Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chci se zeptat, jestli máte některá stejný problém. Občas mě pobolívá „ocásek“, nevím, jak se tomu odborně nadává, prostě je to takový ten konec kostrče. Pracuju u počítače. Nevím, čím to může být. Jsem ve 21 tt, tak nevím, jestli to třeba není tím, že u toho nějak špatně sedím, ale občas to cítím i vleže nebo vestoje, nebo když změním polohu. Asi je to prkotina, tak se omlouvám, že tady s tím obtěžuju, ale nenašla jsem o tom nikde nic. Nebo že by nějak pracovalo pánevní dno?
Ahoj, já tedy těhu nejsem. Když jsem byla malá, narazila jsem si kostrč a od té doby mě to na jaře pobolívá, jak píšeš. A nebo taky když dlouho špatně sedím, třeba u pc, to mě pak bolí, protože je to jakoby otlačené a cítím to i hodiny po tom, co se zvednu.
Myslím, že to je hlavně ze špatné židle nebo sezení. ![]()
Možná by bylo fajn pořídit si klekačku, nebo velký balón, který používat místo židle. Ten se ti navíc v těhotenstv bude hodit. Jinak nevím… Přeji, ať se to spraví co nejdřív!
Díky za odpověď. Já si toho před těhotenstvím právě nevšimla, to mě spíš bolel kotník nebo kyčel a teď se to posunulo výš
Židli má tvrdší, ale dělalo mi to, i když jsme byli na koncertě, a tam byly sedačky měkké
nebo že by to byla jen nějaká lehčí forma hypochondrie?
![]()
A počkej, jak tě bude kostrč bolet po porodu…
Ne nechci strašit, někoho třeba nebolí vůbec. ![]()
Na předporodním kurzu nám ukazovali video, jak je kostrč pohyblivá a že se při porodu dítěte poměrně dost vychýlí, aby mu uhla v cestě (resp. dítě ji svým postupem dolů odklopí).
Teď v těhu je to podle mě u tebe kombinace sedavého způsobu života (u PC) a tlaku dítka (byť ještě relativně malého) na kostrč. Možná by to chtělo nějaké cvičení, ale v tom neporadím… ![]()
Tak se zkusím pídit po nějakém tom cvičení. O balónu jsem uvažovala, jenže máme docela malý byt, navíc v kuchyni nám teď stojí kočárek, poněvadž jsme na něj ještě nestihli udělat místo ve sklepě
takže s balonem by to byla překážková dráha
no nic, ještě se zkusím přeptat doktora, co on na to, doufám, že něco řekne, protože moc výmluvný není. Ale děkuji za reakce ![]()
Limutka píše:
Tak se zkusím pídit po nějakém tom cvičení. O balónu jsem uvažovala, jenže máme docela malý byt, navíc v kuchyni nám teď stojí kočárek, poněvadž jsme na něj ještě nestihli udělat místo ve sklepětakže s balonem by to byla překážková dráha
no nic, ještě se zkusím přeptat doktora, co on na to, doufám, že něco řekne, protože moc výmluvný není. Ale děkuji za reakce
Myslím, že ten balon by ti hodně pomohl. Říká se, že na balonu se v podstatě nedá sedět špatně (jako s nesprávným držením těla), protože jinak by si z něho spadla (ztratila rovnováhu). Ten by ti na tu kostrč mohl hodně ulevit (raději než tvrdá židle, nebo i židle polstrovaná, ale stejně je to nakonec pevná podložka). Nehledě na to, že jej hodně využiješ i po porodu (ať už na uspávání dítka či cvičení). Ale jako místo to zabírá, to jo… ![]()
Limutka: No, jak to tak čtu s tím porodem, možná že už i ten mimís za to u tebe trochu může. ![]()
Každopádně za zeptání nic nedáš, i u těch doktorů.
Ono i kravina dokáže být časem pěkně nepříjemná. ![]()
Přeju zdravé mimi, hezké jaro a bezproblémovou kostrč.
![]()
ahoj, mám totéž, i když se mi to objevilo o trochu později, asi ve 25tt. Bolí mě kostrč a stydká kost. Dle dr. se uvolňují vazy v pánvi a ta se tak připravuje na porod. Takže v podstatě je to prý normální.
Doporučil mi na to calcium (beru šumivé tablety), je to dobré na kosti a prý to má i lehce analgetický účinek.
Ahoj, tak já to mívám občas taky, ale v těhu mě to nebolelo a teď dlouho už taky ne. Balon mam a moc nepomohl, ale neni to u mě tak častý, takže to neřeším.
Jsem ve 33tt. těhotenství a kostrč mě bolí hodně často, nejhorší bylo období kolem 29tt. Já ale na to trpěla dost i před, takže teď si to vyloženě užívám. Podle mě je to normální, mění se těžiště těla, uvolňují se klouby … zkrátka to k tomu patří.
Ahoj,mě bolín kostrč asi od 14 týdne,ted jsem ve23 tt a pořád se to zhoršuje,stačí chvíli sedět a už to pak bolí jak čert…Moje rada je sedět co nejmín a na měkým,nápad s míčem je taky dobrý.. ![]()
Limutko, já to měla taky a bohužel tě moc nepotěsím. Začalo mě to bolet kolem 3. měsíce těhotenství a přestalo až po porodu
Taky jsem pracovala u PC a určitě to mělo vliv, protože když jsem nešla do práce, bolelo to míň.
Jo,zadek mě taky poslední dobou bolí…
Míč pomáhá, trochu, protože nesedím jak pytel brambor, ale narovnám se, jenže jak sedím u stolu u kompu, tak jsem se včera s tím balonem tak nějak zapasovala pod stůl a nemohl ajsem se dostat ven, až jsem se bála, že budu muset počkat na chlapa, nějakých pět hodin, než přijede z práce, aby mě bezpečně vymontoval. ![]()