Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Když jsze se tak rozhodli a čekate miminko, tak proč ted do toho štourat
Rodině bych to neříkala, je to jen mezi vámi dvěma…myšlenkama jestli je to takhle dobře nebo ne se nezaobírej, už si těhotná a není co na tom řešit…
Klid, hormony zvyšují hladinu úzkosti v organismu a ty tvoje si holt našli jako krmení tvoje pochybnosti o zdroji spermií.
Prostě to ignoruj, ber to jako nepříjemnou součást těhoteství, něco jako raní nevolnost, tka prostě máš úzkostné myšlenky a pochyby. KDyž jim nebudeš věnovat pozornost, chcípnou časem hlady - protože se tou pozorností živí.
A teda nikomu okolo vás do toho nic není, nemá smysl to někomu vykládat. Je to prostě vaše dítě.
Spolehlivější by bylo, kdybyste to řešili skrze IVF a anonymního dárce - ale co už.
Souhlasím s OU, ale ještě dodávám, že důležité je, aby s tím byl dobře srovnán ten kamarád a nechtěl někdy uplatňovat své nároky biologického otce. A taky doufám, že je svobodný, pokud ne, tak že to probral doma. Jako pozitivum vidím to, že víte, jak vypadá a jak bude asi vypadat dítě. Bonus je, pokud je podobný typ jako partner.
Kdybych mela takovy problem jako vy, tak bych se spis rozhodla pro anonymniho darce
uz jen kvuli tomu, ze pri inseminaci spermatem darce se podepisuje papir o souhlasu. Takhle si vas pritel za chvilku rozmysli, ze se o cizi dite nechce starat, necha si udelat testy otcovstvi a bude
nechci vas strasit, ale je to tak…znam jednu, ktery se neco takovyho stalo ![]()
Takhle, z mnoha a mnoha důvodů bych já touhle cestou rozhodně nešla. Ale pokud už je dítě na cestě, tak se v tom přestaň šťourat, chlap se zapíše do rl, bude to vaše dítě a hotovo. Naprosto nikomu jinému bych o tom rozhodně neříkala. Snad je i kamarád rozumný. Nic víc s tím už teď stejně nezmůžeš, tak se těš na miminko a nevrtejte se v tom.
No kdyz uz, tak bych si radsi vybrala nekoho uplne anonymniho.. Ted se muzes leda modlit, aby jednomu nebo druhymu tatinkovi neruplo casem v bedne.
Pokud nerupne biologickemu otci v palici tak by to melo byt v pohode. Skrz soud by vam mohl dost zatopit. Pokud by to zacal resit brzo. Klidne by mohl soud zmenit otcovstvi.
@peta1003 píše:
Kdybych mela takovy problem jako vy, tak bych se spis rozhodla pro anonymniho darceuz jen kvuli tomu, ze pri inseminaci spermatem darce se podepisuje papir o souhlasu. Takhle si vas pritel za chvilku rozmysli, ze se o cizi dite nechce starat, necha si udelat testy otcovstvi a bude
nechci vas strasit, ale je to tak…znam jednu, ktery se neco takovyho stalo
To udělá jen v případě, že ho začne štvát, že si jako neplodný pořídil dítě anebo kdyby mu dárce přebral ženu. Jinak jako jalový chlap může být rád, že nebyl nahrazen už dříve a po všech stránkách.
Já bych měla jen strach z toho, že bio otec se k vám časem začne lísat a bude dělat problémy ve vašem vztahu. Že mu bude ležet v hlavě, že má někde dítě.
Skutečně nejbezpečnější způsob je si sperma koupit ve spermabance nebo využít nezávazný sex.
Nikomu bych to neříkala a nesnižovala otcovskou pozici svého chlapa. Ani dítěti neblbla hlavu.
@LaPaloma píše:
Já bych měla jen strach z toho, že bio otec se k vám časem začne lísat a bude dělat problémy ve vašem vztahu. Že mu bude ležet v hlavě, že má někde dítě.
Skutečně nejbezpečnější způsob je si sperma koupit ve spermabance nebo využít nezávazný sex.
Nikomu bych to neříkala a nesnižovala otcovskou pozici svého chlapa. Ani dítěti neblbla hlavu.
Jojo, nevěru by určitě nesl statečně nebo by uvěřil v neposkvrněné početí? On ví o sobě, že je neplodný přece
Já se teda myslím že to veliká blbost byla. Přítel si to může kdykoliv rozmyslet může říct že si ho podvedla s kamarádem… Nebo může kamarád vznést nárok na dítě… Prostě to tam bude vždycky viset ve vzduchu kort jestli se s kamarádem stýkáte.
Ale tak miminko už je na cestě tak pozdě bycha honiti… Udělejte tlustou čáru a neřešte to. Řešte problémy až přijdou. Držím palce
@Anonymní píše:
Ahoj, již jedno dítě mám z předchozího vztahu. Teď jsme se s přítelem rozhodli, že bychom chtěli další miminko. On mít bohužel děti nemůže, má to i lékařsky potvrzeno. Dohodli jsme se s jeho kamarádem, že by nám spermie daroval… Přítel byl u toho, nic nebylo za jeho zády, vlastně s tím přišel on… Ač sem myslela, že se to nemůže podařit na poprvé, tak jsem z toho otěhotněla… Teď se mi hlavou honí různé myšlenky, že se to takhle nedělá a jestli jsme neudělali blbost… Každopádně si oba přejeme miminko a přítel to bere tak, že miminko je jeho… Nechci to nějak dál ventilovat a nevím jestli to máme rodině říct a nebo žít dál v tom, že se nám to prostě povedlo…
@Kfětoslava píše:
Jojo, nevěru by určitě nesl statečně nebo by uvěřil v neposkvrněné početí? On ví o sobě, že je neplodný přece
To jo. Ale řeší se to i tímto způsobem.
Ten jejich využity způsob mu nezaručuje, že není nablízku osoba, která mu potenciálně může dělat do dítěte a nebo do dítěte a manželky zároveň. Jednoho dne přijdou konflikty a zakladatelku to začne podvědomě táhnout jinam. Nebo ten kamarad bude třeba sám. Jeho první cesta bude asi kam?
Jsou oba naivní podle mně. Zakladatelka i její chlap.
Ten, kdo je neplodny, bude vždy mít nějaké bebinko. Je to osud a musí se s tím vyrovnat. Oni se rozhodli takto, já vidím velké riziko v blízkosti dárce.
Anonymita je lepší.
Ahoj, již jedno dítě mám z předchozího vztahu. Teď jsme se s přítelem rozhodli, že bychom chtěli další miminko. On mít bohužel děti nemůže, má to i lékařsky potvrzeno. Dohodli jsme se s jeho kamarádem, že by nám spermie daroval… Přítel byl u toho, nic nebylo za jeho zády, vlastně s tím přišel on… Ač sem myslela, že se to nemůže podařit na poprvé, tak jsem z toho otěhotněla… Teď se mi hlavou honí různé myšlenky, že se to takhle nedělá a jestli jsme neudělali blbost… Každopádně si oba přejeme miminko a přítel to bere tak, že miminko je jeho… Nechci to nějak dál ventilovat a nevím jestli to máme rodině říct a nebo žít dál v tom, že se nám to prostě povedlo…