Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Četla jsem knížku o stravě onkopacientu a doporučována jídla mne pobavila. Třeba šlehačka - výborná ke snídani se sladkým pečivem, ke svačině se zmrzlinou. Lze doplnit ořechy např. Dokonce i malé pivo se připouštělo. Ale v podstatě cokoliv.
Já zažila u jednoho člena chuť na olivy v libovolném množství a kdykoliv, a navrch karamelovou zmrzlinu. Druhý jel na slazené kondenzované mléce. To nepochopíš.
@inkakřivák píše:
On ještě léčbu nenastoupil. A v současné době je těm lidem po cheme zle tak jeden dva dny. I kdyby týden. Ale na potlačení má většina léky doma, a před chemou dostávají kapavku. A doporučuje se neřešit zdravou stravu, je prostě potřeba do nich dostat jídlo.
Promin, ale mela jsem tatinka s progresi rakoviny prostaty a metastazema v kostech… opravdu vim o cem mluvim… To co pises ty kazdy vi, ale jde p ty lidi, co nemaji na nic chut, maji nechutenstvi, ne ze je jim jenom spatne
…A to, ze nastupuje lecbu si vycetla kde? Ctu jen, ze je slaby… a potrebuje zesilit…
@Premek_Orac píše:
Dávají se kapky, tuším holoperydol, pomáhají stabilizaci žaludku. Zároveň na podporu stravy jako žádoucí vedlejší účinek antidepresiva.
Dobrá je strava uzpůsobená malé námaze, např. krupicová kaše s kompotovaným ovoem, bulgur se zeleninou a kousky masa, těstoviny s boloňskou omáčkou, bramborová kaše s cibulkou a kousky masa… Maso je důležité pro krevní obraz.
Ano, ale vy mluvite o chemoterapii, ja o tom, kdy je cloveku zle diky stadiu rakoviny, kvuli lekum atd … proste maji neskutecne nechutenstvi, vadi jim i vune a predstava jidla…
@Aglája75 Píše,,potřeboval by nabrat sílu na léčbu, zatím je doma". Z tohoto.
Pořádný silný vývar, vařila jsem téměř každý den, hovězí, kuřecí, krůtí. Na to se mamka vždycky těšila, i když na tom byla hodně špatně a snědla třeba 10 lžic. A s požehnáním lékařů pila plzeňské pivo, třeba půl skleničky.
Příspěvek upraven 16.02.24 v 11:55
@Aglája75 píše:
Ano, ale vy mluvite o chemoterapii, ja o tom, kdy je cloveku zle diky stadiu rakoviny, kvuli lekum atd … proste maji neskutecne nechutenstvi, vadi jim i vune a predstava jidla…
Samozřejmě je to o konkrétním člověku a jeho průběhu nemoci a omezeních, která cítí. Ale zkušenost, kterou mám je s pacientem, který má léčbu ukončenou a chemoterapii nikdy neměl. Kdyby lékaři považovali za podstatný nedostatek příjmu potravy, domnívám se, že by jej řešili sondou. Možná jim to, podobně jako u člověka o kterém píši, již nepřijde podstatné… ![]()
@Premek_Orac píše:
Samozřejmě je to o konkrétním člověku a jeho průběhu nemoci a omezeních, která cítí. Ale zkušenost, kterou mám je s pacientem, který má léčbu ukončenou a chemoterapii nikdy neměl. Kdyby lékaři považovali za podstatný nedostatek příjmu potravy, domnívám se, že by jej řešili sondou. Možná jim to, podobně jako u člověka o kterém píši, již nepřijde podstatné…
Prave, v medicine je vzdy dulezita mira a nekdy uz dalsi a dalsi lecba je jen zatezi… ale pro blizke je to casto tezke to videt, chteji pomoc a nekdy ta pomoc je i zatezujici… ale tady ma pred sebou lecbu ( spatne jsem cetla prvne) tak asi jeste sance jsou…
@inkakřivák píše:
@Aglája75 Píše,,potřeboval by nabrat sílu na léčbu, zatím je doma". Z tohoto.
Ano, je to přesně tak, léčba ho brzy čeká. Ale chřadne každým dnem, chceme ho udržet jakž takž ve formě, aby měl v době nástupu léčby co nejvíc síly. Je to dost vážné a prognózy jsou špatné, ale sám pacient chce žít, tak bojujeme všichni.
@opinka píše:
Ano, je to přesně tak, léčba ho brzy čeká. Ale chřadne každým dnem, chceme ho udržet jakž takž ve formě, aby měl v době nástupu léčby co nejvíc síly. Je to dost vážné a prognózy jsou špatné, ale sám pacient chce žít, tak bojujeme všichni.
na onkologii na Bulovce mají nutriční odborníky, tak je třeba se poradit s nimi, předpokládám, že je budou mít i jinde, včera jsem tam byla, ve čtvrtek začínám s chemoterapií
@opinka píše:
Moc drzim palce
a preju hodne sily ![]()
@opinka píše:
Jestli chce zit a bojuje, tak nejucinnejsi je PEG - proste das jidlo primo do zaludku.
Jinak veskere nutrudrinky jsou fakt hnusne, navic jsou to chemicke sragory.
Smysl ma cerstve, kvalitni vyzivne jidlo.
Treba mixovat smoothie, do toho avokado, konopne seminko (v tom je pry z zivin uplne vse), kokosovy olej.
Chutne jsou kase z ryzoveho mleka (je nasladle), taky jdou mixovat.
Clovek s rakovinou by podle mnoha nazoru mel byt spis na rostlinne strave, takze myslenka vyvaru jde trochu proti tomu, ale kvalitni domaci dlouho tazeny vyvar je na nabrani sily zazracna vec.
@Aglája75 píše:
Prave, v medicine je vzdy dulezita mira a nekdy uz dalsi a dalsi lecba je jen zatezi… ale pro blizke je to casto tezke to videt, chteji pomoc a nekdy ta pomoc je i zatezujici… ale tady ma pred sebou lecbu ( spatne jsem cetla prvne) tak asi jeste sance jsou…
Ano, určitě souhlasím.
@Anonymní píše:
na onkologii na Bulovce mají nutriční odborníky, tak je třeba se poradit s nimi, předpokládám, že je budou mít i jinde, včera jsem tam byla, ve čtvrtek začínám s chemoterapií
Hodně štěstí a hodně sil!
@opinka píše:
Pokud chce bojovat, tak je to dobře. Nutit se do jídla je součást toho boje Zkrátka musí zkoušet jak toho do sebe co nejvíce dostat, mít jídlo pořád po ruce, každé sousto se počítá. A vymýšlet, co by sníst mohl. Pokud tam jsou ty nevolnosti, tak poradit s lékařem, čím jim zabránit.
@Lucie_Sx píše:
Jestli chce zit a bojuje, tak nejucinnejsi je PEG - proste das jidlo primo do zaludku.Jinak veskere nutrudrinky jsou fakt hnusne, navic jsou to chemicke sragory.
Clovek s rakovinou by podle mnoha nazoru mel byt spis na rostlinne strave, takze myslenka vyvaru jde trochu proti tomu, ale kvalitni domaci dlouho tazeny vyvar je na nabrani sily zazracna vec.
Smysl ma cerstve, kvalitni vyzivne jidlo.
Treba mixovat smoothie, do toho avokado, konopne seminko (v tom je pry z zivin uplne vse), kokosovy olej.
Chutne jsou kase z ryzoveho mleka (je nasladle), taky jdou mixovat.
Podle mnoha názorů magorů, šarlatánů a pomatenců. Člověk v tomhle stavu potřebuje plnohodnotné a dobře stravitelné jídlo s kvalitními bílkovinami.