Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@elinka90 proboha je to příspěvek, ne plat. Zajistit vás ma manzel, nebo můžeš jít do práce. vystřídat se s manželem.
@inkakřivák mame 2 byty a chatu. Ja jsem tak spokojena, ale jsou rodiny, ktere nemaji ani ten byt. Oba drou od nevidim do nevidim a jsou na tom finance stejne ne-li hur nez skupina obcanu, kteri se 24 hodin valeji doma. Proto pisu podpora pracujicich rodin. At uz se to tyka penez ci dostupnosti skolskych zarizenich atd.
Hejty na matky s dětmi kdekoliv jinde, než na hřišti. Hlavně s tím uřvancem nelez do kavárny nebo do letadla dřív, než mu bude patnáct a bude se umět chovat.
Nemožnost umístit dítě do nějakého zařízení před třetím rokem. Ne, všude nejsou podmínky jako v Praze.
Prašivina při hledání práce. Málo zkrácených úvazku, nemožnost jakékoliv domluvy na pracovní době a/nebo HO a otvírací doba státních školek jak za krále Kladska.
Drahé nájmy, předražené nemovitosti a nedostupné hypotéky.
Nehlídací babičky.
Lepší antikoncepce.
Víc možností, jak se v životě realizovat, než dříve.
Já se vůbec nedivím, že se rodí málo dětí.
Skoro nejsou jesle od půl roku a pokud tam někdo dá dítě, dočká se odsouzení. Nátlak okolí na všechno možné: vozit autem na kroužky, drahé sporty například lyžák se sjezdovymi lyzemi a permicí na vlek, splnit dítěti vše co si kníkne bez ohledu na vyčerpání rodičů. Společensky přijatelné je mít s partnerem psa třeba v 25 letech, v nejplodnějším a ekonomicky nejaktivnějším věku, a rodiče takovým ještě psa pohlidaji, místo aby jim řekli pravdu, ze jsou uchylove. Já dětem rád pohlídám vnoučata, ale kdyby chtěli hlídat psa, pošlu je do háje a každému doporučuji totéž
@M_Vladim píše: Více
Nenamotivujes. Je tolik lákadel. Dnes není problém najít zkrácený úvazek, atd. Moje mladé kolegyně,30-35,si pořizují psa.
@Anonymní píše: Více
já bych ty tvoje body seřadila přesně naopak, jinak souhlas
@Pajka89 píše: Více
Matky si za to můžou samy. Když ty svoje zlatíčka nechají dělat co se jim zlíbí a rostou z nich nevychovaní spratci. ![]()
My žijeme asi 300km od Prahy a možnosti umístit dítě do jeslí jsou.
Kdo chce, hledá způsoby … Však to znáš. ![]()
Proč jsou matky těžko zaměstnatelné? Protože jsou často bez jakékoli praxe, válely se doma x let … A když nastoupí do práce, tak věčné kolečko OČR. Protože okolo otce dítěte se chodí po špičkách a neexistuje, aby šel pán tvorstva na to OČRko … Se stačí podívat tady do diskuzí. Matky padají na hubu, ale pán nemůže. ![]()
Co se peněz týče.. Lidi mají peněz dost. U nás žádná ´chudoba ´, jak někteří rádi předhazují, opravdu není. Běž se podívat jen do obchodů… ![]()
A ano. Život nám teď prostě nabízí i jiné možnosti, než se zahrabat x let s dětma doma ![]()
@Pajka89 píše: Více
Jakože by si někdo nepořídil děti, protože by někomu cizímu mohlo vadit, že budou řvát v kavárně?
tak to opravdu ne.
@terien píše: Více
Též si nemyslím, že to by měl být hlavní důvod. ![]()
@terien píše: Více
Samozřejmě, že to nebývá jediný, ani hlavní důvod.
@Šmoulice píše: Více
Tak on ten chlap spolu s OČR často spadne s výplatou dost jinam než ženská. A účty se neptají. Tam, kde jsou příjmy podobné, je to jedno.
Podívej se do obchodů? Koukám. Vidím lidi, kteří do sebe najíždějí vozíky, aby sehnali levnější (dosaď si co chceš). Co ty lidi tak běžně kupují? Levné sr…protože pořádné jídlo je tu předražené. Popelnice Evropy.
Aneb každý vidí co chce vidět a každý má své sociální bubliny.
@LilienRose píše: Více
A ženská s penězi nespadne?
Aha
to je mi novinka. ![]()
Vidíš lidi co do sebe narážejí vozíky, aby nakoupili levněji? Kde to žiješ? Někde v osadě na Sk? ![]()
Za mě teda pořádné jídlo není předražené … A víš co je super? Že ta tvoje sociální bublina si cigára a chlast od huby neodtrhne …
Pak by jim jídlo nepřipadalo předražené. Kdyby to nevyhazovali za cíga. ![]()
Přesně tak. Než jsme si s manželem děti pořídili, měli jsme holej zadek, takže jsme s dětmi už moc níž spadnout nemohli. Výbavička pro děti z druhé ruky (respektivě spíš třetí, čtvrté… všechno kolovalo do zničení). Bydlení v nájmu v malém bytě, protože na nic lepšího jsme se v danou chvíli nezmohli. Jídla doma vařená, obyčejná, z levných potravin. Dovolená v českých lesích a u českých rybníků, spíš ve volné přírodě než platit za kempy. Celý rodičák jsem dala za hlídačku na několik hodin měsíčně, abych ve volném čase mohla pracovat. Děti jsme takhle měli tři po sobě a finančně jsme se vlastně zvedali postupně. Co mám stejně staré kamarádky, u všech to bylo plus mínus stejné. A já se měla fajn tím, že jsem si mohla dovolit vrazit rodičák do hlídání, některé kamarádky si vydělávaly s dětmi doslova za zadkem (odhrabávání sněhu i v brkých ranních hodinách, roznášení novin a letáků…), protože potřebovali i ten rodičák. Akorát jak jsme před dětmi neměli nic, tak s dětmi jsme to nic jako příkoří zas až tak nebrali. Dneska, když vidím mladé, jak cestují a vráží (z mého pohledu) velké prachy do svých zálib, tak se jim ani nedivím, že se jim najednou nechce z toho všechno spadnout finančně dolů. Protože ta pravděpodobnost, že by v takovém životě mohli pokračovat i s malými dětmi, není vysoká. Taky si neumím představit, že bych teď najednou měla všeho nechat a znova zůstat doma za pár šupů s malým dítětem, už jsem zvyklá na lepší, než jsem bývala v mládí.
Tím chci říct, že víc než peníze samotné hraje roli životní styl, na jaký je člověk zvyklý. A ten se změnil. Změnil se, protože se nám celkově daří líp, takže jsme si jako společnost tu změnu mohli dovolit. A jak už tu bylo psáno, že to běžný problém západních společností.