Výživa onkologického pacienta

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34322
16.2.24 15:11
@opinka píše:
Holky, samozřejmě by bylo ideální, kdyby měl co nejpřirozenější a vyváženou stravu. Ale teď to prostě není možné, takže zkoušíme kombinace přirozené stravy a výživových doplňků, překlápí se to do kombinace tekuté stravy a výživových doplňků, no a možná to skončí plně nutri-nápoji nebo kapačkou. To se nedá nic dělat, situace je vážná až kritická. Nedostaneme teď do něj ani maso, ani konopné semínko, takže tato diskuse je asi teď bezpředmětná. Ale děkuji i za ni.Díky všem za doporučení, všechno jsem si prošla, hledám i různě jinde na odbornějších webech, nějaké ty mňamky už jsem si podle různých rad dnes objednala a studuju dál.

V pohode. Ja vychazela z toho, ze sladke nutridrinky nechce.
Pokud si da vyvar nebo smoothie, tak aspon tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
16.2.24 15:13

Pokud je situace kriticka, tak PEG co nejdriv. Jestli chce bojovat.

Ale jestli je to hodne spatny cely, tak je ve hre i proste nelecit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116298
16.2.24 15:30
@Lucie_Sx píše:
Pokud je situace kriticka, tak PEG co nejdriv. Jestli chce bojovat.Ale jestli je to hodne spatny cely, tak je ve hre i proste nelecit…

To nemyslíš vážně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22002
16.2.24 15:50
@aiwwa píše:
To nemyslíš vážně.

Pokud je na tom tak špatně, že by léčbu nejspíš nepřežil., tak je lepší varianta poslední týdny v klidu, tišit bolesti a pomalu se rozloučit, než neskutečně trpět při léčbě a zemřít v nemocnici o dva týdny později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tuhy_LU
16.2.24 17:19

My jsme kontaktovali hospic. Měli plno užitečných rad.
Do jidla (běžného) jsme přidávali neutrální nutridrink nwbo neutrální protein v prášku. Ideální je do krémových polévek a omáček. Kupovala jsem v lékárně.
Mamka si pak časem dala i deci piva. Nabízela jsem malinke porce. Měla rada ruzne vajicka (michana, omeleta); stačilo ji bohaté jedno vajíčko. Jinak ji chutnalo rizoto, bramborová kase, bolonske ragu s kuskusem. Ta jidla se daji více uvařit, aby byly měkčí.
A zabralo to; nabrala sílu a ještě tu je s námi i když v létě vypadal, ze zemře do par týdnu. Rakovina tam sice je, ale chodí, hraje si s vnučkou, zítra ji vezu na nakup a na kaficko.

• Citovat
  • Upravit
3172
16.2.24 17:29

Našla jsem nutridrinky i na bazoši, dokonce s příchutí kávy ;)

https://ostatni.bazos.cz/…-protein.php

https://ostatni.bazos.cz/…-pudinky.php

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tuhy_LU
16.2.24 17:29

Ještě doplním, ze hospic pomohl s rozhodnutím, zda léčit nebo ne.
Pak pomohli hodne s redukci léku. Většinu léku jsme začali podávat (ďoma - my sami) injekčně do kůže pomoci zavedené kanyly. Tím odpadlo zvracení a mamka se pomalinku začala lepsi. A nyní bere léku jen trochu (už je zase zvládá polykat)
Jinak myslím si, ze rozhodnutí jakou cestou léčby jít, je na pacientovi. Moje mamka se rozhodla, ze chemo už nechce. A využívá chvíle, které ma poměrně aktivně. Pokud by jezdila na chemo, stejně by ji plné nevylecili a byla by ve velmi zbesovanem stavu.

• Citovat
  • Upravit
5757
16.2.24 17:46
@aiwwa píše:
To nemyslíš vážně.

Ono to takhle zni hrozne, ale kdo zazil rozumi moc dobre a vic, ze je to pravda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
16.2.24 17:49
@Tuhy_LU píše:
Ještě doplním, ze hospic pomohl s rozhodnutím, zda léčit nebo ne.
Pak pomohli hodne s redukci léku. Většinu léku jsme začali podávat (ďoma - my sami) injekčně do kůže pomoci zavedené kanyly. Tím odpadlo zvracení a mamka se pomalinku začala lepsi. A nyní bere léku jen trochu (už je zase zvládá polykat)
Jinak myslím si, ze rozhodnutí jakou cestou léčby jít, je na pacientovi. Moje mamka se rozhodla, ze chemo už nechce. A využívá chvíle, které ma poměrně aktivně. Pokud by jezdila na chemo, stejně by ji plné nevylecili a byla by ve velmi zbesovanem stavu.

Taky to tak vidim, ale tatinek mel paliativni chemo, kteremu dost pomahaly na bolest… mel metastaze v kostech a i kdyz mel nejvyssi davky opiatu ( fentanyl naplasti a tablety morfin) stejne mel bolesti, nez zemrel mel metastaze v kazde kosticce tela :,(. Preju mamince i vam, aby jeste takti mohla s vami byt a ten odchod pak nebylo bolestivy :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tuhy_LU
16.2.24 17:52

@Aglája75 bohužel to máme podobne. Ale zatím jsme ještě v te lepsi fázi. Ale samozřejmě je to jwn otázka času. Mamce ale paliativni chemo víc brala mez dávala.

• Citovat
  • Upravit
3699
16.2.24 18:00
@opinka píše:
Díky za tip! Sice jsem taky našla jen sladkou, ale ta základní příchuť by nemusela být tak strašně navoněná. Zkusíme.

Hele, ta Mana je buď neutrální a nebo myslím kávová, ale není vůbec navoněná a naslazená, mě osobně obě příchutě vyloženě chutnají. Vyzkoušejte určitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
16.2.24 18:09
@Tuhy_LU píše:
@Aglája75 bohužel to máme podobne. Ale zatím jsme ještě v te lepsi fázi. Ale samozřejmě je to jwn otázka času. Mamce ale paliativni chemo víc brala mez dávala.

To me mrzi. Tatkovi asi si myylim taky malinko zivot zkratila, ale on byl s metastazema 2 roky a 5 mesicu… bez ni byl posledni mesic…ty dva rok to i docela slo v ramci situace… Hodne sily :hug: :srdce: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
16.2.24 19:10
@Zwetta píše:
Našla jsem nutridrinky i na bazoši, dokonce s příchutí kávy ;)

Ten kávový je taky hodně sladký, i když chutná lépe než ten jahodový. To je lepidlo úplně. Toho kávového jsem přece jen trochu do sebe dostala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
16.2.24 19:39
@mado píše:
Pokud je na tom tak špatně, že by léčbu nejspíš nepřežil., tak je lepší varianta poslední týdny v klidu, tišit bolesti a pomalu se rozloučit, než neskutečně trpět při léčbě a zemřít v nemocnici o dva týdny později.

Presne takhle jsem to myslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
797
16.2.24 20:35

Ahoj, zkus nutridrink neutral, myslím že je bez příchutě, dá se i přidat do omáček. Neměl by být sladký ale nechutnala jsem ho, nevím jakou má chuť.
Edit: ještě zkuste formu džusů, dělají to různé firmy. Pak může zkusit navýšit příjem proteinů tzv „nutrison protein shot“, přidává se to do sondove výživy, ale může se to i vypít, je to malinký kelimek ale je to hořké jak fernet…ale kdyby mu to nahodou jelo víc tak proč ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí