Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Já byla dneska s malým u zubaře, vrtal mu stoličku, plombu dostal bílou a neplatili jsme nic ![]()
@Lencaaaa tak u stoliček bych vůbec nedumala. Amalgám! Vím o čem mluvím, máme doma zubaře ![]()
@Lencaaaa píše:
@martina.se ano jde o prvni zuby a jsou to stolicky
tak to vůbec neřeš a dej amalgán. Není důvod dávat bílou. Ta se dává na přední zuby.. můj kluk měl od 2 let zuby jak řešeto (narušená zubní sklovina), zubajda říkala, že to naprosto nemá smysl, že je to vyhazování peněz z okna.. Můj má většinu stoliček už druhou a bez problémů ![]()
Moje zubarka dava bile, ale rovnou rika, ze casto vypadavaji.
Takze jestli je to kvalitnejsi, spis je s tim min prace
Ještě je varianta bílá skleněná plomba, ty si nechávám dávat i sobě místo klasických bílých na stoličky
rozdíl v ceně + cca 100,– já bych dala bílé
já bych nechala dát i holce jedině bílé, nikdo nemusí vidět že má plnou pusu kazů ![]()
Syn má ve svých neelých pěti letech bohužel taky několik kazů. kde to šlo, má bílou plombu. Na stoličkách má amalgan, protože to byly velké kazy a i pod analgosedací se už kroutil a nedržel, takže bílou nemělo cenu dávat. já bych na stoličky klidně ten amalgan dala.
Dětem jsem nechala dát všude bílé plomby. I na kousací plomby. Nikdy s nimi nebyl problém ![]()
Bílými plombami mám vyplněné všechny stoličky, velké plochy, tři z nich mám dokonce domodelované zhruba o milimetr do výšky podle toho, jak s největší pravděpodobností dřív můj chrup vypadal (následkem toho mi odešel určitý typ bolesti hlavy, takže tento krok zubařky kvituji).
Tím chci upozornit na to, že pokud doktor umí pracovat s bílými výplněmi, tak není pravda, že je nelze použít na velké plochy apod. Jsou stejně kvalitní (dle mě kvalitnější) ve srovnání s amalgamem, ale doktor musí umět s takovým materiálem pracovat, stejně jako podlahář musí zvládnout masivní dřevo, aby se ve vlhkosti nekroutilo..
Nicméně rozhodnutí je na tobě, finanční stránku vaší rodiny nikdo neznáme, já dávám čtyři tisíce i za jednu výplň, takže..
Amalgam, dokud budeme mít co jíst, už nenechám dát nikdy nikomu z naší rodiny, a je pravda, že dentální hygienistka pomůže opravdu hodně. Držím vám palce, ať stálý chrup už má dcera vpořádku ![]()
Myslím, že k tématu má co říct @Malaga, pracuje na zubní klinice. Jinak mě lékař vždy říkal, že rtuť se z amalgámu uvolnuje jen tehdy, než vytvrdne, a pak při odvrtávání.
@Loda píše:
Já byla dneska s malým u zubaře, vrtal mu stoličku, plombu dostal bílou a neplatili jsme nic
Nedal tam pryskyřičnou výplň, ale tu provizorní vložku, to už jsem taky občas u doktorů viděla..
@Bibi239 píše:
Moje zubarka dava bile, ale rovnou rika, ze casto vypadavaji.Takze jestli je to kvalitnejsi, spis je s tim min prace
Ne, to opravdu jen zubařka s tím neumí pracovat. Bohužel.
Hele to je divný, synovi naše zubařka dělala malou bílou plombu a nic za to nechtěla. Říkala, že dětem rtuť do zubů dávat nechce a že je to v některých zemích už i zakázané.
@bubulina píše:
Hele to je divný, synovi naše zubařka dělala malou bílou plombu a nic za to nechtěla. Říkala, že dětem rtuť do zubů dávat nechce a že je to v některých zemích už i zakázané.
Ono těch bílých výplní je víc než moc, a cenově se liší opravdu výrazně.. A pokud se nepletu, tak na ty nejlevnější je i doplatek pojišťovny (každopádně si to doktor umí vykázat).
Problém u amalgamu je, ze se musí vyvrtat u část zdravého zubu, aby se plomba dobre zakotvila. Dle ceny predpokladam, ze chodíte k soukromému zubari, ktery by mel používat kofferdam a tím pádem bych se nebála vlhkosti v zubu a vypadnuti.