Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Mě zubař trhal v zánětu a v pohodě. Ta úleva potom po 5 dnech bolesti bez spánku!
@aledud tak musím jet až zítra… proběhl hovor, a řekli mi, že mě dnes už nevezmou že mají plnou čekárnu a venku čeká dalších 10 lidí. To akorát budu trpět protože mě pulzuje celá pusa
Tak to je blbé a někde dál pohotovost, nebo nějaké silné prášky na bolest aspoň, ať to nějak přečkáš?
@aledud udělal jsem si teď z hřebíčku na oleje kaši, tak doufám, že aspoň na chvíli to přejde.
Hřebíček bych zkousl, ale nejde to přes tu bolest, nedovolí mi to
Já si ještě dávala ledové obklady, ať se aspoň trochu vyspím aspoň 2 hodiny.
@Anonymní píše:
@aledud udělal jsem si teď z hřebíčku na oleje kaši, tak doufám, že aspoň na chvíli to přejde.
Hřebíček bych zkousl, ale nejde to přes tu bolest, nedovolí mi to
Soucítím, já tehdy na té pohotovosti v těch bolestech čekala 5 hodin, venku. Ale byli moc milí, ošetření bezbolestné.
@Birds píše:
Co je tedy podle tebe nachlazení? Vždyť je to přece nejčastěji kýchání, rýma, kdy ti teče z nosu buď voda, nebo později hustší hlen, a zároveň máš střídavě ucpaný nos a nateklé dutiny. Pokud takové příznaky člověk nemá, tak zřejmě není nachlazený a není co řešit.Pro info: k zubaři se zásadně nemá chodit s nachlazením, chřipkou, nebo jakoukoliv jinou nemocí postihující horní a dolní cesty dýchací, se zánětem středního ucha apod., ani s teplotou.
Důvody na straně pacienta - má nateklé sliznice v nose a v leže se to může ještě víc zhoršit. Pacient pak musí dýchat pusou, čili má otevřený krk. Do krku mu může spadnout cokoli, co pak reflexivně polkne - úlomek zubu, výplňový materiál, vodu z chlazení vrtačky i se zubním prachem, a podobně. Při polknutí v záklonu dojde navíc sice k přirozenému, ale nežádoucímu pohybu čelisti nebo celé hlavy, a zubař se pak nemusí trefit tam, kam potřebuje. Čili buď nanese materiál vedle, nebo tě může poranit nástrojem.
Použít v takovém případě kofferdam nelze, protože se tím překryje celá pusa a pacoš nemůže dýchat už vůbec (ucpaný nos a překrytá ústa, prima kombinace).
Nehledě na to, že při záklonu hlavy s volnými sliznicemi stékají hleny do krku, na což se opravdu žádný zubař dívat nechce.Důvody na straně lékaře - riziko přenosu infekce. Zubaři mají dokonce profesní doporučení, že nesmí v případě nachlazení pacienta používat rotační přístroje, které aerosolem víří kapénky infekce všude kolem, typicky vrtačky. Takže zub prostě nevyvrtá (takže zbytečná návštěva), nebo ho vyrthne, protože u extrakci se nic netočí (nemuselo být), anebo člověka pošle domů bez ošetření (opět zbytečná návštěva).
Nelze prostě ohrozit zdraví lékaře při práci.
Netřeba dodávat, že pokud lékař tu rýmu chytne, tak může ordinaci na týden zavřít. Takže nejen, že přichází o práci, ale o ošetření přijde dalších dvacet lidí, kteří na něj čekali třeba dva měsíce.
Prosím o trochu ohleduplnosti. Ne jen myslet na sebe.
A paralen je na nachlazení opravdu k ničemu.
Hm, vidíš to. Důvody chápu, ale jednou jsem se takhle omlouvala zubaři, že jsem nějak nastydlá (ještě v dobách covidových)! Teplotu jsem myslím neměla, jen jsem nějak pochrchlávala. A on mi řekl něco v tom smyslu, ať přijdu, že kdyby vyšetřovali jen zdravé, tak jim půlka pacientů odpadne ![]()
@Anonymní píše:
@aledud tak musím jet až zítra… proběhl hovor, a řekli mi, že mě dnes už nevezmou že mají plnou čekárnu a venku čeká dalších 10 lidí. To akorát budu trpět protože mě pulzuje celá pusa
Horecku nemas?
@Anonymní píše:
@Janča6 38.1 mám, ale jsem nachlazený. Rýma, kašel, bolest v krku
To jsi mel i predtim? Treba dnes rano?
Asi to bude chtít kanálky vyčistit, možná i proříznout váček a hnis vypustit…s tím nemůžeš čekat až ti skončí chřipka. Nezávidim teda, já to absolvovala v listopadu, na pohotovosti v Havířově jsem čekala tři hodiny, lidi stáli i na na schodech až dolů. A dodnes nemám zub zaplombovaný, pořád tam je zbytek zánětu. Tak ať ti to dobře dopadne.