Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Sama jsem na vážkách. Byla bych spíš pro amalgám, ale je tam ta zdravotní otázka a dilema…
Bílé plomby - jediné plus je, že nejsou vidět. Doktorka netvrdila správně, že jsou kvalitnější, často se pod bílou plombou dělá znovu kaz. Plomby by se neměly dávat na horní zoubky, nesedí tak pevně jako amalgám a vypadávají. Déle trvá než si sednou - na skus je to pár dní nepříjemný.
Amalgám - je hrazen pojištovnou, u některých zubařů jen částečně. Je kvalitnější, často se dávají na horní zuby a na zuby, které nejsou až tak viditelné.
@Lencaaaa píše:
Ahoj potrebovala bych poradit. Byla jsem s dcerou u zubare a ma 6 zoubku zkazenych doporucili i na ne dat bile plomby py jsou kvalitnejsi nez klasicky amalgam. Tak bych se chtela zeptat na zkusenosti protoze amalgam je plne hrazen pojistovnou ale tady za to chteji skoro 4 tisice. Tak nevim zda jim verit nebo neverit. Zda nechteji tahat jnom penize![]()
![]()
Dekuju![]()
![]()
Ahoj, záleží mmj i na tom kolik je dceři let a o jaké zuby se jedná. Upřednostnila bych bílé (ale je otázka, zda se jedná o fotokompozit).Určitě bych to nechala spravit a zeptala se, kolik by stál dlouhodobě provizorní cement, ten se pak dá překrýt fotokompozitem. Předpokládám, že se jedná o vitální zuby a tyto cementy jsou schopny uvolňovat fluor. Tento cement se dá později překrýt fotokompozitem (říká se tomu sendvič…)Jestli chceš tak písni SZ.
edit
Dneska zubaři od amalgámu ustupují, na pedostomatologii jsme dávali FujiIX - cement, ten je indikován pro mléčné zuby nebo dostavbu.Ta částka je vysoká a kdyby to mělo být na půl roku rok, než se zuby vymění, tak je to opravdu hodně peněz na krátkou dobu…
Písni, které zuby to jsou a kolik je holčičce. Dík, M.
Jinak i když se od amalgámu ustupuje, tak u některých pacientů je indikován. Má celkem dobré vlastnosti(fyzikálně-chemické),užívá se v zadních úsecích chrupu(stoličky).Obsahuje určitý podíl stříbra, které je baktericidní, takže u lidí se špatnou hygienou by částečně mohlo eliminovat bakterie a pak i pacientů se zvýšenou salivací pokud nelze užít kofferdam (gumová blána na odizolování zubu od dutiny ústní) např. z důvodu klaustrofobie, by to též mohlo být řešení…fotokompozitní bílé výplně jsou při zhotovení velmi náročné na dodržení suchého pole (pokud se to nedodrží, tak můžou vypadávat).Pokud je suché pole zachováno, tak spíš dochází k odlomení části zubu než, že by vypadla fotokompozitní výplň.
Holky, chtěla bych si nechat předělat amalgánové na bílé - na spodních zubech. Nejde mi o cenu, ale provádí se to stejně, jako když se opravuje zub? Odvrtá původní a dá novou?
@Anonymní píše:
Holky, chtěla bych si nechat předělat amalgánové na bílé - na spodních zubech. Nejde mi o cenu, ale provádí se to stejně, jako když se opravuje zub? Odvrtá původní a dá novou?
jo, mám to taky tak a spokojenost
Amalgám by se měl dát jen vyloupnout. Ted mi ale dr. odstranovala velkou bilou a davala novou a to bylo skoro na hodinu. Musí se ta bílá hmota postupne odvrtavat, v tom teda pak vidim nevyhodu (asi jedinou)
@Anonymní píše:
Mně to tak zubařka dělala, mám všude jenom bílé ![]()
Teď jsem si je taky nechala měnit, amalgámovou odvrtá a po vrstvách dává bílou a něčím to vytvrzuje. Mě 4 spodní zuby trvaly 1,5 hodiny. Ale jsem mooooc spokojená ![]()
@LolitkaP 4 zuby jenom 1,5 hodiny? Tak to bych se moc neradovala, to mi prijde jako odflaknuta prace, kvalitni precizne udelana fotokompozitni plomba trva pres hodinu jedna.
@LolitkaP hele v klidu, šikovný dr. to zvládne i za míň
…ono hodně záleží na tom jak se ta bílá dělá a z jakého materiálu. Některý je lepší vrstvit - to trvá déle a někdy se používá sendvičová metoda (kombinace 2 materiálů) a na to stačí kratší doba. Záleží i na tom, jestli je to jenom na okluzi (horní kousací plošce) anebo jestli zadahije přes celý zub, to se pak dáváají klínky a matrice (udělá se ohrádka, aby vznikly tzv. bod kontaktu a necpalo se tam jídlo)…takže těch okolností je celkem dost, které mají vliv na délku zhotovení výplně…
Tak jsem dnes byla; dala vždy vrstvu pak něčím vytvrdila a tak stále dokola. O nějakých klíncích a matrici mluvila, ale ne tuším co tam dělala
…Prý se na to může hned kousat a jíst ![]()
Tak jsem dnes byla; dala vždy vrstvu pak něčím vytvrdila a tak stále dokola. O nějakých klíncích a matrici mluvila, ale ne tuším co tam dělala
…Prý se na to může hned kousat a jíst ![]()
Ahoj holky,
prosím o radu zkušenější. Je normální, že je zub s bílou plombou - velký kaz - citlivější? NEjsem schopná pokousat něco tvrdšího, bolí to. Dělala mi 3 větší plomby z amalgámu na bílou a ty zuby, to je katastrofa. Povolí to časem?