Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Annjaschke byt tebou,zacnu jezdit vic a vic…treba syna necham doma s tatou a vyrazila bych sama,aby ses prestala bat..ted v lednu to bude rok co mam ridicak,vozim 2leteho prcka a ja tehotna ve 33tt,takze za chvilku mimco,pritel kamionak takze vecne pryc…ze zacatku jezdil semnou,pak jsem proste vyjela sama a jezdim skoro denne,uz si ani nedovedu predstavit auto nemit…
Klid, musis se vyjezdit. Kdyz nebudes ridit, tak se nikdy bat neprestanes. Jesine praxe te nauci. Ja si udelala ridicak a hned jsem dostala sluzebni auto. To byly nervy…a ted? Řídim ráda.
Zkus poprosit pritele, at se s tebou jede projet. Jestli je cholerik, tak popros nějoho jineho..nebo kondiční jizdy.
A jak jste to dělali než jsi měla řidičák?
Nezávidím ti, ale jak radí holky, asi se musíš vyjezdit. Já se taky řídit bojím, tak neřídím. Ale naštěstí nemusím, bydlíme ve městě a všude se dostanu MHD. Řídím jen na vesnici, když jsme na chalupě.
@Annjaschke Já to mám stejně. Bála jsem se jezdit v autě i jako spolujezdec, všichni mě ujišťovali, že po absolvování autoškoly to bude lepší. Byl to horší.Pak mě všichni ujišťovali, že až začnu řídit, bude to lepší. Začala jsem řídit, opravdu jednoduché trasy, vedle mě trpělivý partner. Bylo to ještě horší. Došlo to tak daleko, že jsem měla hrůzu i přeparkovat auto na zahradě. Takže neřídím, vím, že jsem typ člověka, který za volantem nemá co dělat. V autoškole jsem řídila celkem dobře, ale to jen proto, že jsem věděla, že auto může v případě nouze ovládat i instruktor. Naštěstí mě nikdo a nic nenutí. Lituju, že jsem se nechala přemluvit na tu autoškolu, protože teď se bojím víc i jako spolujezdec.
A co třeba pořídit automat? Člověk se pak více soustředí na jízdu. Taky se za volantem bojím, ale když jsem v USA jezdila s automatem, tak jsem byla taková jistější a klidnější a to tam mají 5-ti proudové dálnice…
Kdybys byla blízko Prahy, doporučuji kurz řízení pro ženy (www.bojimseridit.cz). Vede ho skvělá psycholožka spolu s úžasnou instruktorkou. Prošla jsem jím před rokem a půl po dvanácti letech neřízení a jezdím.
To si zvyknes. Ja vozim deti dve. Jezdim taky denne, dohromady 60km. Nesmis si to tak pripoustet. Jezdit v klidu, predvidat a hlavne nestresovat.
Chce to čas. Já jsem měla tak špatné spoje pro dojíždění, že cestovat do práce autem, byť jsem se ze začátku bála, bylo úžasně pohodlné. Pozitiva zvítězila a dnes řídím ráda.
U mně ani čas nepomohl, zkrátka nemám na řízení buňky, byla jsem po každé v takovém stresu, že jsem byla zpocená až na zadku. Pořád jsem měla pocit, že nestihám sledovat vše, co se děje kolem na silnici a že něco přehlédnu, že nestihnu včas zareagovat na bezohledné řidiče. Musela jsem skončit. A každý den, když mě přítel vozí do práce děkuju bohu, že neřídím, protože denně potkáváme tak šílené řidiče, že vím, že já bych nezvládla tak okamžitě reagovat. Přítel už několikrát ty bezohledný řidiče dohnal, vytáhl je na křižovatce z auta a dal jim přes hubu nebo vytáhl klíče ze zapalování a zahodil. Dokáže ho to mega vytočit, když někdo řídí nebezpečně, především, když veze dceru.
@Annjaschke ridim nerada. Vim, ze nejsem vyjezdena a tak nemam praxi a spoustu veci neodhadnu, mam dost co delat to vsechno ohlidat a pak vidis ty d*bily na silnici a je ti jasny, ze s nima nic neudelas (jako ze mas myslet jeste za ne). No jezdim. Ne moc, ale kdybch nejezdila, sedime doma na zadku, tchanovci vidi deti čtyřikrát do roka (ti ridi, ale maji problem s delsimi cestami) a manzel neřídí.
Co mi hodne pomohlo je automat. Ubylo dost starosti vcetne stresu z rozjezdu na krizvatkach, razeni v zatackach do kopce (byli jsme na dovce na sumave) a ja mam vic prostoru sledovat magory okolo.
Větší auto (ne ale moc velké!) je bezpečnější. Ideálně červená barva. S automatem odpadne stres ohledně řazení.
Dozadu na okno cedulku začátečník.
Zvolit delší, ale méně frekventovanou cestu.
Jezdit své tempo co nejvíc vpravo. Časem to půjde a jestli ne, do roka a do dne roztrhat řidičák a vykašlat se na to ![]()
@LennyL1 Jo, zakze tvuj pritel je uplne stejny debil, jako ti okolni bezohledni ridici.
Jezdit, jezdit, jezdit. Nic jinýho nepomůže. Jestli jde o dojíždění z obce do menšího města, tak je to na vyježdění super. Já se třeba nikdy jezdit nebála, dokud vedle mě někdo seděl a povídal si se mnou. Pak mě přítel posadil do svýho auta a poslal mě přes Prahu samotnou domů. To jsem taky dojela zpocená až na zadku. Ale měla jsem v kufru psa, tak jsem si povídala alespoň s ním.
Už jsem se ale otrkala. ![]()
@AnastazieB píše:
A jak jste to dělali než jsi měla řidičák?Nezávidím ti, ale jak radí holky, asi se musíš vyjezdit. Já se taky řídit bojím, tak neřídím. Ale naštěstí nemusím, bydlíme ve městě a všude se dostanu MHD. Řídím jen na vesnici, když jsme na chalupě.
No to jsem byla s malým doma, tak naštěstí sem jezdit nemusela
. Odstěhovali SME se do rodinného domu dál od města a spoj do práce nemám.
@Boeing737 to je hezký já si zkouším zpívat, ale to Málek těžce nese ![]()