Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, nevím si se sebou rady. Už když jsem nečekaně otěhotněla, začala jsem se všeho bát, porodu, jak vše zvládnu, finance atd.. Po porodu se to docela spravilo, ale zhruba po šestinedělí jsem začala mít takové divné stavy. Například se mi zamotala doma hlava, nevím jestli ze změny počasí nebo z únavy, ale hned se mi z toho udělalo špatně od žaludku a jakoby se mi stáhl hrudník a roztřásli ruce. Nevím čím to je, ale tyhle stavy mám skoro každý druhý týden několikrát denně i bez toho motání hlavy. Vždycky mě z toho začne bolet břicho a je mi těžko. Pak se začnu bát, že bych se mohla pozvracet a je mi špatně od žaludku ještě více a nemohu nic jist, protože se bojím, že by to bylo ještě horší.. Pak mám ale týden, kdy jsem úplně v pohodě a můžu zase jist cokoliv a dělat cokoliv jako dříve. Nevím jestli to je úzkost a strach z odpovědnosti za dítě nebo jsem blázen? Užívám l-tryptofan a už se mi zdálo, že je to dobré, ale zase se to vrátilo a to beru již druhý měsíc.. Jsem z toho zoufalá, protože když je mi zle, tak se mi nic nechce a já se potřebuji starat o dceru a mám pocit, že nic nestíhám. Do toho jsem ještě dost zhubla a pořád to od všech slyším, ale když se začnu snažit více jist, tak přijde tenhle stav a začínám znova. Unavená se cítím hned jak vstanu a nic se mi nechce.. Už to takhle je skoro osm měsíců.. Prosím o radu a moc děkuji
Šla bych k doktorovi..
Může to být psychického, ale i jiného původu…
Podle mě máš formu panické ataky, přečti si o tom něco na netu a klidně mi napis, jestli to bude souhlasit, ráda ti poradím
Hlavně ve svém stavu jez, jinak ti bude ještě hůře
A byla jsi u doktora? Může to být příznak vícero nemocí, například cukrovky nebo epilepsie.
Být tebou zkusím vyhledat odborníka. Myslím, že by to mohlo být psychického původu a podle toho jak to popisuješ, tak se mi zdá jako kdyby to byla nějaká úzkostná porucha. Já sama užívám už přes rok AD, na úzkostně-depresivní poruchu. Jednu dobu mi bylo opravdu hodně zle a tyto problémy mi začali taktéž po porodu. Akorát jsem to v tu dobu zanedbala, a když byl synovi skoro rok, tak to hodně vygradovalo a to už pro mě byla známka, že to musím začít řešit. Jelikož jsou to velmi osobní informace, tak raději anonymně. Děkuji.
Blazen nejsi
Prozivas narocny zivotni obdobi a muzes mit rozjetou úzkostnou poruchu a muzes prozivat panicke ataky, coz zas není tak ojedinely jev. Beres L-tryptofan, zda se, ze ten Ti evidentne nepostacuje, zkonzultovat muzes s psychiatrem, muze nabidnout ucinnejsi medikaci. Vrele k tomu doporučuju terapii, muzes si najit terapeuta/psychologa, který Te podpori a spolecne rozkličujete pricinu Tvých potizi, muze to byt proces na tydny, mesice…je třeba si udelat na to cas. Popremyslej, zda jsi „jen matka“ a pokud ano, smeruj zajem do svého nitra, do svých osobních potreb = pece o sebe a cas na sebe + jak to zaridit (odpocinek, delat si radost, udelat si volno jen pro sebe, mit zajmy, vyziti…byt zas clovekem, zenou) ![]()
@lenkapett blázen určitě ne
ale nebylo b od věco zajít k psychologovi aspoň, přece jen po porodu jsou hormony hodně divooké,někdo se srovná sám za chviličku, někomu to nejde, navíc máš zas jiný směr života priority, zvyky atd vše nové. To co popišuješ mi připomíná panické ataky (úzkostné) sama tím trpím, někdy jsem ok několik dní dokonce i týdnů,pak to ale příjde a je to k nevydržení. Vše mi začalo po druhém porodu,ale nijak jsem to neřešila prostě to vždy překlepala,jenže za tu dobu se to jen a jen zhoršovalo až jsem skončila v ID a mám život na nic,nyní už mám léčbu a doufám že se to bude už jen lepšit
@SlecnaSally píše:
Podle mě máš formu panické ataky, přečti si o tom něco na netu a klidně mi napis, jestli to bude souhlasit, ráda ti poradím
Hlavně ve svém stavu jez, jinak ti bude ještě hůře
Dobrý den, co byste mi prosím poradila? Moc děkuju
@Anonymní píše:
Být tebou zkusím vyhledat odborníka. Myslím, že by to mohlo být psychického původu a podle toho jak to popisuješ, tak se mi zdá jako kdyby to byla nějaká úzkostná porucha. Já sama užívám už přes rok AD, na úzkostně-depresivní poruchu. Jednu dobu mi bylo opravdu hodně zle a tyto problémy mi začali taktéž po porodu. Akorát jsem to v tu dobu zanedbala, a když byl synovi skoro rok, tak to hodně vygradovalo a to už pro mě byla známka, že to musím začít řešit. Jelikož jsou to velmi osobní informace, tak raději anonymně. Děkuji.
Takže jste si vyhledala psychologa a tam objednala? Jak je to prosím finančně, přece jen jsem na rodičovské a peněz není moc
ale kdyby mi už konečně bylo dobře, dala bych za to nevím co..
@lenkapett no beco podobneho postihlo i me po 3 porodu.....na psychologa bych se vyprdla (mam s nimi velmi špatně zkušenosti verim ze z 10 muze byt opravdu dobry 1 .....maji naučené fráze tot vše dceri psycholog nikdy nepomohl jen ji v závěru uskodil)za mě bajit opravdu dobreho psychiatra musí ti sednout ty mu musis rici vse co te trápí a on rozpozná co to je v případě nouze nasadí antideprasiva…ja měla cca1 rok a zatim dobrý jednou ta 4 měsíce tam jdu jakoby se vykecat jsem bez léků…s tim jidlem opravdu jez ja moc nejedla a pridaly se mi halucinace takze kombinace nejezeni nevyspani péče o dítě udelaly své.....mela jsem panickou ataku.drz se
Já také radím vyprdnout se na psychologa a jít rovnou k psychiatrovi. Psycholog je drahý, je třeba k němu chodit dlouhodobě a pravidelně a že se doberete k nějakému zdárnému konci není vůbec jisté.