bojí se

39
22.2.04 20:49

bojí se

Ahoj holky,
máme doma takový problém. Bydlíme v 1+1 a před pár dny se můj syn (8.3. mu budou 2 roky) rozhodl, že sám do vedlejšího pokoje nevkročí. Na okně stával maňásek ?baby?, které se ale nikdy nebál, až nedávno. Tak jsem ji dala pryč, načež se začal bát knížek, které byly na okně položené a teď se bojí kalendáře?. V pokoji má postýlku, všechny hračky, pořád si tam chce pro něco chodit, ale já musím chodit s ním. Když odejdu bez něj, začne hystericky řvát, zavře oči, tečou mu slzy a křičí ?boji, boji?. Když se ho ptám, čeho se bojí, pokaždé mi řekne jinou věc. Už jsem z něj nešťastná. Za 2 měsíce se mu má narodit bráška a já si nedokážu představit, jak ještě našeho Ondru budu ochraňovat před ložnicí?
Asi problém pro psychologa, ale nemáte s tím někdo zkušenost? Nejsem si bohužel vědoma, že bychom něco dělali špatně.
Díky moc, Helča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
22.2.04 21:14

Ahoj Helčo, necítí Tvůj synek budoucí změnu? Nemá jen momentální potřebu mít Tě více u sebe? Štěpánka

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
22.2.04 22:38

Ahoj Helčo, to je vážně dost pravděpodobné. Zřejmě se skutečně nebojí ani tak hraček, jako spíš odloučení od tebe. Není důvod si myslet, že děláte nějakou chybu ve výchově. :) Bude to chtít jen hodně laskavosti a trpělivosti … Prostě jen tak dál. :wink: Mohlo by zabrat, kdybyste si s ním zkusili třeba někdy zahrát na to, z čeho všeho by mohl mít strach, a dát těm strašidlům pořádně na frak… Určitě něco vymyslíš.
Ahoj a hodně štěstí! Katka

• Citovat
  • Upravit
1622
23.2.04 00:32

Ahoj Helčo,
myslím, že je to normální. Dětská psychika přece prochází „vlnami“, a tak se malý může cíti najednou nečekaně nejistý bez jakéhokoli zjevného důvodu. Ani bych v tom asi nehledala spojitost s příchodem sourozence. Prostě to může být cokoli. A myslím, že jak to přišlo, tak to odejde. Snad :). Zřejmě je prostě náhle nejistý a potřebuje utvrdit v tom, že maminka je s ním a chrání ho. S psychologem bych počkala. Ségra má podobné zážitky se svým 3 letým klukem už skoro rok. Je to sice jen občas, ale vlastně to začalo, když byl stejně starý jako Tvůj chlapeček. Když se ho zeptá, čeho se bojí, tak řekne nějakou „naprostou blbost“. Hru na odhánění strašáků bych zkusila. Já mám skoro 5 letého kluka a ten má už 14 dnů děsivé sny. Odmítal nám ovšem sdělit, o čem jsou. Tak jsem mu před 2 dny před spaním navrhla, že kdyby mi o tom vyprávěl, tak bychom ty zlé sny mohli zkusit odehnat. Všechno to vyklopil a já pak tedy běhala po celém pokojíčku, mávala rukama a dělal kšá kšá, leťte si pryč vy ošklivé sny, honem pryč od našeho Honzíka, my vás tady nechceme! On se toho chytil a odháněl vydatně taky. Kdybych to nakonec nezarazila, tak odháněl snad až do rána. A pak jsem zas musela jít k oknu a dělat haló haló pojďte hezké sny k nám. Prozatím to snad zabralo. I když z vlastní zkušenosti vím, že to jen tak nepřejde. S dvouletým klukem ale bude taková hra asi těžší. Tak hodně síly, ono to určitě odezní.
Ahoj Esterka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3624
23.2.04 16:40

Ahojky,

osobní zkušenosti v tomhle směru nemám, ale souhlasím s Esterkou, že je to pokaždé něco jiného. Synovec jeden čas nechtěl gumáky, chtěl jen vykukovací botičky (to se u nás moc ujalo), prostě sandálky. Najednou měl fobii, že v gumáčkách má žížaly a z vykukovacích botiček vylezou, jen z gumáčků nevylezou. Pak ho to najednou samo přešlo.
Rozhodně držíme pěstičky, abyste to zvládli.

Ahoj Veronika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect