Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj.Mam uz od detstvi takove proderavele mandle a nekdy se mi v nich tvori bile cepy ( kameny). Jako mala Jsem mela casto anginy ale od te doby nic… zrovna ted mam ale opravdu po letech, asi od dcery ze skolky.
Mam ocas skrabani v krku ale nijak moc natekle a v tu dobu vetsinou i ty cepy, ale jako nijak me to neomezuje. Jen ted jsem byla u krcniho a on hned ze jsou znicene, ze si je mam nechat v kazdem pripade nechat vyndat ( nedelal mi zadne testy nic ani se me neptal jestli mam zanety)… protoze jinak mi muzou zpusobit neco s ledvinama a srdcem! No jako dost me podesil. Ziju v zahranici. V cesku mi rekli, ze pokud tam jsou ty cepy tak pracuji dobre a proto nevytahovat. A cetla jsem, ze jsou velmi dulezite ( tady se rika, ze funguji jen do 18). Urcite si pujdu jeste pro dalsi nazor, ale co si o tom myslite vy? Mate nekdo zkusenost???
Mam dve male deti a kojim a musela bych v nemocnici zustat tyden tak ted to stejne tak rychle nepujde ( uz jsme zacali i produkovat treti a ted nevim jestli teda radsi pockat). No fakt nevim
Je to opravdu tak nebezpecne? Krev mam vzdycky perfektni. Dekuju za nazory ![]()
Taky mám mandle samý kráter a taky se mi tvoří čepy. Jsou to dentýnové kameny a má to kdekdo. Jestli na angíny netrpíš tak určite netrhat. Někdy vyplachuju střikačkou s listerinem nebo kloktám listerin a dobrý
Já mám čepy taky od mala…úplný krátery… Taktéž často nemocna. Na ORL neřekli ani píp na me mandle. Funguje to jako zachytávání bakterií když jsou v krku právě aby nešli dál…
@novakova.t : ale potom je clovek polyka ne? No prave vsude ctu ze jsou dulezite ![]()
@gusica píše:
@novakova.t : ale potom je clovek polyka ne? No prave vsude ctu ze jsou dulezite
Co asi myslíš, že s těmi bakteriemi co polkneš udělají žaludeční kyseliny? Neřeš to, já mám mandle obrovské a děravé s čepy už od dětství a pořád žiju. Nenechám se operovat kvůli takové blbosti, když mi nepřekáží.
@Zabatko : a trpite i na zanety? Anginy?
Takze jako i kdybych se nakonec pro vyoperovani rozhodla tak to neni tak akutni a muzu az za par let jit, myslite? Prvni deti? I kdyz spis tenduju k tomu ze si je necham…
Taky mam mandle samou diru, obcas cepy. Angini jsem mela asi 2× v zivote. Ty mandle tak maji svou funkci, a nenechala bych je jen tak vytrhnout. Vsechno ti bude sedat na prudusky a plice.
Jo jeste k tem cepum rekl ze jsou to jen zbytky jidla a casem zacnou smrdet a rozpadat se… ale proc je nemam porad? Vetsinou jen jak me boli v krku
@gusica píše:
Jo jeste k tem cepum rekl ze jsou to jen zbytky jidla a casem zacnou smrdet a rozpadat se… ale proc je nemam porad? Vetsinou jen jak me boli v krku
Zbytky jidla? Jak by zbytek jidla udelal kulicku a drzel na mandli? ![]()
Ja je mam taky pri nejake viroze, ani me nemusi bolet v krku
@Verun83: a jak prisli na ty onemocneni srdce a tak? To asi u tech lidi co maji anginy , ze?
Nenechavej si je vyndat. Já mám poruchu imunity, deset mi pícháji imunoglobulin. Byla jsem nedávno na ORL a doktorka mi kladla na srdce nenechávat si mandle odstranit. Ani kdyby to jiný lékař chtěl. Často mě škrábe v krku, výtěry negativní a čepy se mi dělají ve vlnách. Někdy je mám často, pak třeba dva měsíce nic. Krátery mám taky, přitom angínu jsem měla snad dvakrát za život.
Ahoj, také jsem mela hodně derave mandle, porad cepy. Na anginy jsem trpěla dost, klidně 2× ročně, cely život. Nicméně nikdy jsem já ani doktoři o operaci neuvazovala. Az se mi před rokem utvořil na jedné mandlí výrůstek, který zasahoval do krku a vadil mi při polykání. Nakonec jsem nemohla mít ani šátek kolem krku, hned jsem se z toho davila… Takže je tedy vyndame.
No ale co chci říct - ta operace je strašná! Kdyby nebylo toho výrůstků, tak bych na to nikdy nesla. Ta pooperační bolest byla šílená, trvalo to 14 dni a doslova jsem mlatila hlavou o zed. Skoncila jsem na opiatovych praskach, abych mohla trochu fungovat. Cca po tech 14ti dnech zmizel ten povlak a s tím i bolest.
Zlatej porod, to jako fakt.
Jo ale zhubla jsem 7kg......... ![]()
@gusica píše:
@ančapepča : a proc delaji potom takovy povyk ?
Nevím. Brácha s tím byl na ORL, dostal něco na kloktaní a do měsíce to měl zpátky. Tak už tam nešel
Taky mám strašné mandle. Kdysi jedna doktorka na ORL řekla, že rozhodně vytrhnout. Nešla jsem. Později jsem to řešila ještě jednou s jiným lékařem ORL a ten mi řekl, že v mém případě rozhodně netrhat. Někdy mám čepy více, někdy méně. Na angíny netrpím. Za mě rozhodně netrhat. Mám to potvrzenné od dalšího lékaře ORL, ke kterému chodím s dětma. Samozřejmě pokud to nečiní nějaké velké potíže. Známá na tom byla a říkala, že už nikdy. Prý to byla strašná bolest.