Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj. Včera jsem začal pěkně kašlat, ráno jsem se vzbudil s urputným kašlem občas suchý ale převážně mokrý, bolesti v krku jak kdybych tam měl něco ostrého. Bolest při polykání. Přes den se objevila bolest celého těla, která trvá stále. Teploty kolem 38°C. Bolí mě každý krok, každý zvednutí ruky vstávání z postele a bolest ucha.
Mohla nebo je to určitě chřipka?
Vím, že s chřipkou se k lékaři nechodí, protože se nepodávají analgetika, tak bych se chtěl zeptat, jestli mate nějaký účinný rady jak z toho co nejrychleji vyklouznout. Mám to první den a přijde mi, jako bych byl odepsaný už týden.
Chřipka, možná Covid ![]()
Může to být chřipka - v lékárně jsou i testy na diagnostiku.
Snižovat teplotu, léčit kašel (suchý/vlhký), na bolest v krku orofar -nejlepe sprej, pít hodně tekutin (čaj, vývar) a odpočívat. Do uší preventivne nejake kapky. Dávejte si med s citronem.
K lékaři bych ale i tak zašla nebo alespoň zatelefonovala. Člověku ale dokáže být opravdu mizerně několik dní. Snad vám bude brzy lépe.
Spíš nějaká hnusná viróza, lítá toho teď plno. Nepotřebuješ od doktora neschopenku? Jestli ne, tak jedině co pomáhá je ležet v klidu v posteli s horkým čajem a paralenem. Na krk na noc obklady, cucat Orofar nebo něco podobného a kloktat vlažnou mírně slanou vodou. Na kašel sirup nebo kapky. Mě teda pomáhá i horká vana a pořádně se vypotit. Uvidíš sám, jak se to bude vyvíjet. Jestli je to jenom viróza, tak na to stejně nic jiného není. Kdyby se to ani po třech, čtyřech dnech nelepšilo nebo ti bylo hůř, tak to určitě řeš s doktorem. Tak ať je ti brzo líp.
Hodně odpočívat, při teplotě nad 38 srážet, jinak čaj, léky na bolest krku a na kašel. Mě to přešlo do týdne.
Velmi pravděpodobně chřipka, typické příznaky.
Ty jsi chřipku nikdy neměl, že se dotazuješ, co by ti mohlo být?
K lékaři teď nechoď ani omylem! První tři dny jsi extrémně nakažlivý pro všechny kolem, a hlavně máš být v klidu. Máš teď tak oslabený organismus, že vystavovat ho další zátěži znamená koledovat si o to, že po cestě, v čekárně nebo lékárně chytneš něco dalšího, co ti bude společně s chřipkou kolonizovat sliznice a bude to ještě horší. Chodit takhle s horečkami, jakmile onemocnění propukne, to se prostě nedělá. A srdce trpí fest, protože kromě horečky a viru musí ještě utáhnout tvojí chůzi ![]()
Pokud není teplota vyšší než 38,5°C, tak se nesráží žádnými léky. Nechá se takhle pusobit tři dny. Většinou kolísá nahoru, dolů, opakovaně - to je normální.
Pokud by ale nezačala sama klesat čtvrtý den vůbec, tak pak už určitě volat lékaři. Buď ti řekne, že máš přijít, nebo tě zaléčí na dálku.
Každopádně, odpočívat, dostatečně pít, jíst lehké nezatěžující potraviny. Cucat septofort, orofar, strepfen, tantum verde a podobně. Dávat si med na lžičku. Vykloktat slaný roztok na krk (nepolykat samozřejmě, jinak se ti obrátí žaludek), dělat si kopřivový čaj nebo z černého bezu.
Víc nic zatím nepotřebuješ.
@nick mandarinka píše:
@SaintRaffaella jaké kapky si kapete preventivně do uší?
Treba Otic solution. V lekarne urcite taky poradi
Zadna zazracna tabletka opravdu neexistuje.
Dej si klid, caj, cecko, zalez do postele a pockej, az to prejde.
Betaglukany Biocell, popíjet Vodíkovou vodu H2 Pharm, popřípadě tou vodou zapíjet i Ibuprofen
Ahoj. Včera jsem začal pěkně kašlat, ráno jsem se vzbudil s urputným kašlem občas suchý ale převážně mokrý, bolesti v krku jak kdybych tam měl něco ostrého. Bolest při polykání. Přes den se objevila bolest celého těla, která trvá stále. Teploty kolem 38°C. Bolí mě každý krok, každý zvednutí ruky vstávání z postele a bolest ucha.
Mohla nebo je to určitě chřipka?
Vím, že s chřipkou se k lékaři nechodí, protože se nepodávají analgetika, tak bych se chtěl zeptat, jestli mate nějaký účinný rady jak z toho co nejrychleji vyklouznout. Mám to první den a přijde mi, jako bych byl odepsaný už týden.