Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Holky hrozne me boli jedno prso, u kojeni skoro brečim a potom boli prso porad. Tak kojim z jednoho a z druhyho odsrikavam a malymu davam na flašku. Když mu dam flašku hned tak ji nemusim ohrivat? A sterilizovat se musi flašky a odsavačka po každym ostrikanim?
Mate ješte nekdo radu na ty bolavy prsa, mažu bepantenolem,nechavam bez podprsenky a sušim.
Diky
Já sama zkušenost nemám, ale hodně hledám tady http://www.kojeni.net/clanky2.php , jestli nemáš zánět, tak bude prostě citlivější, mě bolely až do dvou měsíců malého ![]()
bolí tě celé prso, nebo jen bradavka? Pokud bolí jen bradavka, je možné, že tam máš ragádu, prasklinu v kůži. Zabírá bepanthen nebo lanolin. Bradavka se dá šetřit i kojícím kloboučkem, je to vlastně takový dudlík na prso.
Pokud tě bolí celé prso, tak by to mohl být zánět, pokud nemáš teplotu, tak teprve v počátku. Tam je dobré prso v teplé sprše pořádně rozmasírovat, najít případně zatvrdliny a ty rozmasírovat (bélí to jak prase). Přikládat hlavně k tomu bolavému prsu, aby se z něj všechno mléko vykojilo a dávat obklady z tvarohu. Pokud máš teplotu, je ti na zvracení či celkově špatně, jeď okamžitě na pohotovost, napíšou ti atb, když se to podchytí v začátku, tak je ještě šance, že atb zaberou hned.
jinak flašku stačí sterilizovat jednou denně, jinak pořádně vymýt horkou vodou a mycím prostředkem, ten pořádně opláchnout. Vydrbat dudlík. To samé pro odsávačku.
Teplota mléka, v podstatě záleží, co dítě snese, po okamžitém odstříkání bych dala tak jak je, pokud by bylo z lednice, tak ohřát ve vodní lázni.
Na zklidnění i příp. ragády zkus přikládat na bradavku vychladlý pytlík od černého čaje. Výborná byla taky lanolínová mast od Medely. Tohle mě zabralo, ale ne zcela, takže nakonec jsem kojila cca 20dní, pak jsem odstříkavala a dál „kojila z flašky“. Pro tak malýho mimíska jsem sterilizovala flašky (měla jsem 2 na střídačku) po každém použití a odsávačku současně s nimi, takže tu po 2 použití.
me na bolest prsou zabiralo:
Asi do 2-3 dnu bylo po bolesti… Drzim palce!
Holky diky za rady, vyzkoušim všechno.
Pri kojeni me boli bradavka a potom cely prso,zkusim z neho dal kojit i když jsem četla v knižce,že ho mam nechat odpočinout,lae to je asi blbost, mliko by melo jit ven. Prijemnejši mi je ted z neho odsavat, boli to min.Prcek totiž nazačatku hlta a potom si popiji, usina a taha me za prso a když mu ho vzit tak ma nejvic prace s pitim
ahoj renatika…tak ja ti ted moc dobre rozumim…jenomze mne boli prsa obe
a u kojeni uz opravdu brecim…zpocatku mne boleli pouze bradavky, ted ale mam pocit jako by mi nekdo vrazel jehly do prsa u kojeni (a kdyz kojim z jedneho- tak boli i to druhe uplne stejne)…po kojen me prsa boli a pali…teplotu nemam,masiruju a zadne zatvrdliny nemam (to uz mam taky za sebou), obe prsa se snazim vyprazdnit ci uz kojenim nebo odsavanim, bradavky jsem zahojila obkladama z repiku, bepanthenem a vetranim…ale pak zacali bolet prsa cele…kdyz to nejde vydrzet tak odstrikam (to boli mene) a krmim strikackou ![]()
brala bych neco na kompletne znecitliveni prsu ![]()
Tajanko když čtu tvuj prispevek tak jsem rada,že boli jen jedno prso,tak aspon mužu 1 kojit a 1 odsrikavat. me odstikavani tak neboli a krmim flaškou, maleej potom dostane zdravej prs a nema problemy se sanim. Myslim,že tady už nic vic nepomuže, ja doufam,že je to prechodny a bude lip…chtela bych kojit tak musim vydržet
konzultovala jsem muj stav s novorozeneckou sestrou (kamaratkou) a zkusenou maminou…takze dnes nekojim vubec…jenom odstrikavam (a zjistila jsem ze mam malo mleka…mozna z nervu z tech bolesti) krmim strikackou…a koupila jsem bebu na prikrm…at maly neni hladovej…neco mam namrazene moje mleko, tak to dnes dame takhle a zitra uvidim… ![]()
chci kojit tak to musim nejak zvladnout ![]()
Tajanko, myslim,že jsi udelala dobre,prsa si trochu odpočinou a jak bude lip tak je potom stridej jak ja…na vic mleka pomaha kojici čaj,melta nebo care a hodne pij vody…držim pestičky at se ti to zlepši
Ahojky, prosím o pomoc, radu… malý má 6 týdnů a mě se druhý den strašně nalévají prsa. dnes v noci se mi šíleně nalilo levé prso a bolest zejména zespodu a z boku.. nevím, jak to popsat. když ležím tak celkem ok, ale když vstanu, předkloním se, tak šílená bolest. červené to nemám, teplotu taky ne. už jsem si davala teplou sprchu, zkusila rozmasirovat, kojila, ted leduju a furt to neustupuje. co to muze byt. a proc to boli jen zespodu a z boku a ne cele prso??? je to zanet??? premyslim o zmene polohy pri kojeni - fotbalova poloha, at mu bradicka smeruje na to bolave prso… jinak kojim vleze nebo vsede… setkala jste se s tim nekterá???díky
Ano několikrát.. Tam kde má bradičku odsaje nejvíc, tak si ho tak zkus natočit.. Případně odstříkat - ale jen do úlevy.. Jinak děláš všechno správně.. U mě se zánět projevil jinou bolestí - takovou bodavou, na prsu byl červený flek a samozřejmě horečkama..
Ahoja ja jsem mela u obou deti s kojenim zezacatku podobne problemy… srovnalo se to vzdycky az tak kolem 12.tydne
Do te doby jsem si taky musela davat na prsa hodne pozor… pokud to nemas cervene a nemas teplotu, tak tam zanet jeste ani neni… ale pokud to nechas byt, tak se jistojiste rozjede
Stridani poloh pri kojeni je dobrej napad, pred kojenim nahrat a po kojeni ledovat urcite i nadale, pozor na obleceni - muzes zkusit jinou kojici podprdu (ja jsem vypozorovala, ze jedna mi delala problemy i kdyz jsem subjektivne nemela pocit, ze by nekde tlacila), pozor na pruvan a velke vystrihy - to prsum taky nedela dobre a co se nocniho kojeni tyce… u druheho ditka jsem mela taky prolemy v noci, protoze mala vydrzela spat i 5-6 hodin v kuse… coz ovsem nevydrzela ma prsa… takze jsem to dopracovala nakonec tak daleko, ze misto abych se tesila z toho, ze mi mimino dobre spi, jsem si musela natahovat budika po 3-4 hodinach a dite budit aby se napilo ![]()
Drzim palce at se stim nejak poperes… za sebe muzu rist, ze se to vyplati
Pokazde jsem si zacatek kojeni probojovala ale tak od toho 3. mesice pak jako mavnutim proutku vsechny problemy zmizely a ja mela mleka presne tolik kolik miminko potrebovalo ![]()
@Agrion píše:
Ahoja ja jsem mela u obou deti s kojenim zezacatku podobne problemy… srovnalo se to vzdycky az tak kolem 12.tydneDo te doby jsem si taky musela davat na prsa hodne pozor… pokud to nemas cervene a nemas teplotu, tak tam zanet jeste ani neni… ale pokud to nechas byt, tak se jistojiste rozjede
Stridani poloh pri kojeni je dobrej napad, pred kojenim nahrat a po kojeni ledovat urcite i nadale, pozor na obleceni - muzes zkusit jinou kojici podprdu (ja jsem vypozorovala, ze jedna mi delala problemy i kdyz jsem subjektivne nemela pocit, ze by nekde tlacila), pozor na pruvan a velke vystrihy - to prsum taky nedela dobre a co se nocniho kojeni tyce… u druheho ditka jsem mela taky prolemy v noci, protoze mala vydrzela spat i 5-6 hodin v kuse… coz ovsem nevydrzela ma prsa… takze jsem to dopracovala nakonec tak daleko, ze misto abych se tesila z toho, ze mi mimino dobre spi, jsem si musela natahovat budika po 3-4 hodinach a dite budit aby se napilo
Drzim palce at se stim nejak poperes… za sebe muzu rist, ze se to vyplatiPokazde jsem si zacatek kojeni probojovala ale tak od toho 3. mesice pak jako mavnutim proutku vsechny problemy zmizely a ja mela mleka presne tolik kolik miminko potrebovalo
taky myslim ze se mi to rozjelo po nocnim kojeni nekojeni. maly vydrzi spat i 4 hodiny v kuse, pak se nakoji a dalsi 3 hodky… byla jsem za to rada, ze se aspon prospim, ale nejak jsem nemyslela na sebe a prsa, nooo. tak to mam za to… tak snad mi ty teple sprchy, ledovani, zmena polohy pomuze, nebo se pujdu picnout… od porodu je furt se mnou neco, uz si pripadam jak lemra:-(