Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
A nechystas se na dovču do Čech? Že by jsi zašla na kozultaci tady u nás? Co Já teda vím tak jsou doktoři proti trhání mandlí. Myslím, že u tebe je trhání zbytečné, když netrpíš na angíny a jine záněty…jo a ještě si ty mandle potírám Lichořeřišnicí. Je to přírodní ATB na močove cesty ale poradí si i se streptokokem.
@ančapepča : no prave ze pristi tyden jedem.tak tam urcite zajdu ke krcnimu ????ty mandle tim potiras i kdyz nemas anginu? Ne ne? Jako pri zanetu myslis..
Preventivně a i když mám třeba klasickej bolekrk. Docela mi to pomáhá. Tak si určite zajdi na ORL. Dáš pak vědět co ti mudr řekl?
Cepy na mandlích asi samy o sobě nebezpečné nejsou,ale ty angíny jsou nebezpečné pro srdce. Protože,u když to tak nevypadá,angína je velice nebezpečná a závazná nemoc,která by se neměla podceňovat. Proto ti to možná lékař doporučuje. Jedna známá loni prodělala 6* angínu,mezi nimi nebylo delší období jak tři týdny. V listopadu ji vytrhly mandle( prý naprosto šílený, bolestivý) a od té doby má pokoj. Ale když je teď nastydlá,natékájí a bolí ji uzliny,protože tam ta ochrana mandlí chybí. Ale na průdušky jí zatím nic nesestoupilo.
A jinak, mně při angínách pomáhal StopAngin sprej,dá se používat i jen k desinfekci ústní dutiny.
@Aduš8 : no jenze ja na anginy netrpim to je to… ted ji mam po x letech a beru atb. Bych anginu vzdycky poznala ne?
Aduš8: on se jen podival rekl ty jsou uplne kaputt jako protoze maji ty kratery a ven s nima, ze stejne fungujou jen do 18let
@gusica při angína jsou normálně vysoké horečky.. já normálně nemohla ani vstát z postele,partner mi musel pomáhat i na WC…
@ančapepča : ok ok mozna se po tom poohlednu, dik????jasne napisu
Jeste jsem chtela napsat dneska jsem byla u jine dr a ona ze kdyz delaji problemy tak uvazovat o operaci ale prvni jit k dr a udelat testy ledvin a ultrazvuk srdce a tak.. zas jiny pristup …ale oni si kazdy mysli ze mam casto zanety asi
@Aduš8 : a chronicka angina? Jsem cetla ze clovek potom uz ani zadne problemy nema… to ale nejsou ty cepy ne?
Trpěla jsem hodně na čepy a k nim jsem měla zvýšenou teplotu. Mandle mi vyndali, a je to mnohem lepší. Angínu jsem za těch dvacet let, co nemam mandle, měla myslím třikrát. Operace byla v pohode.
@moona : ale vy jste mela potize… a jak jste mohla mit anginu bez mandli? Angina je prece zanet mandli ne?
Taky mám mandle jak ementál, jednou za čas se utvoří čep, dva, tak vypadnou, nebo je vydloubnu vatovou tyčkou. Mandle mě nezlobí, tak je nebudu dávat pryč.
Já mám mandle taky samou díru, na anginy netrpim, ale co je horší jsou ty čepy. Každý den si mandle čistím a pořád se tvoří, už nevím, co s nimi..Nevíte někdo?? Dr.trhat nedoporučuje.
@ančapepča : ahoj; tak jsem byla v cr u krcniho a rikal, ze by je v zadnem pripade nevytahoval. Ze jsou male a pokud nemam anginy tak je to blbost, ze tam nejsou pro nic za nic a uplne nechapal nazor nemeckeho dr. A ze by me musel prvni mesice pozorovat jak se to vyviji a tak a ne jen tak hned rict ven! ![]()