Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Prosím vás,
poraďte mi někdo, co mám dělat. Mám šílené bolesti v křížích. Když si lehnu, tak opravdu nemůžu vstát. Máte nějaké rady, které by mi pomohly? Už fakt nevím, jak z toho ven. Je možné, že je to z toho, že jsem dneska třeba dlouho stála u žehlení? to mi přijde, ale velice divné. Už fakt nemůžu vydržet. Chce se mi brečet, pokaždé, když mám vstát ze sedu, nedej bože z lehu.
Moc vám všem děkuju za jakoukoliv radu, po které se mi uleví. Už to trvá, tak čtvrtý den.
A ještě jeden dodatek. Mám to v oblasti kříží takové jakoby nateklé nebo nafouklé
Ahoj,já na tom byla v těhotenství podobně.A pomohla mi vždy jen sprcha a cvičení na míči.A masáže ode manžela.Tyhle bolesti mám vlastně pořád při menzesu a pomáhá mi vždy toto.Moje příčina je prostá.Malá konzumace mléčných výrobků.Nesnáším mléko a do jogurtů se musím nutit.Tak nevím,jestli jsem ti poradila.Renata
A pomohl by ti možná bazén a hlavně asi ortoped.
ahoj, jako starý skoliotik bych ti radila fakt zajít za orthopedem nebo aspoň k rehabilitačnímu lékaři, jestli to je nafouklé, může být něco s plotýnkou - to se pak nesmí ani rozcvičovat a víceméně klidový režim. určitě někam běž
Mně pomáhá pustit si lokálně tak horkou sprchu jak vydržím, několik minutek, pak teple obléknout a do postele - klídek. Prášky nemůžeš, k rehabce asi moc nebudeš mít čas - tak zkus lehnout na záda, sbalit se do klubíčka a chvilinku se jenom tak koulet sem tam. Ale to spíš jako prevenci.
jestli tam je akutní zánět, což podle otoku asi je, tak horká voda zánět ještě zhoršuje.
občas to mívám taky a končí to tak, že se stěží doplazím na WC. Doktor mi v těho poradil suché teplo. Tzn. nahřátej polštář, termoláhev, nebo slupky… Mě to nikdy nepomohlo a tak 3-4dny jsem skončila upoutaná na lůžku. Malinko to polevilo po paralenu, ale ten jsem si v těhu moc brát nechtěla, ale když už nebylo zbytí tak aspoň tak…
jo, suché teplo spíš, ležet, najít ulevovou pozici (v těhotenství asi blbost
), necvičit - stejně bych myslela toho doktora, pro jistotu, jestli se tam netvoří něco jako vyhřezlá plotýnka, a až to přejde, malinko cvičit a záda chránit před průvanem, nic nezvedat tahem (je na to úžasná kniha, škola zad - jak se má zvedat dítě, jak se má stát u různých činností - dodržovat to sice nejde, je to hodně nepraktické, ale něco z toho člověku aspoň v podvědomí utkví a třeba bertíka zvedám ze dřepu, to je pro záda lepší než tahem)
hlavně, ať se ti to brzo zlepší
Tak vám všem moc děkuju, opravdu. Myslím, že zánět nebo ta plotýnka to nebude, protože ráno je to vždycky dobré a postupem dne, jak chodím a stojím, tak se to zhoršuje a nejhorší je to kolem té 17. hodiny.Nejlíp se mi sedí na kancelářské židli k počítači.
Večer mi taky pomáhá ta horká sprcha, ale to taky nemůžu dělat pořád. Asi je to tím bříškem a 10kg nahoře. Protože jsem malá a drobná, tak to ty záda asi nemůžou utáhnout.
Manžel se mi právě nabízí, že by mě namasíroval, ale já nevím, jak si lehnout. Protože na bříško to asi nepůjde ![]()
Tak kdybyste věděli o nějaké úlevové poloze pro velryby, tka mi prosím písněte.
Díky moc Adéla
Zkus iplikátor Kuzněcova, mají to ve zdravotnických potřebách, je to podložka s bodlinkami, na které se leží. Mají i různé velikosti, podle toho je cena. Ze začátku budeš mít pocit, že na tom nevydržíš, ale stačí napočítat tak do 50 a ta úleva stojí za to. Vznikne teplo, které bolest odplaví. Těhotná sice nejsem, ale trpím na křížové bolesti podobně, jak je popisuješ ty. Brzkou úlevu.
www např. www.iplikator.sk
Bolest v kříži je v těhu běžná, páteř se ti zakřivuje pod tíhou dítěte jinak než jsi ji měla dosud. Já při prvním těhu měla obrovské bolesti stejně jak popisuješ, nejhorší z lehu na zádech, připadala jsem si jak brou na krovkách. Zeď jsem v 8. t., zatím dobrý, ale bude hůř…
Bohužel fyzioterapeut s tebou nic moc neudělá, protože masáže dole v pánvi jsou v těhu zakázané, dole kolem páteře jsou nervy, jenž by mohly vyvolat předčasný porod… musí se cvičit jen velmi opatrně. Suché teplo pomáhá…taky stabilizační poloha vleže, podložené koleno polštářem (ideální je kojící polštář). Já sama mám tyhle „esíčka“ zablokovaná furt, už teď se bojím křížových bolestí u porodu, které jsem si u prvního fakt užila.
Držím palec!
Ahoj,
v těhotenství mě to taky hodně trápilo, právě poloha vestoje u žehlení anebo stání u kuchyňské linky bylo nejhorší. Takže jsem se snažila minimalizovat tyto činnosti
a pomohlo sezení na míči a cvičení.
Lenka
Nafukovací jsou určitě lepší. Já používám obyčejný, na platně. Objednala jsem na lott.cz na dobírku. Je tam i podrobný návod. Také jsem nadšená a vřele ho doporučuji všem na potkání, tedy i Adelce.