Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky, máte někdo zkušenosti s operací adenomu na hypofýze?
@LucikFu28 píše:
Ahojky, máte někdo zkušenosti s operací adenomu na hypofýze?
Sice jeste nemam, ale ceka me ted po tehu rezonance, jestli se mi nezvetsil. Jak ho mas velky? Cetla jsem a videla o tom toho spoustu. Zrovna 2 tydny zpet. Podle doktoru je to relativne lehka operace a do tydne po operaci se jde pry domu. Uz to mas jiste?
@Simuleena ahojky,tak vím to tak půl roku, mám kvůli tomu šílenou hypertenzi. Mám ho 2mm, ale i tak mě Dr. řekla, že operace bude nutná. Ve čt si jdu pro výsledky testů, jak se berou ty léky a střádá se 24hod. moč a prý se domluvíme na té operaci. Mně totiž ten nádor ovlivňuje nadledvinky, které produkují nadměrné množství kortizolu, takže mám Cushinga a další vedlejší projevy, kožní problémy, vypadaly mi vlasy, atd. Takže mi pomůže asi jen operace, které se teda bojím.
@Anonymní píše:
Ahoj, pred 15 lety operovali mamce.
a dobrý? Může se to zase vrátit?
@Simuleena našla jsem dost odborný článek, jak to dělají a docela mazec, jsou i pooperační komplikace, ale tak riziko je při každé operaci…
@LucikFu28 Neboj, bude to v pořádku, pro nás je to nepředstavitelná operace, pro neurochirurgy běžná praxe. Když operovali mamku před 15 lety, tak to taky bylo v pohodě a co teprve teď, za 15 let se posunuli dál. Neboj:)
@LucikFu28 No něco malého tam má, ale minimálně 10 let se to nezměnilo, chodí pravidelně na magnetickou rezonanci, je hlídaná. Po operaci přišla o čich (už si zvykla) a nemá sekreci antidiuretického hormonu, který užívá syntetický. Přišli jí na to tak, že postupně přicházela o periferní vidění a zjistilo se, že jí to tam roste a začíná utlačovat zrakový nerv. A má teda částečný invalidní důchod.
@LucikFu28 píše:
@Simuleena našla jsem dost odborný článek, jak to dělají a docela mazec, jsou i pooperační komplikace, ale tak riziko je při každé operaci…
Rizika jsou vzdy, ale ten pristup z nosu je mene komplikovany nez kdyz se driv otvirala hlava. Zkus si najit na netu dokument Diagnoza a jeden dil je venovany operaci adenomu hypofyzy. Tam to uvidis jak se to dela
Tak pokud mas takove problemy, tak operace urcite. Ja ho mela naposledy (pred vic jak rokem) cca 8mm, ale nastesti hormonalne neaktivni. Ted jsem po porodu a cekaji me testy atd.tak uvidime
@Simuleena kouknu na to, díky
právě, kvůli těm vedlejším příznakům musím, i když je tak maličký, protože ani dvoj kombinace léků nedokáže snížit ten tlak, který mě ubíjí a také ty nadledvinky trpí…a bereš nějaké léky, nebo tě jen sledují?
@Anonymní píše:
@LucikFu28 No něco malého tam má, ale minimálně 10 let se to nezměnilo, chodí pravidelně na magnetickou rezonanci, je hlídaná. Po operaci přišla o čich (už si zvykla) a nemá sekreci antidiuretického hormonu, který užívá syntetický. Přišli jí na to tak, že postupně přicházela o periferní vidění a zjistilo se, že jí to tam roste a začíná utlačovat zrakový nerv. A má teda částečný invalidní důchod.
také jsem byla na perimetru, ale naštěstí to dopadlo dobře…toho se bojím, aby se nepoškodila ta hypofýza a nemusela jsem ACTH v lécích, ale co by mi jiného zbylo…
@LucikFu28 píše:
@Simuleena kouknu na to, díkyprávě, kvůli těm vedlejším příznakům musím, i když je tak maličký, protože ani dvoj kombinace léků nedokáže snížit ten tlak, který mě ubíjí a také ty nadledvinky trpí…a bereš nějaké léky, nebo tě jen sledují?
Leky neuzivam tim, ze je hormonalne neaktivni…leky se uzivaji jen kdyz ten adenom produkuje nejaky hormon. Chodila jsem jen kazdt pul rok na krev na endokrinologii a na magnet. rezonanci. ted jsem vic jak rok nebyla kvuli tehotenstvi, tak uz mam hruzu
Ahoj pracuji na neurochirurgické JIP takze a hypofyzu tam máme po operaci co chvila…klidně napiš zpravu ![]()
@Simuleena aha, takže jen chodíš na kontroly a nijak se neléčíš? A působí ti to nějaké obtíže?