Bilance ČT - nízká porodnost

36861
11.11.25 11:22

Bilance ČT - Porodnost

Dobrý den?
Díval jste se někdo na Bilanci ČT 10.11.2025 s tématem nízká porodnost?
Jaký máte názor na věc vy? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3861
11.11.25 11:50

Nedivala, ale za sebe musim rict, ze nizka porodnost je predevsim dana nulovou podporou pracujicich rodin. Mam 1 dite a vim, ze druhe uz mit nebudu. Je masakr, kdyz xlet clovek pracuje a pak jeho prijem spadne ze 40000kc/mesicne na 10000kc/mesicne a pritom se mu zvednou naklady. Jistota skolky nulova u nas byl problem i s umistenim ditete na zakladni skolu. Vsechny usporene penize jsem behem rodicaku utratila. Neslo s rodicakem vyjit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15482
11.11.25 11:58
@elinka90 píše: Více

Tak jsi mohla makat …
Rodičák použít na zaplacení dětské skupiny a jít do práce. Nikdo tě nenutil válet se doma … Nebo manžel lepší práci, či brigádu … ;)
A rodičák je vysoký až až. Doufám, že další zvýšení jen tak neprojde.

A nemyslím si, že nízká porodnost souvisí nějak moc s financemi. U nás se máme velmi dobře v tomto směru.
Ale lidi teď mají jiné možnosti. Třeba seberozvoj, cestování, studia … Chtějí nezávislý život.

Já mám taky jedno dítě, protože mi to tak vyhovuje. A i když bych jich v poho uživila 5, tak je prostě nechci. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1537
11.11.25 12:01

Vidim to podobne. Dite jsem si porizovala uz relativne stara (36), nasetreno neco mam, mam vlastni byt, ktery pronajimam, mame dum, ktery postupne spravujeme, nejsme zadni chudaci, ale i tak je penez malo a jdu na castecny uvazek do prace v 1,5 roce ditete. Na dalsi dite nemam chut, protoze bych uz nestihla nejspis na dalsi rodicak nasetrit rezervu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.25 12:02

Dívala jsem se a přišlo mi, že jsem se nedozvěděla nic nového, takových článků nebo podcastů na stejné téma je všude spoustu. Jediné, co mě snad překvapilo je ten průzkum na VŠE, kde se ptali studentů, zda plánují v budoucnu dítě a všichni řekli, že ano. Na tuto školu jsem také chodila a v roce 2018 se nás ptali na jedné hodině na to samé a tehdy jen necelá polovina studentů řekla, že by v budoucnu chtěli dítě, takže buď se mění trend nebo záleží jen na skupině dotazovaných. Jinak by mě zajímalo, zda by v ČR mohlo fungovat to, co zmiňují s Německem, že od jednoho roku dítěte má dítě jisté místo v předškolním zařízení. Nejsem si jistá, že zrovna toto ženy v ČR chtějí, v mém okolí naopak matky byly pohoršeny, když se RD zkrátila ze 4 let na 3 roky. Jinak si myslím, že stejně platí to 100× omílané, kdo děti chce, najde způsob jak je mít a kdo nechce, mít je prostě nebude, ani kdyby byty byly zadarmo a příspěvky několikanásobně vyšší než aktuálně.

• Citovat
  • Upravit
24636
11.11.25 12:04

A víš, že takový rodičák jako u nás skoro nikde jinde nemají? Nemyslím si, že by šlo jen o peníze, se koukni na ty sociálně slabší, jak se vesele množí. Lidi jsou spíš pohodlnější a mají více možností se realizovat jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
875
11.11.25 12:06

Zatímco po tisíciletí byly děti brány jako zabezpečení na stáří, protože všichni věděli, že král ani císař se nepostará, tak dnes jsou děti ekonomický nesmysl a všichni spoléhají, že se o ně v 70 postará stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.25 12:11
@starfish_at_night píše: Více

Můžu se jen zeptat, jak to plánuješ? Také neplánuju být doma tři roky. Nějaká DS, nebo máte hlídací babičku atd.? Občas mám pocit, že na mě někteří lidi koukají jak na blázna, že chci jít do práce dřív a straší mě, že to takhle malé dítě určitě nezvládne.

• Citovat
  • Upravit
3062
11.11.25 12:18
@Anonymní píše: Více

Dala jsem dítě do soukromé školky a šla do zaměstnání. U nás to chtělo řešit trošku předem, byla poměrně plná. Takže třeba už 1 rok dopředu.
A z RP jsem platila tu školku a běžel mi k tomu normálně plat.
U nás chodily děti ve věku 2+ a z těch 10 dětí adaptaci nezvládlo 1. U nás DS nebo školka nebo jesle pro děti od 1+ věku nejsou, proto až od 2 let.
U mladšího dítěte pod 2 roky jsem pracovala na HO a pomáhal mi s hlídáním manžel (babičky nemáme na pomoc).

U nás v té třídě / skupině / dětí bylo celkem 10 a z toho bych řekla tak 7 chodilo na trvalo a všechny rodiče co vím do zaměstnání.
Nikdo na nikoho divně nekoukal.

Jestli to dítě zvládne nebo nezvládne nezjistíš do chvíle než se Ti to dítě narodí.
Ale plošně nezvládne si myslím že nebude pravda. Asi bude určité procento dětí, které nějakou formu hlídání v 1,5 roce / 2 letech nedají, ale nebudou to všechny děti a nelze to odhadnout předem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.25 12:25
@Anonymní píše: Více

Ja materskou, pak chlap par mesicu rodicak, pak on homeoffice, ja kratsi pracovni tyden, v roce se pridava soukroma skolka a pak skupinka…

• Citovat
  • Upravit
3861
11.11.25 12:31

@Šmoulice jsem rada, ze vidis do meho osobniho zivota. Manzel ma slusny plat, ja sla ve 2 letech dcery zpet do prace. Platila jsem si mestske jesle, ktere pred 8 lety vysly na 6000-8000kc/mesicne. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3861
11.11.25 12:34

@lucad77 ano to vim, ale maji podminky, kam dite umistit. V CR pokud je diteti 3 roky na podzim, tak se u nas ve meste nedostane do skolky. Ja sama sla ve 2 letech ditete zpet do prace a dcera do jesli, ale jesle si plno rodin dovolit nemuze, protoze uz pred 8 roky jsme za ne platili 6000-8000kc mesicne, dle dochazky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2702
11.11.25 12:34

Ja jsem nedavno cetla clanek na HN a tam psali, jak zeny potrebuji s ditetem pomoct, jak chybi skolky a kratke uvazky (absolutně ani slovo o tom, zapojit otce :poblion: ) a pak ze chybi i financni podpora. Protoze SLEVA NA DANI PRIJDE NA UCET PRACUJICIMU RODICI A Z TOHO MATKA NIJAK NEPROFITUJE 8o 8o takze nejenom, že se velká část mužské populace nestará fakticky, ženu ani neživí, ale ještě si schrábne pro sebe slevu na dítě?? Jako, takhle vážně žije část populace?? Podstatná natolik, že to zmiňuje „expert“ v seriózních novinách?? To byl pro mne šok roku, to vám teda řeknu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3017
11.11.25 12:35
@lucad77 píše: Více

To nemají, ale taky mají průměrně násobně vyšší plat a uplně jinou dostupnost zařízení pro nejmenší děti+chůvy.
To je B, které je fér k tomu A dodat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2702
11.11.25 12:35

Tak rodičák je 12, to ti to vykreje s přehledem, a ještě zbyde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí