Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
No, možná by šlo nahradit sodou bicarbonou, ale to si nejsem jistá. Jinak asi ničím, max. našlehat tuhý sníh. Ale když je těžší těsto, s máslem nebo olejem, tak to asi ani ten sníh nezachrání.
Já jsem dělala tenhle, recept jsem si našla tady:
Suroviny: 200g másla, 250g měkkého tvarohu, 200g cukru, 250g pol. mouky, 3 vejce, 1 vanil.cukr, 1/2 balíčku pr.do peč., rozinky dle chuti, špetka soli.
Změklé máslo, cukr, tvaroh a vejce utřeme v míse. Přidáme prosátou mouku s pr.do peč. a rozinky, které mohou být namočené v rumu. Těsto nalijeme do vymazané a hr. moukou vysypané formy, pečeme ve středně vyhřáté troubě (150'C) dorůžova. Po vyndání můžeme pocukrovat.
(je pravda, že tahle bábovka potřebuje péci pozvolna a trošku déle, než jiné – ale taky asi záleží na troubě). Já pekla 1,5h.
Fakt dobrý, rychlý, jednoduchý. Podruhé jsem dala místo rozinek třešně z mrazáku a byl ještě lepší.
To s kypřícím práškem nevím, jestli soda
.
![]()
Kyprici prášek se dá údajně nahradit jedlou sodou nicméně nevím kolik se toho do takového těsta dává. Pokud ti jde o fosfaty v kypricim prášku (kvůli dětem) tak v DM se dá za hrisny peniz koupit bezfosfatový prášek. Asi 5 ks za 40,– kc. Tak ať se dílo zdari. ![]()
Ahojky, pardon, trošku se vetřu. Holky chtějí letos beránka s vlnou, tak scháním nějaký dobrý krém, ze kterého bych tu vlnu udělala, nevíte nějaký šikovný receptík?
@rozmary Teď jsem někde viděla vlnu udělanou ze sněhu. Udělá se tuhý sníh, beránek se nazdobí a pak se to dá ještě pozvolna zapíct
Ahoj, prášek do pečiva se dá nahradit vinným kamenem. Dá se sehnat ve zdravé výživě
Já dělám úúúplně obyčejného beránka podle Romana Vaňka a lepšího jsem nikdy nejedla
Jestli jde o to, že nemáš doma prášek do pečiva a chceš ho nahradit něčím jiným, co mívá doma každý, tak to nemám zdání.
Ted jsem nedavno cetla clanek o kypricich prascich jakej je to humus..stejne tak jedla soda(ze neni zas tak uplne jedla
)…da se koupit ve zdrave vyzive nejaky bio..co je prave z toho vinnyho kamene…a nebo se da pouzit mineralka bublinkata (ale je prej hodne tezky vychytat mnozstvi ale da se)…ja nezkousela ani jedno..zatim stale kyprim obycejne ![]()
A jinak se da do te formy nalit cokoliv..pernikovy testo..nebo nejaky jogurtovy…co mate radi no.
Můžu požádat o recept na beránka podle Romana Vaňka? Nemůžu ho nikde najít. Děkuji moc.
Vaňkův beránek:
4 vejce
350 g polohrubé mouky
170 g másla
300 g cukru
10 lžic mléka
1 prášek do pečiva
Všechno smíchat ![]()
Též uvítám, když sem někdo ten recept od Romana Vaňka napíše. Předem díky.