Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, snazime se o miminko vice nez pul roku. Kazdy cyklus citim z jake strany jde vajicko, s tim souvisi i bolesti. Jsem unavena, bricho nafoukle a boli. Velke bolesti zmizi az s menstruaci. Vzdy 2 tydny nejsem schopna fungovat - resila jsem to vickrat uz i neschopenkou. Podle gynekolozky je vse v poradku. Bylinky, Gynex, bez efektu. Trochu mi pomohli rahabilitace. Vsechny testy z krve i stery v pohode, deloha nachystana na vajicko, ovulace i cyklus pravidelny. Jen vajicko se nechce usadit a zustat. Bez antikoncepce jsem 5 let (mela jsem jen Nuvaring), posledni roky vetsinou kondom… Vsechno prislo hned prvni mesic snazeni a jeste na dovolene. Ma nekdo podobnou zkusenost nebo napad? Jeden mesic sme se znovu chranili a nic mi nebylo.
Hele a dělala gynekoložka cílené vyšetření na endometriozu?
Jinak pokud ti pomáhaly rehabilitce, tak holt dlouhodobě, pravidelně cvič mojžíšovou i s tím, že budeš chodit k někomu kdo to umí na odblokování.
Přípdaně, zejména pokud je vyloučená ta endometrioza a tudíž by se dal předpokládat velký podíl psychiky, kromě dysbalancí v oblasti pánve, tak možná než ta mojžíšová, hormonální jogu., ta pomáhá i trošku srovnat přebytečné stresové hormony, co to celé jen zhoršují lépe, než metoda mojžíšové.
@Ou cílené vyšetření na endometriozu, tím myslíš co?
Vysetreni bylo dost. Stery na vsechno mozne, odbery i hormonalni profil v prubehu celeho cyklu. Sledovani vajecniku i delohy v prubehu cyklu. Na gynde i na rehabilitacich skutecne potvrdili, ze je videt zvetseni vajecniku a napnuti bricha.
Rehabilitace pomohli, alespon trochu zmirnit bolesti. Neni to primo Mojzisova, ale cviky na doma mam. Kazdopadne po ovulaci jsem zrala lezet nez cvicit.
Byla i verze „alergie“ na sperma, ale po styku mi nic neni a nikdy nebylo. Takze jedine reakce na nejakou fazi vyvoje z vajicka (zatim nebylo dal zkoumane). Vsechno zacne ovulaci - pichani na jedne nebo druhe strane a pak nafouknuti bricha, s menstruaci to zmizi. Aktualne je manzel poslany na spermiogram a pak se uvidi co dal.
Jinak pro doplneni, nikdy jsem nemela bolestivou menstruaci nebo nepravidelny cyklus. Zato ted si to vybiram.
@Pecicka.K samotnou by mě to zajímalo. Dej vědět když se dozvíš něco noveho. Mám to úplně stejně. Teda mě se k tomu po ovulaci přidají bolesti které mám až do menstruace. Na gyndu teprve půjdu.
@valkeera na nic se zatim neprislo. Vyprosila jsem si druhy poukaz na rehabilitace, protoze to mi pomaha nejvic. Aktualne uz byl i chlap na spermiogramu, ale vse v pohode. V lednu jsme objenani na konzultaci do IVF centra. Nechtela uz jsem se tim do Vanoc stresovat. Kdyz jsem chtela od gynekolozky poslat na nejake ty testy na alergii na vajicko, tak mi radsi vypsala doporuceni na tu konzultaci. Zase jsem rada, treba mi jiny gynekolog pomuze
.