Bolest zubu a víkend

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
16.2.24 11:59

Bolest zubu a víkend

Předem upozorňuji, že zubař v pátek neordinuje, proto jsem s tím neměl kam jít.
A také upozorňuji, že zub je živý NE MRTVÝ

asi 14 dní řešíme se zubařem bolest zubu kvůli váčku. Zub byl vyvrtán a něčím zadělán, bohužel nevím čím. Včera jsem mu volal, že mě zub bolí ale že jsem nachlazený a on mi řekl, že díky tomu, že jsem nachlazený nemohu přijít… tak se ptám tady… když je zub živý, mohu to nějak opatrně vyšťourat ( to co mi tím zadělal) i když je zub živý? Nebo tím udělám ještě víc neplechy.? Bolest je při kousání a lehce ale lehceee samovolně

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14556
16.2.24 12:08

Bohajeho, nestourej do toho, poradne čistí, pouzuvej antibakterialni ústní vodu, případně můžeš cumlat Orofar (je i částečně znecitlivujici) nebo si dej ibuprofen a vyckej na návštěvu lékaře.

@Anonymní píše:
Předem upozorňuji, že zubař v pátek neordinuje, proto jsem s tím neměl kam jít.
A také upozorňuji, že zub je živý NE MRTVÝasi 14 dní řešíme se zubařem bolest zubu kvůli váčku. Zub byl vyvrtán a něčím zadělán, bohužel nevím čím. Včera jsem mu volal, že mě zub bolí ale že jsem nachlazený a on mi řekl, že díky tomu, že jsem nachlazený nemohu přijít… tak se ptám tady… když je zub živý, mohu to nějak opatrně vyšťourat ( to co mi tím zadělal) i když je zub živý? Nebo tím udělám ještě víc neplechy.? Bolest je při kousání a lehce ale lehceee samovolně
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
16.2.24 12:21

V žádném případě nepreparovat to, co ti tam dal. Upřímně ani nevím, co by to mělo být. Správně, když se léčí zubní váček, tak se zub navrtá, vyčistí se kořenový kanálek až do dásně (kosti), vydezinfikuje se zánět u kořene zubu, a zub se zaplní fotokompozitní výplní. A ta ze své podstaty vyšťourat nejde. Takže upřímně nevím, co tam máš takového, že by to šlo vyšťourat 8o

Každopádně, jestli si to vyšťouráš, tak počítej s bolestí jako sviň, protože si nejspíš obnažíš zubní nerv a navíc se ti tam dostane tolik nepořádku, že tvůj zubař by tě za to nejradši na lehátku zaklekl.

Můžeš si kloktat Corsodyl (spešl ústní dezinfekce, v žádném případě nepoužívej Listeriny a podobné hnusy), nebo obyč 3% peroxid vodíku z lékárny, naředit 1:1 s vodou - to nekloktat, ale nechat volně působit v puse, jinak strašně pění. Umí vyšumět kdejaký organický bordel.

Jinak si vezmi klidně nějaký Brufen, abys vydržel do další návštěvy.

Good luck.

• Citovat
  • Upravit
53190
16.2.24 12:31

Rozhodně do toho nešťourej, ať už je zub živý nebo ne! Vyplachovat klidně corsodylem, prásknout do sebe pár brufenů a zajít si tam v pondělí, to vydržíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5109
16.2.24 12:34

Proc nemuzes jit s nachlazenim k zubari? Pokud tedy permanentne nekasles nebo nesmrkas, nachlazeni bych mu ani nezminovala. Vsak snad ma rousku pri praci. Do niceho bych nestourala, na bolest bych si vzala paralen (aspon zaroven pomuze i na to nachlazeni) a v pondeli bych sla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14635
16.2.24 12:46
@hani28 píše:
Proc nemuzes jit s nachlazenim k zubari? Pokud tedy permanentne nekasles nebo nesmrkas, nachlazeni bych mu ani nezminovala. Vsak snad ma rousku pri praci. Do niceho bych nestourala, na bolest bych si vzala paralen (aspon zaroven pomuze i na to nachlazeni) a v pondeli bych sla.

Nase zubarka ma na dverich ordinace i na webovkach, ze nachlazeni pacienti se maji preobjednat. A me by ani nenapadlo jit nachlazena k zubari. Pokud by to nebylo neco ultra akutniho, coz v zakladatelove pripade nejspis neni. A pokud by bylo, urcite bych zubare informovala.

A Paralen na nachlazeni nepomuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5109
16.2.24 13:23
@Janča6 píše:
Nase zubarka ma na dverich ordinace i na webovkach, ze nachlazeni pacienti se maji preobjednat. A me by ani nenapadlo jit nachlazena k zubari. Pokud by to nebylo neco ultra akutniho, coz v zakladatelove pripade nejspis neni. A pokud by bylo, urcite bych zubare informovala.A Paralen na nachlazeni nepomuze.

Mne to prave prislo, ze podle nej to akutni je, proto bych rekla ze muze jit i s nachlazenim. Paralen samozrejme nachlazeni nevyleci, ale pomuze od priznaku, bolesti, pripadne teploty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
16.2.24 13:57
@hani28 píše:
Proc nemuzes jit s nachlazenim k zubari? Pokud tedy permanentne nekasles nebo nesmrkas, nachlazeni bych mu ani nezminovala. Vsak snad ma rousku pri praci. Do niceho bych nestourala, na bolest bych si vzala paralen (aspon zaroven pomuze i na to nachlazeni) a v pondeli bych sla.

Co je tedy podle tebe nachlazení? Vždyť je to přece nejčastěji kýchání, rýma, kdy ti teče z nosu buď voda, nebo později hustší hlen, a zároveň máš střídavě ucpaný nos a nateklé dutiny. Pokud takové příznaky člověk nemá, tak zřejmě není nachlazený a není co řešit.

Pro info: k zubaři se zásadně nemá chodit s nachlazením, chřipkou, nebo jakoukoliv jinou nemocí postihující horní a dolní cesty dýchací, se zánětem středního ucha apod., ani s teplotou.

Důvody na straně pacienta - má nateklé sliznice v nose a v leže se to může ještě víc zhoršit. Pacient pak musí dýchat pusou, čili má otevřený krk. Do krku mu může spadnout cokoli, co pak reflexivně polkne - úlomek zubu, výplňový materiál, vodu z chlazení vrtačky i se zubním prachem, a podobně. Při polknutí v záklonu dojde navíc sice k přirozenému, ale nežádoucímu pohybu čelisti nebo celé hlavy, a zubař se pak nemusí trefit tam, kam potřebuje. Čili buď nanese materiál vedle, nebo tě může poranit nástrojem.
Použít v takovém případě kofferdam nelze, protože se tím překryje celá pusa a pacoš nemůže dýchat už vůbec (ucpaný nos a překrytá ústa, prima kombinace).
Nehledě na to, že při záklonu hlavy s volnými sliznicemi stékají hleny do krku, na což se opravdu žádný zubař dívat nechce.

Důvody na straně lékaře - riziko přenosu infekce. Zubaři mají dokonce profesní doporučení, že nesmí v případě nachlazení pacienta používat rotační přístroje, které aerosolem víří kapénky infekce všude kolem, typicky vrtačky. Takže zub prostě nevyvrtá (takže zbytečná návštěva), nebo ho vyrthne, protože u extrakci se nic netočí (nemuselo být), anebo člověka pošle domů bez ošetření (opět zbytečná návštěva).

Nelze prostě ohrozit zdraví lékaře při práci.

Netřeba dodávat, že pokud lékař tu rýmu chytne, tak může ordinaci na týden zavřít. Takže nejen, že přichází o práci, ale o ošetření přijde dalších dvacet lidí, kteří na něj čekali třeba dva měsíce.

Prosím o trochu ohleduplnosti. Ne jen myslet na sebe.
A paralen je na nachlazení opravdu k ničemu.

• Citovat
  • Upravit
843
16.2.24 14:02

Jela bych večer na pohotovost, ono se to taky může dostat do kosti a malér je na světě. Odvrtají, vyčistí, zalepí. Zubař bude mít roušku nebo štít, aspoň můj má vždy! Předtím doporučuji pořádně pristříknout nos!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1206
16.2.24 14:37

@Birds Proč nepoužívat Listerin?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
16.2.24 15:07
@magratka píše:
@Birds Proč nepoužívat Listerin?

Mám na mysli TY Listeriny (a je jich většina), které obsahují alkohol. Mají sice líbivou reklamu, že zabijí asi 97% bakterií, ale nedodají, že to platí možná tak v laboratorních podmínkách a bude to trvat 2 hodiny. Nehledě na to, že některé bakterie naopak chceme v ústní dutině zachovat, ne je likvidovat.
A alkoholovými vodami máme ale jistotu, že poškozují vlastní buňky ústní dutiny. Alkohol užívaný dlouhodobě několik let může v puse způsobit rakovinu. Někteří alkoholici o tom ví svoje. Alkohol je toxická látka pro každou naši buňku v těle, i pro ty slizniční (ústa, nos, trávicí trakt), protože tyto buňky mají důležitou imunitní funkci a jsou součástí lymfatického systému. Proto pokud je budeme denně a léta proplachovat alkoholem, tak je to spolehlivě zlikviduje a tím si zhoršujeme obranyschopnost těla na těchto vstupních branách.

Suma sumárum, VŽDYCKY vybírejte ústní vody bez alkoholu. Ať tam prostě vůbec žádný není, není potřeba. Naopak škodí.

Jinak je snad jasné, že nějaké ústní vody jsou spíš jen doplňkem a nijak zásadním. Pokud si umíme vyčistit zuby správně a dostatečně, pak jsou ústní vody jen vyhazování peněz.

A ať už ústní vody, nebo zubní pasty doporučuju od těchto značek (žádná firma mě neplatí, škoda :-D ):
Elmex, Curaprox, Buccotherm, Meridol, Logodent, Utekram, Biorepair, Zendium (a třeba nějaký další).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.2.24 15:46

@Birds pojedu na pohotovost. Bolest se stupňuje a bolí mě už celá levá strana. Snad mě na pohotovosti nevyhodí kvůli lehcé chřipce

• Citovat
  • Upravit
Birds
16.2.24 15:49
@Anonymní píše:
@Birds pojedu na pohotovost. Bolest se stupňuje a bolí mě už celá levá strana. Snad mě na pohotovosti nevyhodí kvůli lehcé chřipce

Držím palce, je to patálie :palec:

• Citovat
  • Upravit
14635
16.2.24 15:54
@Anonymní píše:

No tak kdyz se to takto zhorsuje, tak bych taky jela. Drzim palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.2.24 15:59

@Birds bolí trhání zubu v zánětu víc, než normálně? Mám z toho obavy. Mám tam i váček

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex