Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Muj 8mesicni syn ma v 10hodin posledni krmeni a pak spi celou noc
Tak to zkus a uvidíš ![]()
A ano, paradoxně dřívější ukládání může „způsobit“ lepší spaní…I déle ráno.
Třeba se jí pak upraví i spaní přes den.
Je pravda, že když je dítě přetažený, tak spí špatně. To můžeš pozorovat i na sobě. U takhle malýho jsem dodržovala msx. 2 hodiny vzhůru a spát. Po cca 1,5 hodině, jsem ho vždycky začala pomalu chystat na spaní. Večerní rituál je fajn, to držíme od malička a osvědčilo se. Od narození večer teda usíná sám, ale to je o dítěti. V těch 21 hodin bych možná i řekla, že to pozdě je
Ale ono tak moc vadit nebude, když nebudeš dávat spát přetažený dítě.
Určitě bych dávala dřív, tak malé dítě v sedm nejpozději. Možná ti chvíli bude chtít vstávat brzo, ale ono si z postýlky neodejde, takže vydrž s ním třeba do té páté, šesté. Spánek dopoledne, odpoledne a dítě se hned líp dívá na svět.
@amy80 moje zkušenost. většinou čim lepší spánek přes den tim lepší i noc a naopak. takže znami můžou mit klidně pravdu. nezbyde ti než to vyzkoušet. pokud je večer už přetažená urcite bych to pposunula na dobu kdy je jen unavena ![]()
To ti nikdo nerekne, ja mela prvni ditko nejcilejsi vecer, spal odpoledne treba do 5 a pak usnul az v 10. proste vecery byly jeho a byl to nejdelsi usek bez spanku. mel to tak od narozeni az do doby kdy prestal spat behem dne uplne
(pres 2 roky)
takze volne vecery neznam, ale zas mi od sestinedeli spal kranse celou noc a vstaval po 8 rano.
proste kazde dite je jine, muzes to zkusit, treba to bude lepsi, ale taky pocitej s tim, ze treba rozhodis cely rezim k horsimu. nicmene pokud ti prijde pretazeny, tak to asi za zkousku stoji. ale bez spat taky, at jsi pripravena na vse ![]()
Ja bych to zkusila. Jak pisou holky, tim, ze je pretazena, muze hur spat. Mam pulrocni a v sedm koupeme, pak najist a spat. Nejdyl v osm spi. V noci se mi porad jeste budi, k ranu si ji musim vzit do postele, jeste zabere a vstavame po sedmy. Jinak dodam, ze se to bude menit, mne jako miminko chofila spat treba az kolem 2 rano. Po vychytani bolesti briska se to zaclo posouvat na vecer.
Ahoj, dle mé zkušenosti to tak není, že když dáš spát dřív, dřív se vzbudí. Malá chodila spinkat po koupání v 7, sice uspávání trvalo dlouho, ale snažila jsem se, aby do 8 spala, spala vždy nejmíň do 5. Když se třeba někdy stalo, že šla spát později, tak jsem si říkala, bude spát dýl, nem spala stejně, jakože vstávala ráno stejně. Chci tím říct, že podle mě, když ji dáš spát dřív, tak se budit dřív nebude. I te´d, když je jí 19 měsíců, když někdy jde spát dřív, třeba kolem 19.00, tak ráno spí taky do 7, stejně jako když jsem spát ve 20.00 nebo později.
@amy80, může ti vstávat dřív, ale taky nemusí. U syna to funguje tak, že když je hodně unavený a jde spát dříve než normálně, tak přesto vstává stejně. Naopak, když jde později (že se mi třeba vzbudil později odpoledne), tak pak vstává dříve než obvykle.
Ale toto vše nezjistíš, pokud to nevyzkoušíš. Zkus to třeba na týden a uvidíš.
Ja davala vzdycky v pul 7, v 6 koupani, pak papani a uspavani..ze zacatku vstavala brzo. Kolem paty..casem se to upravilo, ze spi vetsinou do 7,8 obcas i do 9
ted uz jak je starsi tak jsme koupani presunuly na sedmou hodinu
takze bych dala urco driv spinkat a cekala
@quinny píše:
@amy80 moje zkušenost. většinou čim lepší spánek přes den tim lepší i noc a naopak. takže znami můžou mit klidně pravdu. nezbyde ti než to vyzkoušet. pokud je večer už přetažená urcite bych to pposunula na dobu kdy je jen unavena
Mam stejnou zkusenost. Kdyz spala dlouho pres den, spala i lip v noci. Cekala jsem, ze noc bude nic moc a paradoxne to bylo vzdycky naopak.
Holky dekuju vsem za nazory!
Pres den bohuzel fakt spi spatne, rve i v kocarku a aute, a i tam usne treba jen na chvili. Jinak chce furt nosit nosit (resila jsem to tu vcera).
Zatim nejlip zabere v manduce, takze kdyz vidim ze je jeta, nahodim manducu a vyrazim ven, kdyz prsi tak aspon chodim po byte… I tak ale spi max hodinu.
Je mi jasny, ze nezjistim jak to je, dokud nevyzkousim, ale nez zkusim takovou docela radikalni zmenu, chtela jsem znat ck nejvic nazoru… Takze dekuju ![]()
Samozrejme budu rada kdyz budete psat dal.
Příspěvek upraven 23.04.15 v 09:43
@amy80 píše:
Holky dekuju vsem za nazory!
Pres den bohuzel fakt spi spatne, rve i v kocarku a aute, a i tam usne treba jen na chvili. Jinak chce furt nosit nosit (resila jsem to tu vcera).
Zatim nejlip zabere v manduce, takze kdyz vidim ze je jeta, nahodim manducu a vyrazim ven, kdyz prsi tak aspon chodim po byte… I tak ale spi max hodinu.Je mi jasny, ze nezjistim jak to je, dokud nevyzkousim, ale nez zkusim takovou docela radikalni zmenu, chtela jsem znat ck nejvic nazoru… Takze dekuju
OBECNĚ platí, že jakmile dítě začne projevovat příznaky únavy, tak už je pozdě a přetahuje
Trvalo mi taky dlouho, než jsem se to naučila, ale pak bylo spaní o dost lepší a život jednodušší ![]()
Pekne rano vsem, prosim o vase nazory.
Mame teprve trimesicniho prcka. Spat davame kolem 21h. Rezim pres den zatim nijak neresim, prizpusobuju se jak potrebuje, ale vecer se snazim, aby si uz zvykla na ritual koupani-krmeni-spani ve stejnou hodinu.
Kdyz jde spat kolem te devate vecer (sama neusne, chvili uspavame ale az na vyjimky nic strasneho), tak se pak budi v noci mezi 1-2 rano, po nakrmeni opet odpadne ale uz se dost vrti, a vetsinou presne za 3 hodiny po nocnim krmeni, tzn. mezi 4-5 rano, vstava definitivne, je cila, vesela… proste vyspana. Dal uz spat nechce ani po jidle. Na tohle si stezovat nechci, po tom, co tady ctu jak spousta maminek vstava i 10× za noc mam pocit, ze spanek od deviti do ctyr s jednou prestavkou je luxus
Nevim ale, jestli nedavam spat moc pozde… Vecer je na ni totiz videt, ze je opravdu pretazena (pres den spatne spi, usne vzdycky jen ne chvili). Jenze se bojim, ze kdybych davala driv, treba kolem sedme, tak tim nic nevyresim, mam totiz pocit ze jakmile si vybere svoji potrebu spanku, tak proste vstava, at jde spat v kolik chce, takze by se takhle definitivne budila uz mezi 2-3 rano, uf, a ten interval mezi vstavanim a vecernim spanim by vlastne zustal stejny, takze by byla vecer zase pretazena…
No a znami mi tvrdi, ze kdyz ji budu davat spat driv, vydrzi spat dyl a rano se bude budit stejne jako doted… Mne se to moc nezda.
Co si o tom myslite?
Moc rada bych ji davala spat driv, ale ne za tu cenu, ze uz od dvou nebo tri rano nebude spat vubec, a jinak se vlastne nic nezmeni…