu, musí se to posunout do třísel.
Na ten suchý zip - háčky jsem si dávala pozor, ale to, co ji odřelo, byl ten zip zašitý v látce - místo kde je ustřižený. Koukněte na to, jestli to máte taky tak ostré. Mělo by se tomu předejít tím, že klopy zapnu víc ke středu. Včera se mi to povedlo a holku jsem neuškrtila.
Na eko se plíny taky sem tam probírají, kopíruju sem to co jsem tam dala:
Už nevím kdo tam psal, že jedna mamka kupuje nejlevnější jednorázovky za 2,50 a o odpad se nestará, zdá se jí to nejlevnější varianta.
Cena plínky - bavlněná se spolehlivě 200× použije a funguje dál, i když asi není tak pěkná a nebo se použije jako hadr v domácnosti:
Popolini - nejdražší EasyFix s integrovanými kalhotkami - 1,70
Velikost popolini - Peťule nebo někdo - prosím tě oměř mi dýlku v natažení a šírku v pase v natažení, ať mám představu zda jsou ty moje extra dovežené nad 15 kil skutečně větší než 3-15 kil.
Stefinka
Holky - dobrá zpráva, zdá se, že jsme se s kalhotkama BM skamarádily. Chtělo to jenom vychytat, ještě že to tady můžeme prokonzultovat, to pomohlo
!
Zatím úspěšně používáme 2 látkové pleny nebo jednu originál.
Myslela jsem si vždycky, jaká to je dřina prát látkové pleny a s údivem zjišťuju, že to není o nic náročnější než předtím s jednorázovkama. Těch pár minut, než je po namočení vyndám a vyždímám a hodím do pračky mě rozhodně nezabilo. Věšení obvzlášť teď v létě bude spíš radost než starost. Přidala jsem levanduli a venku při věšení čuchala a čuchala tu nádhernou vůni a kochala se tou krásou......no nic.
Obzvlášť, když člověk má v záloze jednorázovky, je to prostě pohoda. Pokud nestihnu vyprat nebo prádlo neuschne, prostě použiju jednu jednoráz a pak hned zase do bavlnky. Jak prosté.