Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak dlouho Vám na děti zabíral bílý šum a jestli se vám stalo, že si s ním dítě vytvořilo špatný spánkový stereotyp. Myslím tím, že v pozdějším věku bez šumu neuslo, budilo se po vypnutí nebo neumělo bez něj přecházet mezi spánkovými fázemi (jak se děje v případě uspávání u prsa, s dudlíkem či různým houpáním).
Fungoval nejakych 5 mesicu, pak jako kdyz utne a bylo po fungovani. Nicmene naopak naucil dite samostatne usinat a ten navyk pretrval. Kdyz prestal fungovat, musela jsem lepe casovat, odhadovat unavu a dite usinalo bez cavyku.
A to u nas bezel lux klidne 4 hodiny v kuse, kdyz se vypnul, dite vzhuru.
Zabíral cca tak do 6. - 7. měsíce a žádný špatný dopad to nemělo ba naopak. Když jsem to pak třeba v roce znova zkusila, tak u toho neusnul vůbec a musela jsem to vypnout.
Zabiral skoro do roku věku dítěte a žádné špatné spánkové návyky z něj nemá ![]()
U dcerky fungoval měsíc, možná dva…Čím byla starší, tím víc jí to rušilo.
U nás asi do pátého mesice. Pak už u toho z ničeho nic nemohla usnot…takze žádný návyk a to to u nás jednu dobu dobře jelo ![]()
@Svistice u nas fungoval asi dva mesice, pak uz ne. Tak jsme ruzne uspavali, 2h denne jsme s nim blbi a ve ctvrtem mesici se naucil usinat sam, za ticha, bez nasi pomoci. No, to vydrzelo asi dva mesice a pak to zas fungovat prestalo ![]()
Šumíme celonočně dodnes, malá 10 a půl měsíce. Spí celou noc, od 19-20do 9-10h (když nerostou zuby). Když se občas „omylem“ vypne, hned jí to vzbudí. Chystáme se na spaní bez, ale bojím se, že jí to rozhodí spaní, ale vím, že nemůžeme šumět do puberty ![]()
Šumíme skoro ve dvou letech. Jen velmi slabě, není to téměř slyšet. Nicméně to trošku překrývá zvuky z okolí.
@bberanka píše: Šumíme celonočně dodnes, malá 10 a půl měsíce. Spí celou noc, od 19-20do 9-10h (když nerostou zuby). Když se občas „omylem“ vypne, hned jí to vzbudí. Chystáme se na spaní bez, ale bojím se, že jí to rozhodí spaní, ale vím, že nemůžeme šumět do puberty
proc by ne, sum si na spanek pousteji i dospeli. Muzes zkusit vymenit za zvuky letni bourky, zvuky pralesa ci morskych vln, ba you tube je toho spousta, pokud to nekomu dela dobre, tak bych to nechala.
Tak u nás bylo období mezi 4-6 měsícem kdy usínala pouze u toho, pak nic a teď pokud má problém usnout jí za zvuku šumu přečtu pohádku, odejdu, šum ještě chvíli nechám a pohoda, jinak je jí 17m a nikdy se u vypnutí nevzbudila
Navyk si nevytvoril, v pohodě se obejde bez sumu, bez kojení, bez uhoupavani. Všechno pouzivam nezbytne dlouhou dobu a nakonec vsechny uspavaci praktiky vyšuměly.
Pres den spi mun sedmimesicni je u sumu. v noci mu to nepoustim, to chceme spat taky ![]()
U nas fungoval na denni spanek vysavac asi mesic, dva. V loznici mame ted uz stale pusteny „dest“, jsem si na nej navykla ja
.