Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak jsou lide, co tvrdi, ze jediny spanek, ktery se pocita, je ten do pulnoci.
Ale z toho si nic nedelej, prvni dite mi cely prvni rok zivota usinalo okolo 23 hodiny. Druhe trochu driv, ale pred desatou taky ne. Nam to taky vyhovuje, muz chodi az v 19. Takze mame spolecnou veceri, koupani, pohadku, mliko na dobrou noc, no a je devet. Detem je aktualne 1,5 a 3,5 a usinaji cca mezi 21 a 21.30.
@bara00nov u nas tak spinkala od miminka, ted ma 18.mesicu a chodi spat o pul 8, az v 8 vecer.
@Hobitka píše:tak s tím docela souhlasím, a i přes to, že jsem sova… ale platí to nejdřív v době, kdy dítě vypustí další „spánky“ přes den… jinak bych si s tím spaním nedělala hlavu, nám jednu dobu usínala lehce před sedmou a pak se před devátou vzbudila a tak do jedenácti až půlnoci byla akční a srovnalo se to samo, se jako u dalších věcí řídíme tím jak se jí chce, je první a jedna, tak to je její výhoda a ona si nějákej ten režim nastavuje sama a pak nějákou chvíli podle něj funguje…
Tak jsou lide, co tvrdi, ze jediny spanek, ktery se pocita, je ten do pulnoci.Ale z toho si nic nedelej, prvni dite mi cely prvni rok zivota usinalo okolo 23 hodiny. Druhe trochu driv, ale pred desatou taky ne. Nam to taky vyhovuje, muz chodi az v 19. Takze mame spolecnou veceri, koupani, pohadku, mliko na dobrou noc, no a je devet. Detem je aktualne 1,5 a 3,5 a usinaji cca mezi 21 a 21.30.
@Gosi Taky verim, ze na tom neco pravdy bude, ale v tom pripade nespim, protoze deti proste driv neulozim, kdybych se na hlavu stavela (ale ony celkove skoro nespi
), takze pulnoc to u nas dospelaku jisti..
Vždť u toho mimča je to jedno, hlavně že je vyspané ne? Když ho dáš spát v osm a vzbudí se ti v pět, tak je to taky na houby. Ikdyž teda znám miminka, co spí od osmi do osmi
Je to přesně tak, jak tady holky psaly, ten režim se ještě několikrát změní.
Brzké uspávání mělo možná smysl v době, kdy se dělalo od šesti do svou a když ženská ráno vstávala s vcýhodem sluncem, aby jako správná hospodyňka měla ráno pověšené prádlo a v jedenáct uvařený oběd. Brrr ![]()
Preci miminka nemuzou bdit nekolik hodin…a deti vetsinou spatne usinaji tehdy jsou li pretazene…coz si nektere maminky mysli ze cim je nechajidele bdit tim vice buou unavene…ano budou unavene, ale nebudou moci usnout a jejich spanek bude stat za houby..
@KackaDoup Miminka mají mít režim v první řadě podle sebe! Dítě kamarádky chodí také spát v deset, ale proto, že druhé spaní vychází cca od šesti do sedmi. A postup času je logické, že se režim dítěte přizpůsobí režimu rodičů. Pokud spím do osmi nebo devíti a podaří se mi to naučit i dítě, tak logicky se mu posune odpolení spaní a pokud se dítě probudí odpoledne v pět, tak asi nepůjde spát v 8.
Navíc zakladatelka zřejmě neměla na mysli, že cíleně nechává unavené dítě natahume mu to, aby šlo spát co nejpozději.
@alviola ja reagovala jen na posledni prispevek…jinak to co pises ty je uplne v poradku, pod to sse podepisu
tak jak to popisujes je to v naprostem poradku.
Díky moc za odpovědi a hlavně podporu. Nám to vyhovuje, vstáváme mezi sedmou a osmou, malá přes den několikrát spí a večer usne rychle a bez uspávání (znovu klepu, protože si uvědomuji, že to není samozřejmost). A když náhodou usne večer, tak se stejně na koupání vzbudí. Jen mě ničily ty nekonečné poznámky babiček, prababiček, tetiček, sousedek apod., jak je to pro dítě špatné. ![]()
@bara00nov Na babicky a teticky prd, u prvniho vnoucete v rodine - to bylo reci, pozde usina i moje druhe dite i segrino dite a u tech uz nikdo nerekl ani popel
.
@bara00nov tento rezim je naprosto v poradku.pak hodina sem tam nema valny vyznam
![]()