Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@AZ29 Blbou výchovu nemám. Maminka je anděl a strašně hodná. Šlo mi jen o ty léky. Na to se mě nikdy jako například 6 holku neptal a mě přišlo automatické si to vzít. Jsou to rodiče a bezmezně jsem jim věřila. Ale asi jsem byla jen poslušný dítě. Doufám, že budu mít taky takové. Jestli ne, napíšu sem " sorry holky"
. Ne určitě to není jednoduchý. Ale výběr léků dítětem já neuznávám v určitých případech. Ale záleží na zdravotním stavu dítěte.
Tebe jeste ceka dlouha cesta. A tvoje dite bude takovy katalyzator.
nic ve zlym. Ale mam omezene mnozstvi energie, takze asi cau. ![]()
@Anonymní píše:
@Magical-eyes Proč by holka, která je schopná spolknout tabletu HA, měla brát sirup pro 6-12 děti? Který mimochodem stojí 200kč a měla by ho tak na 2 dny, podle její váhy. Než tabletu Ibalginu 200, za 49 Kč. Když umí polykat HA umí i tablety ibalginu 200.
Tobě je po tom co? Jsi pěkně nafrněná madam. Strkáš nos, kde nemáš.
@AZ29 píše:
Tady asi bude jádro pudla. Tebe se nikdo neptal. Já ještě děti nemám, ale stačí mi kolikrát, abych si vzpomněla, jak jsem se v určitých situacích cítila já, když jsem byla dítě. A nemyslím situace, kdy mi něco bylo nepříjemné, ale bylo to nutné, a máma musela rozhodnout a přikázat. Ale jiné situace - kdy mě dospělí podceňovali, namísto učení samostatnosti a „pozorování zpovzdálí“ mě mentorovali, přikazovali, zakazovali, vysmívali, nevyžádaně radili… Ať už to byli rodiče, učitelé, známí - v 90 % případů šlo o lidi, u kterých jsem si řekla „aha, takže já mám dělat věci podle tebe? A pak jako skončím jako ty? Tak to si trhni ploutví.“ No a samo jsem „zlobila“.Dneska teda žiju tak, jak jsem chtěla třeba v 10 letech a nikdo zatím ani nepíp.
![]()
![]()
Takže podle mě to je o tom, to dítě není žádný blbec. Je to normální člověk, který hlavně nemá zkušenosti, to je asi tak celý. Že tebe vychovávali asi taky pitomě je ti asi nepříjemný, ale je to příležitost k seberozvoji, přemýšlení, a do budoucna ke změně svého života a v důsledku i ve výchově svých dětí.
Souhlas
vypichuju, ze deti vubec nejsou blby!
@Kelsey No, šlo o práci. Tam občas musím strkat nos kam nemám. Nejde o soukromý život.
@Kelsey Máš pravdu, já se vzdávám. Nemá cenu to s maminkama řešit v lékárně. Je mi do toho opravdu prd. A nic o tom nevím (o výchově dítěte a komunikaci s ním) Děti nemám. Spíš pracovně jsem to nechápala a asi do toho nevložila řádku empatie. Docela jsem se zamyslela od téhle diskuze a věřte nevěřte, dávám jen co chtějí. Neptám se, neradím. Jen pokud se samozřejmě samy nezeptají.
Napsala jsem příspěvěk a až pak jsem si všimla, že nesouvisí s tématem
. Lidé, kteří děti nemají, kecají jiným do výchovy, protože mají pocit, že by tu výchovu zvládli líp. To je celé.
@Anonymní píše:
@Kelsey Máš pravdu, já se vzdávám. Nemá cenu to s maminkama řešit v lékárně. Je mi do toho opravdu prd. A nic o tom nevím (o výchově dítěte a komunikaci s ním) Děti nemám. Spíš pracovně jsem to nechápala a asi do toho nevložila řádku empatie. Docela jsem se zamyslela od téhle diskuze a věřte nevěřte, dávám jen co chtějí. Neptám se, neradím. Jen pokud se samozřejmě samy nezeptají.
Neni clovek ten, ktery by se zavdecil vsem. Ja rada dostanu radu v lekarne. Detem na vyber maximalne tak prichut, kdyz je ta moznost. Bez leku, ktery potrebuji, bych z lekarny neodesla. Uvitala bych ekonomictejsi variantu leku a zbytecne bych drahy sirup nekupovala-to by musel byt fakt zavazny duvod. ![]()
Nemám problém tyto lidi usadit a poslat někam. Slušně, když to jde.
Proč řešit hovadiny a rady někoho kdo nemá děti? ¨
Někdy je horší matka, která nechá dítě odmala dělat. co se mu zamane, a pak si stěžuje, že jí to dítě vůbec neposlouchá a v 15ti jí pošle do haj-zlu.
To je daleko horší situace, než nějaké přiblblé rady bezdětných, a často zfrustrovaných lidí.
Jaký problém?
@Anonymní píše:
@AZ29 Tak samozřejmě to zní dost pokrytecky, když nemám děti, to máš u mě 100% pravdu. Sama budu koukat, až je jednou budu mít a chápu, že Vás to maminky rozčiluje. Můj příspěvek. Hájíte své děti a mateřskou lásku já ještě neznám. Ale já byla vychovávaná jinak. Nikdo se mě neptál co chci, prostě musím. Jak s injekcí, očkováním dítěte. Taky se dítěte neptáš, zda ho chce nebo ne. Když holka 14 let, už v podstatě v dospělém těle, umí polykat HA každý den, tak dle mého zvládne i Ibalgin. A když má dítě horečku a maminka mu dá vybrat co chce a on, že nic a odejdou s prázdnou, taky nechápu. Tohle já nepochopím.
Souhlasím s tebou. 14-ti letá holka co si trvá na sirupu a přitom polykat HA je OK, to by mě taky hlava nebrala. Děti mám a o lécích jsem s nimi nikdy nediskutovala. Ani si neumím představit tu debatu, když např antibiotické sirupy jsou hnusný i přes ty prichutě, ten ocas to prostě má. Už odmalička jsou naučení, že když je něco bolí, tak doktor/rodič dají lék a ten pomůže. Ani by je nenapadlo zpochybňovat, že tenhle ne, že chce jiný. Prvňák se naučil polykat léky bez potíží. Hlavně zjistil, že je to pohodlnější než do sebe dostat x ml sirupu, když mu je špatně. Ale je pravda, že často nemocní nejsou. Naprosto souhlasím, že děti se mají zapojovat do rozhodování, ale úměrně věku. Jak může prcek rozhodnout, který lek je vhodný…. Svět se fakt zbláznil.
@Anonymní píše:
A jinak, já si taky rada nechám v lékárně poradit, takže pokud bych přišla já, budu rada když mi nabídneš i jiná řešení ![]()
Z vlastní zkušenosti vím, že někteří lidé jsou tak dlouho bez potomků, až jim z toho začne hrabat.