Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky,
doporučíte mi prosím nějakou stravu typu „nutridrink“, ale pokud možno ne se sladkou příchutí? Mám v nejbližší rodině onkologického pacienta, který je velice slabý, potřeboval by nabrat sílu na léčbu (zatím je doma), ale nemá chuť na pevnou stranu a moc nemá chuť na sladké. Což je docela problém, protože u těch tekutých nutričních výživ jsem zatím nenarazila na nic bez sladké příchutě.
Budu samozřejmě ráda za každé doporučení stran posilující výživy u těchto pacientů (klidně i ty sladké příchutě, pokud s nimi máte dobrou zkušenost). Nemusí to být nutně nutridrinky, prostě cokoliv osvědčeného. Hledáme, co se dá.
Namátkou třeba tady: https://www.bbraunshop.cz/…vka-4x200ml/
@opinka píše:
Ahoj holky,
doporučíte mi prosím nějakou stravu typu „nutridrink“, ale pokud možno ne se sladkou příchutí? Mám v nejbližší rodině onkologického pacienta, který je velice slabý, potřeboval by nabrat sílu na léčbu (zatím je doma), ale nemá chuť na pevnou stranu a moc nemá chuť na sladké. Což je docela problém, protože u těch tekutých nutričních výživ jsem zatím nenarazila na nic bez sladké příchutě.Budu samozřejmě ráda za každé doporučení stran posilující výživy u těchto pacientů (klidně i ty sladké příchutě, pokud s nimi máte dobrou zkušenost). Nemusí to být nutně nutridrinky, prostě cokoliv osvědčeného. Hledáme, co se dá.
A co třeba Mana? Neni to nutridrink, ale poctivé složení to má.
@opinka Fresubin se dělal s ovocnou příchutí, něco jako džus. Ale už je to pár let, co jsme to kupovali babičce, tak nevím, jestli pořád tuhle příchuť dělají, zkus se poptat v lékárně.
Příspěvek upraven 16.02.24 v 11:28
@inkakřivák píše:
A na co má chuť?
No, popravdě na nic. Ale u těch nutridrinků vyloženě říká, že už mu natahuje jen z té sladké vůně.
@lu369 píše:
Namátkou třeba tady: https://www.bbraunshop.cz/…vka-4x200ml/
To vypadá skvěle, díky!
Akorát to už nikde nemají. Hledám, pátrám.
Příspěvek upraven 16.02.24 v 11:33
Kamarádka kupovala tátovi šťávu z řepy, že jim to doporučili lékaři, testoval nějaký nový lék.
@opinka nabízela bych mu vyloženě to, co miluje. I kdyby to byl pečený Buček nebo řízky. Cokoliv oč si řekne.
@inkakřivák píše:
@opinka nabízela bych mu vyloženě to, co miluje. I kdyby to byl pečený Buček nebo řízky. Cokoliv oč si řekne.
Ale tem lidem byva spatne uz i z vune jidla…oni prave nemaji na nic chut
@opinka píše:
Ahoj holky,
doporučíte mi prosím nějakou stravu typu „nutridrink“, ale pokud možno ne se sladkou příchutí? Mám v nejbližší rodině onkologického pacienta, který je velice slabý, potřeboval by nabrat sílu na léčbu (zatím je doma), ale nemá chuť na pevnou stranu a moc nemá chuť na sladké. Což je docela problém, protože u těch tekutých nutričních výživ jsem zatím nenarazila na nic bez sladké příchutě.Budu samozřejmě ráda za každé doporučení stran posilující výživy u těchto pacientů (klidně i ty sladké příchutě, pokud s nimi máte dobrou zkušenost). Nemusí to být nutně nutridrinky, prostě cokoliv osvědčeného. Hledáme, co se dá.
Zkusila bych zavolat/ zajit do nejakeho hospicu nebo kde maji paliativbi peci, jestli by neco neporadili.
@Proto02 píše:
A co třeba Mana? Neni to nutridrink, ale poctivé složení to má.
Díky za tip! Sice jsem taky našla jen sladkou, ale ta základní příchuť by nemusela být tak strašně navoněná. Zkusíme.
Co mu stravu mixovat jako pro dítě, ale samozřejmě cokoli co má chuťově rád? Byla jsem na tom kdysi docela špatně a pomáhalo mi rozmixovat klidně zeleninový salát, jako kasi jsem to snědla nebo vypila. Neomezovat se na to co je zdravé a nutričně vyvážené, je lepší cokoli než nic. Takže cokoli na co by měl chuť. Mixovala jsem si třeba kyselé okurky a jiné zdánlivě nesmysly.
@Aglája75 píše:
On ještě léčbu nenastoupil. A v současné době je těm lidem po cheme zle tak jeden dva dny. I kdyby týden. Ale na potlačení má většina léky doma, a před chemou dostávají kapavku. A doporučuje se neřešit zdravou stravu, je prostě potřeba do nich dostat jídlo.
@Aglája75 píše:
Dávají se kapky, tuším holoperydol, pomáhají stabilizaci žaludku. Zároveň na podporu stravy jako žádoucí vedlejší účinek antidepresiva.
Dobrá je strava uzpůsobená malé námaze, např. krupicová kaše s kompotovaným ovoem, bulgur se zeleninou a kousky masa, těstoviny s boloňskou omáčkou, bramborová kaše s cibulkou a kousky masa… Maso je důležité pro krevní obraz.