Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
To mi povídej, včera jsme byli na nákupu a lednice prázdná. Já zatím řeším odpolední svačiny jogurtem (do toho piškot, přesnídávku, ovoce, co zrovna je). Na snídani má chleba s marmeládou, povidly, medem. Na večeři kromě kaše chleba s žervé, se sýrem plátkovým, kousek šunky. Taky toho moc nevymyslím. Snažím se o pestré obědy, svačiny moc neobměňuju. V létě bude více ovoce, zeleniny, tak to zase bude veselejší. Jo a pomazánky se dají dělat na různé způsoby!
@Anonymní píše:
Maminky, jaké bežně potraviny mate v lednici? Mam proste porad problem, ze nevím, co mam udělat dceři ke svacine. Je ji rok a půl, je vybirava a me naprosto dochází inspirace. Kouknu do lednice a mam pocit, ze se nic nedá použit.. Máme tam zeleninu (cuketa, lilek, papriku, okurku,..) máslo, marmeládu, hořčice, tatarka apod., vajíčka, agavovy sirup, apod. Proste nabyvm pocit, ze jsem celkem nemožná:( když koupím lucinu, kolikrát ji vyhazuji, pac ji nestihneme dojist. V mem mladí také věcně v lednici nic nebylo, tak sem byla zvykla, ze nejim. Ale s dcerou to takhle nechci.. Omlouvám se za anonymitu ale trochu se stydím…
Ahojky,
když to vezmu od vrchu - vždy nějaký jogurt, termix, jogurtové mlíko, zakysaná smetana - lze použít samostatně nebo na domácí buchtu apod., dále sýry- měkké i tvrdé (můžeš použít na pomazánky, polévky, zapékané pokrmy, sýrovou omáčku, nastrouhat na pečivo s máslem, namazat…), nějakou šunku (stačí pár koleček), potom ryyičky - pomazánka, dětskou paštiku )tyto věci dost dlouho vydrží a jsou takovou rezervou), máslo i Ramu (střídám) - používám i na pomazánky v kombinaci s lučinou nebo sýrem. Někdy mám místo jogurtů tvaroh - ten lze míchat s mlékem a kakaem na dezert, použít do nákypů, buchet, na pomazánky…dále vejce (těch vždycky víc - jsou na vše), potom marmelády (na pečivo, suchary, na palačinky, vdolečky…), mléko (k pití, na vaření, pečení, na pudink…, kompot, okurky, hořčice, křen, zelenina. Hodně věcí mám ještě mimo lednici - mám vedle verandy chladný úložný prostor.
No u nas je jeste problem, ze máme začít s bezmlecnou dietou:-/ mívám pocit, ze když něco koupím, je toho „hodně“ a my to nestihneme sníst. Treba tvaroh. Dávám ho jen male a manžel si ji po svém a ja sebe dost odbyvam a dcera pak odmítá jist druhy den to samé:( (zakladatelka)
Ja mam tzrebas platkovy syr a sunku na mrazaku - po par koleckach. na tom sejru to pak neni poznat, na sunce jo, ale neni to nejedle. jinak na svacinu se da upect kolac (trochu snis, zbytek naporcujes na mrazak), namichat lupinky s jogurtem, uvarit krupicka, dat jablicko (pokud neji syrove, tak na kosticky a na 1,5 minutu do mikrovlnky, pak je to neco mezi jablkem a presnidavkou a dite si to zvladne samo brat rukama). nebo nastrouhat ovoce.
My dopolední svačinu nikdy neměli nějak na ni nevycházel čas davam jen nalrájene jablko nebo hrozny, hrušku atd. a na odpolední svačinu mival a má mlécne vyrobky…
v ledničce mam vzdy jogurty, termixy, jogurtový nápoje, máslo jak ramu tak klasicke a mléko dale majku (není to nejlepší ale syn ji miluje
), kirry sýr, platkovy syr a domácí marmeládu a med, a kupují takove to male balení luciny…
taky často kupují vysoce procentní šunku ale ta se v ledničce dlouho neohřeje ![]()
Dale v ledničce mam vzdy mozzarelu, balkánský sýr, cottage, zakysanou smetanu a hermelín, tuňáka ve vlastni šťávě, Zeleninu a ovoce a vajicka. Casto dělám salaty ale syn mi syrovou zeleninu nechce zatím jist (téměř tři roky) takže to je spíš pro nás ![]()
My zas v detstvi meli lednici narvanou, ale nic kloudneho, co by se dalo jist. Doma udrzuju lednici porad tak akorat naplnenou A hlavne systematicky usporadanou. Tak kdyz to vezmu od shora, vzdy mame aspon dva druhy syru. Detem kupuju parene tycinky od Apetita. Dal sunku, vzdy kureci i veprovou, pak jogurt, tvarohy a smetany. Ze zeleniny vzdy rajce, paprika, okurka. Ovoce jablka, banany. Ve dvirkach vejce. Mimo lednici zavareniny. A v mrazaku vzdy nejakou univerzalni smes zeleniny. S tim se da v pohode navymyslet spoustu jidel ![]()
My máme více méně v lednici to stejné, co již bylo zmíněno. Ale také mám problémy s vymýšlení, co dát malé k jídlu, protože mi přijde, že jí dávám pořád to stejné dokola. Nebo jen nemám nápady.
To znám
my máme v lednici vždy mlíko, nějaké jogurty, margarín, máslo, párky, kečup/hořčice, tatarka, šunku, někdy sýr, zeleninu (rajčata, papriky), vajíčka, smetanu, pribiňáky, pudinky, termixe-pro malou…ovoce v plechovce, zavařeniny od tchýně, kompoty, okurky nakládačky atd…
a to s tím jídlem-jako bys mi z duše mluvila
snídani řeším pečivem se šunkou a sýrem+zelenina, občas párek (když už fakt dojde inspirace), občas kaše, jogurt…svačina ovoce, jogurt s piškoty, přesnídávka, tam se dá docela vymyslet. K obědu to, co vařím nám, k odpolední svačině to, co k snídani, k večeři to, co mi. A mezitím má ještě i batolecí UM ![]()
V lednici máme nejčastěji - kvalitní šunky, sýry (plátkové, lučinu, hermelín, mozzarellu), vejce, mléko, jogurty (tvaroh), ovoce, zeleninu, marmeládu, hořčici, kečup, konzervovaná rajčata, protlak. Občas uzeného lososa, nivu, smetanu, paštiku, tunáka (rybičky) v konzervě. Pokud je nakoupeno, tak se dá použít x kombinací na svačinu. O víkendu, když dojdou zásoby, tak upeču třeba bábovku, jablečný závin, palačinky…
Tak máme vždy sýry, šunky, másla, jogurty(at ochucené či jen bílé), tvarohy, pomazánkové máslo a zeleninu hodně salát-dáváme k večeři-ke chlebu atp. není to nic moc, ale dá se tím najíst
Jen ten tvaroh a pom. máslo nemáme pořád.
k svačince může být jogurtík s piškoty, lupinky. Nějakou buchtu upeč a můžeš jí dávat, nebo nakrájet ovoce, chlebík s něčím(pomazánka zeleninková) atp. ![]()
No jo.. Když to je u nas težké, udělám ji livance a myslim si bůhví jaká jsem hvězda a ona to nechce. Takhle je to skoro s každým jídlem, tak porad přemýšlím, co ji tak dat. A pak mam dojem, ze vlastně nemam z čeho vybírat, co ji dávat, pak omezovat mléčné produkty. Tak si říkám, jestli nemam v lednici „blbosti“, když vůbec nevím co ukuchtit:) jinak máme v lednici víceméně co vy. Takže problem je u me a v nedostatku me fantazie:-D ach jo:-D (zakladatelka)
Tak od vrchu - domácí rybízová marmeláda, šípková marmeláda, sušená rajčata v oleji, sýry - plátkový, blok, hermelín, limburger, mozzarella, nivu, pak nějaký salám (pro manžela do práce), vysokoprocentní šunku (já a děti), máslo, Cottage, Kiri, Lučina, jogurty, tvaroh, smetana, mléko, kečup, hořčice
Občas koupím pomazánkové máslo, uzeného lososa, někdy paštiku. Vejce a zeleninu skladuju na chodbě, ted přes zimu je tam cca 5st.
My delame hodně sladké i slané pomazánky. Teď Teda zase moc ne ale dřív Ano:) vydrží,, dlouho,, najedi se z toho a je to dobré za pár peněz. Za to se stydět nemusíš každý má jiný rozpočet. To spíš by jsme se měli stydět mi co nevychazime s větším obnosem a porad v té lednici jakoby nic není. hodně podrazili jídlo ale pokud pockas nebo vyhledavas velké akce tak tesco je na to super. Teď v utery 2kg kachny68kc hera5kc mas nedělní oběd plus polívku a plus buchtu za pár korun:)
@nikola.pisova dotazník jsem vyplnila,. Ale nešlo mi seřadit sýry
Maminky, jaké bežně potraviny mate v lednici? Mam proste porad problem, ze nevím, co mam udělat dceři ke svacine. Je ji rok a půl, je vybirava a me naprosto dochází inspirace. Kouknu do lednice a mam pocit, ze se nic nedá použit.. Máme tam zeleninu (cuketa, lilek, papriku, okurku,..) máslo, marmeládu, hořčice, tatarka apod., vajíčka, agavovy sirup, apod. Proste nabyvm pocit, ze jsem celkem nemožná:( když koupím lucinu, kolikrát ji vyhazuji, pac ji nestihneme dojist. V mem mladí také věcně v lednici nic nebylo, tak sem byla zvykla, ze nejim. Ale s dcerou to takhle nechci.. Omlouvám se za anonymitu ale trochu se stydím…