Bílá plomba vs. amalgámová

4972
30.9.15 16:52

Bílá plomba vs. amalgámová

Ahoj potrebovala bych poradit. Byla jsem s dcerou u zubare a ma 6 zoubku zkazenych doporucili i na ne dat bile plomby py jsou kvalitnejsi nez klasicky amalgam. Tak bych se chtela zeptat na zkusenosti protoze amalgam je plne hrazen pojistovnou ale tady za to chteji skoro 4 tisice. Tak nevim zda jim verit nebo neverit. Zda nechteji tahat jnom penize :nevim: :nevim: :nevim:
Dekuju :mavam: :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12743
30.9.15 16:55

No nemyslím si že jsou nutně kvalitnější. Hodně záleží na velikosti výplně a jejím umístění. Já bych na mléčný zub amalgám dala úplně klidně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
30.9.15 16:57

@paola white kazy ma celkem veliky no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
30.9.15 17:00

@Lencaaaa ono během práce na bílé plombě se tam nesmí dostat ani molekula vody jinak se tam bílá plomba neudrží, což u dítěte může být problém. většinou se na vetší výplně dává amalgám.

a jako upřímně já bych 4000 za plomby u 4 letého dítětě nedala. jako ty zuby jí vypadnou do 4 let…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2839
30.9.15 17:01

Ja bych v prvni rade zasla na dentalni hygienu, aby vas naucila cistit zuby. Promin, ale tolik zkazenych zubu v tomhle veku neni normalni :roll: :roll: No a amalgan bych do pusy nedala ani malemu decku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
30.9.15 17:04

@lauraka na hygienu jsme prave zacali chodit aby e to uz nestavalo. Drive jine plomby nebyli a taky to slo. Jo vim ze to jsou tezke kovy ale ja mam plnou pusu techto plomb a problem s nimi nemam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
30.9.15 17:05

@paola white ja si taky myslim ze by se mohlo stat to co ty rikas, a za mesic muze byt plomba pryc. Kdyby ji ty zuby zustali na porad, tak ji to klidne necham udelat jenze je mi prave lito toho, ze ji to stejne vypadne. :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
30.9.15 17:08

@Lencaaaa no dětem dávám jenom bílé plomby. Ale jedna je u malých dětí za cca 300,–.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17724
30.9.15 17:09

Klidně dej amalgám. Hradí ho pojišťovna, jsou to dětské zuby, za chvíli budou fuč. Amalgám má mnohem lepší vlastnosti a vydrží déle. Na kousací plochy určitě nedávat bílou plombu. Jsou sice estetické, ale hodí se tak maximálně dopředu nebo na viditelná místa. Jinak mnohem častěji praskají, drolí se či vypadnou právě proto, že při vytvrzování lampou musí být v ústech sucho, což u dětí je opravdu velmi těžké zaručit, pokud se vůbec nechají ošetřit. No a v první řadě bych se začla zajímat o prevenci a naučila dítě/sebe správnou techniku čištění zubů ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
30.9.15 17:10

V amalgámu je rtuť a těžké kovy, které se dostávají do těla při kousání. Dítěti bych je do pusy nedala. Ano, já jich mám taky plnou pusu a „žiju“, ale teď v dospělosti si sama radši připlatim za bílou. I kdyby časem vypadla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
30.9.15 17:11

Já bych se amalgámu nebála. nikdy nebyla provedená relevantní studie. myslím že může být problém špatná technika odstranění amalgámu, ale samotná výplň ne. ony ty kyseliny, kterými se rozleptává zub aby tam držel bílý kompozit taky nebudou žádný mňamky a složení bílé výlně taky nebude bioeko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2839
30.9.15 17:15

@Lencaaaa Tak to je super, ze jste zacali chodit na dentalni hygienu :-) Jinak ja bych se nebala toho ze jde o tezkej kov atd. to je trosku priskrcene a i dobri zubari rikaji, ze se to prehani. Nebo jste uz slyseli, ze by nekdo umrel kvuli amalganove plombe? Ja to spis myslela z estetickeho hlediska, ze se mi to v puse proste nelibi. Samozrejme zavisi na financni situaci a jde jen o prvni zuby, takze se amalgan prezit da.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
30.9.15 17:15

Pokud to není na předních zubech, tak bych dala amalgán. Bílá plomba stejně není vhodná na kousací plochy zubů.

• Citovat
  • Upravit
72725
30.9.15 17:19

@Lencaaaa jde o první zuby? pak amalgán. Pokud to není na předních..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
30.9.15 17:21

Hmm tak jsem hodila oko na složení bílého kompozitního materiálu a mimo jiné obsahuje fosfáty a bisgma takže taky žádná hitparáda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.