Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Jasně, pokud má chlap vysoký plat nebo je vyřešené vlastní bydlení (a ne, nemyslím splácející hypotéku), tak není problém. Ale podívejte se, jaká je mediánová mzda a jak vysoké jsou dnes nájmy/splátky hypoték. To je podle mne kámen úrazu. Je to tu nastavené tak, aby pracovali dva lidi. Když má jeden příjem rapidně klesnout na i kdyby dva roky (za využití dětské skupinky), tak pro mnoho párů je to problém.
A argument, že lidi chtějí vše hned a dříve bydlelo 5 generací na jedné hromadě, který si čtu skoro všude, neberu. Spousta babiček už nechce ani pomoct s hlídáním. Jasně, taky většinou ještě pracují. Ale chci vidět ty zástupy babiček a dědečků, kteří touží po tom nastěhovat si domů treba do bytu mladé i s dětmi. Ano, jsme dnes pohodlnější, ale to napříč generacemi.
A další věc - nějak se to udělá. Nějak tahle věta ve mně evokuje to "chci miminko, udělám si miminko, někdo (prarodiče, stát atd.) nás živte. Není mi to zrovna sympatické.
Další věc - antikoncepce. Rozumní mladí jsou schopní si nechtěné těhotenství už daleko lépe pohlídat.
No a pak je tu ta skupinka, která děti nemá, protože je nechce a mít už je nemusí.
A ano, umístit pak dítě do školky, najít odpovídající úvazek s rozumnou pracovní dobou, řešit hlídaní v době prázdnin, pracující babičky. Je toho tolik, že mne spíš překvapuje, že se někdo nižší porodnosti diví.
Já děti mam, stojí mi za všechny nepříjemnosti světa, jsem rodinný typ odjakživa. Ale chápu lidi, kteří se rozhodnou jinak.
@Kryptozoo píše: Více
Jo a násobně vyšší životní náklady. To za C.
@lucad77 píše: Více
Nasobne vyssi? Nejvyssi naklad - bydleni u nas tedy rozhodne násobne nizsi neni! A i potraviny stoji v cele evrope +- stejne… ano, kadernik, restaurace je v nemecku 2× tak drahy (ještě třeba ta školka) ale to je tak vše.
@Yasmen píše: Více
No vidíš a přesto je dlouhodobě nízká porodnost i tam. A vůbec ve všech vyspělých státech. Prostě jsou lidi jinak zaměření, hlavně mladí. Pro ně založit rodinu není hlavní priorita.
Nedívala jsem se. Ale moje dcera 22 let říká, že děti chce, ale až bude mít stabilní bydlení, aby se nemusela stěhovat jak my po nájmech a to znamená v ČR v současné době vlastní bydlení. Často jsme se museli stěhovat, protože se buď nájem zvýšil natolik, že to bylo moc, nebo se majitel rozhodl, že už pronajímat nechce a raději to prodá, popř. potřebuje objekt pro sebe (to bylo častější). Nechce, aby tohle musely podstupovat i její děti a já se jí ani moc nedivím, bylo to docela peklo. Sice na tom s partnerem makají, ale obávám se, že než se k tomu dopracují, tak už bude dcera docela stará na to, aby se kdovíjak množila.
@elinka90 píše: Více
Tak proč jsi utratila všechny úspory, když ma tak slušný plat?
@elinka90 píše: Více
Rodicak taky není plat, živit tě musí otec dítěte, ne stát.
Dívala jsem se a bylo to úplně o ničem. Nemyslím si, ze se deti nerodí kvůli penězům. Prostě mají lidi i jiné možnosti, jak naplnit svůj život. Děti bych mohla mít třeba 5, mam čas, místo i finance, ale nechci. Mam 1 a jsem tak naprosto spokojená. Raději budu cestovat než se plácat neustále kolem dětí.
U nás je to tedy hlavně bydlení. Máme jedno dítě a i tak bydlíme v mrňavým bytě. Jedno (teď už školní) dítě zatím zvládáme, včetně placeného sportu. Ale propad opět na rodičák, by pro nás znamenal už finanční problém. A nevím kam by jsme další dítě nacpali, takhle jsme jak sardinky. Částečný úvazky jsou tu velmi omezené, ani jeden neděláme práci možnou dělat na HO. Chlap dělá práci, kde je pokaždé někde jinde. Někdy dojezdová vzdálenost 15 min, jindy dvě hodiny. Školka, škola je tedy jen na mne. Jedna babička 150km daleko, druhá blíž ale nechce hlídat nemocné dítě a nutit ji nemohu. Jesle a dětské skupiny se zde v podstatě poptávají už v době těhotenství. Rezervovat je však nemožné, jen stále opakovat svůj zájem a aktivně se ptát, zda se bude vaše dítě vejít. No kdo by v takove situaci chtěl mít kopu děti
@Yasmen píše: Více
Ted nevim, kterym smerem srovnavas. Ano, potraviny jsou +- stejne ale nominalne, pricemz prumerny plat je v Nemecku nekde 3-4× vys. Bydleni u nas mezi nejdrazsimi v Evrope pri prepoctu na kupni silu…vzdyt je to na hlavu
Edit: uz jsem nasla, na co jsi reagovala…asi rikame to same
Jsem to puvodne precetla blbe
Jinak teda porad jsem nevidela, ale kolijrat si rikam, ze resit to ted, tak nevim, jestli deti mam…a o financich to neni. Mym je 10 a 7 a mam pocut, ze jsem je rodila s dost jinou predstavou o vyvoji situace…klima uz sice slo o haj*lu i predtim, ale ted mam pocit, ze ty svoje kluky akorat vychovam pro to, aby jim nejaky posuk ustrelil nekde na fronte hlavu…a o to teda rozhodne nestojim.
1. Nedostupnost bydlení - je jedno, jestli má mít člověk nájem nebo hypotéku, ty ceny jsou pro normálního člověka šílené.
2. Drahota - úplně vše - jídlo, oblečení, služby, auto, příměstské tábory, jak tu někdo zmiňoval kroužky a sport na profi úrovni, tak si jen dovolím podotknout, že u nás je to za jedno dítě ročně téměř 30 000 a to nepočítám výjezdy do zahraničí.
3. Nehlídací babičky
4. Problém umístit dítě do školky či školy
5. Pracovní problémy - problém po rodičáku sehnat tolerantní práci skloubitelnou s dítětem
6. Problém sehnat partnera
7. Jiné priority
8. Neplodnost - velké množství lidí podstupuje IVF
@Catalina123 píše: Více
Jo, je taky fakt, że dneska jsou lidi trochu zodpovědnější, aspoň někteří, a více přemýšlejí do budoucna. Kdysi se prostě dali dohromady a hned přišlo děcko, často se žilo u rodičů v jedné cimře, než se zmohli na něco svého, a prostě to tak brali. Dneska už je takový postup pro většinu mladých nepřijatelný, chtějí své pohodlí a své jistoty. A představy, na co všechno by rodina měla mít a jaký komfort svému dítěti poskytnout, jsou taky jiné. Za nás se žádné drahé kroužky a tábory a kdesico neřešilo. Dneska mi přijde, že mají někteří pocit, že nastane konec světa, když jejich dítě nebude mít vše jako ostatní. V tomto je život teď náročnější, tlak na nějakou jakože normu žití je rozhodně vyšší a větší.
Pořad jsem neviděla, ale nedávno jsem o tom četla článek, že více dětí už se nejspíš rodit nebude. Že lidé nemají tolik potřebu mít děti, že je to velká zátěž pro partnery, dlouhé omezení, velký závazek a ne každému už se to dnes chce podstupovat, když je spoustu jiných možností. Peněžní podpora s tím moc nesouvisí a děje se to i v rozvojových zemích.
A připadá mi to pochopitelné a nevidím na tom nic špatného, planeta je přelidněná a nevydrží donekonečna.