Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Chtěla bych se zeptat, jaké cvičení je nejlepší na posílení zad? Mám od porodu dost velké bolesti zad, hlavně v kříži, ale bolest je i mezi lopatkama. Chodila jsem na rehabilitace, ale ty moc nepomohly, teď chodím na masáže. Je to lepší, ale chtěla bych ještě nějak posílit svaly. Někdy se ani nemohu ohnout do boku, jak to bolí. Proto jsem se chtěla zeptat, které cvičení vybrat: pilates, kalanetika, aerobic, břišní tance, joga nebo něco jiného. Co by mi od bolesti mohlo pomoct? Děkuji za rady.
Joga je super, jinak co cvičit cvičení z rehabilitací-ono to nepomůže když se cvičí jen párkrát na rehábkách, ale chce to poctivě a výsledky jsou až po delší době. Super je cvičení na baloně. mě třeba pilates nesedí a záda mě bolí víc.
@Isia šlapání na orbitreku plus zumba.. a je to fakt super, funguje to..
Jak píše @baaruunkaa, důležité je v tom cvičení pokračovat, výsledky se dostaví pouze tehdy, pokud se cvičí pravidelně.
Jinak je fajn cvičení na balonech i jóga, ale důležité je, aby se cviky prokonzultovaly s odborníkem, protože jinak si člověk může spíš ublížit.
@martina.se Já si myslím, že zumba je pro člověka, kterého bolí záda nebo klouby, naprosto nevhodná. Do zumby bych si troufla jen tehdy, pokud bych neměla žádné problémy, protože to rozhodně není druh cvičení pro každého. Jednu dobu to byl takový boom, ale rozhodně to není takové to zdravé cvičení. Já jsem na ni taky dřív chodila, a musím přiznat, že mě bavila a měla jsem po ní skvělou postavu, ale člověk musí být opravdu fit, aby si neublížil.
@Isia Pilates, joga. A cvičit ty cviky z rehabilitace každý den doma. Je to běh na dlouhou trať. Zkus se kouknout, jestli nemáte v nabídce přímo nějaké cvičení na bolavá záda, poslední dobou se s nima roztrhl pytel, aspoň u nás.
@Tate no vidíš, a mi to fyzioterapeut doporučil
mám problémy, na zumbu chodím přes rok a naprostá pohoda.. ale chce to kombinovat, jasně, že nemůžeš hopsat 5× týdně.. chodím 1× týdně, 1× týdně běh, 1× týdně šlapání na orbitreku a 1× týdně tančení s dítkem v šátku ![]()
@martina.se Jasně, někomu to může sedět, neříkám, že nejsou výjimky
, ale byla bych opatrná (obecně fyzioterapeuti, se kterými jsem kdy přišla do styku, ze na zumbu nedívali moc pozitivně). Ono asi hodně záleží, co komu je. Jestli potřebuje zpevnit svaly, jestli má vyhřezlé plotýnky apod., od toho se pak bude všechno odvíjet. Asi si prostě každý musí najít to svoje ![]()
Jinak máš krásně bohatý program
, já zvládám jen 1-2× týdne jógu, 1× týdně takové lehčí aerobní cvičení a denně musím teda cviky z rehabky, abych záda udržela. Láká mě ale hrozně ta jóga, jak je člověk zavěšený v tom šátku, to musím někdy rozhodně zusit ![]()
Tak prý pomáhá jóga a pilates, ale já bych to nevydržela, na mě je to nudný
Potřebuju něco akčního
takže zumbu, běhání, trampolínky, bohužel ty trampolínky nejsou dobrý nápad, to už ta zumba trochu víc
Ale obecně ta jóga a pilates ![]()
@kaja00 Na mě je jóga taky nudná, vydržela jsem cvičit dva měsíce a vyměnila za pilates, ale to mi nesedí tak se budu vracet zase k józe, která je pro mě nejúčinnější.
@Isia Jinak bych zvážila sezení s fyzioterapeutkou která dělá aktivaci stabilizačního systému-je to dechové cvičení tak třikrát denně na 5 minutek a zpevňují se vnitřní svaly.
Vyzkoušej cvičit jádro (core) těla, např. plank, takzvané prkno - mrkni na to na youtube. Stačí pár minut denně a funguje to skvěle