Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Mám jít za 2 dny na vytrhnutí osmičky v levo dole
Mám panický strach ze zubařů a neskutečně se toho bojím.
Mám ji takhle položenou (obrázek)
Jakou mate zkušenost vy?
Ahoj, ja mam zkusenost takovou, ze jsem byla trhat 2 osmicky. Jedna horni vylezena byla bez problemu, cca 2 minutky a nebolelo to. Priste druha dolni, mela jsem na ni kaz, ale nebolela me. No bylo to utrpeni (horsi pomalu nez porod), injekce na umrtveni neucinkovaly kvuli hlubokemu kazu, byla jsem tam hodinu a pomalu mi ji odvrtavala a jako jo bolelo to pekelne. Jako bonus mi tam nechala koren. Byla jsem u primarky na celistni chirurgii. ![]()
Musela jsem se objednat za rok znovu, sla jsem jinam a to uz bylo v pohode, akorat mi musel rozrezat dasen kvuli tomu.
Podle fota jsem ji mela taky tak polozenou. Neboj, zvladnes, kazdy ma jinou zkusenost.
Ty dolni pry byvaji horsi, ale pokud nemas kaz a je dobre vylezena, tak by to mohlo byt rychlo.
Mě musel operovat (vytrhávat) primář z vojenské, ostatní doktoři si netroufli. Celková anestezie a pak jsem 14 dnů nemohla jíst ani pít.
Týden jsem do sebe nedostala skoro nic. První tři dny doma byly kritické kvůli dehydrataci.
Ale já byla extrémně komplikovaný případ.
Kamarádce to vytrhli, pár dnů jedla zmrzlinu a pak byla v. pohodě ![]()
Mě to zrovna vůbec nebolelo a za chvilku bylo hotovo. Taky levá dolní podobně jak na fotce, ale měla jsem tam malý kaz.
@Tyna298 píše: Více
To je fakt hodně individuální…
I když zrovna extrakce osmiček bývá už u většiny lidí velkým postrachem. ![]()
Ale, každý to má opravdu úplně jinak.
Neboj, to zvládneš. ![]()
Přeji ti, ať to všechno proběhne hlavně bez komplikací a ať se to dobře a rychle zhojí. ![]()
Mám trhané 2, jednu zdravou, jednu s malým kazem, nebolelo trhání žádné z nich, venku byly rychle obě, tak do 5 minut a nebolely mě ani rány po trhání.
Já byla s osmickama na Karláku. Bylo potřeba je vysekat. Také se samozřejmě bojím zubaře, ale bylo to úplně v pohodě. 45 min cca a bylo hotovo, dělali mi 2 naráz. Velký šití, nic jsem necítila a komplikace nebyly.
Bolí, doporučuji se zásobit Brufenem, ale dá se ro…teda pokud to dělá někdo schopný, tak až pak, protože to samozřejmě pořádně umrtví.
Mám za sebou obě spodní v posledním roce, jedná byla jednodušší, druhá komplikovanější, u té museli i řezat. Samotný zákrok v pohodě, trochu nepříjemný, spíš hodně tlaku, ale dalo se. Doktorka mi dala plyšáka na mačkání, ač mi je přes 40, doporučuji ![]()
Pak jsem dostala antibiotika a instrukce k lékům na bolest, pár dní jsem to měla taky chladit, pak nahřívat. První 2-3 dny nepříjemné, ale pak se to rychle zlepšování. Držím palce.
Já mám trhané všechny čtyři. je to případ od případu. U první bolelo jen to trhání a asi hodinu po tom, pak bolest odeznívala, pomohlo hlavně ledovat.
Druhá taky v pohodě, takové normální trhnání. Třetí mi udělal začínající doktor na pohotovosti a to bylo paradoxně nejlepší trhání. Pořádně umrtvil, vytrhnul rychle, pak bolest taková, že se dala, a když jsem šla po 10 hodinách zase, že pořád krvácím (můj veliký problém po extrakci), tak mi v ráně vytvořil umělou chrastu a bylo po i po tom.
Poslední osmička, trhání 3 hodiny kvůli tomu, že jim tam zůstal kořen a páčili ho. Dokonce volali i doktora z operačního sálu. Pak jsem byla ještě na dvou kontrolách.
Doufám, že to budeš mít tak pohodové jako já na té pohotovosti. Toho jsem se nejvíc bála a to bylo nakonec dohromady nic.
Příjemné to není, ale nebolí to, neboj. To bys musela mít opravdu pech na doktora. Potom to taky jde. První den je takový horší, ostatní už v pohodě. U horních osmiček jsem ani nepotřebovala analgetika, u dolních jo, tam to bylo víc zmordovaný. Ale dá se, fakt se neboj. Já jsem taky totální posera ze zubaře a přežila jsem to
.
Záleží na tom, jak jsou položené kořeny. Pokud je kořen rovný, houby zle. Za dvě minuty byl venku a večer jse už nevěděla o ničem.
Já mám také venku všechny. První si už vůbec nevybavuju. Druhou mi trhala doktorka pod zánětem, bez rentgenu, špatně umrtvenou a zub se jí rozpadl. Tak mě v tomhle stavu poslala MHD na zubní chirurgii, tam to doktor ještě umrtvil, vzal za zbytek zubů a bylo to. Třetí mi trhala zase jiná doktorka, opět bez rentgenu a nakonec to dost páčila a vysekávala z dásně. Dostala jsem antibiotika a za tři dny poté zvládla cestu do zahraničí včetně dost složitého jednání v AJ. Ale to nešlo odložit, jinak bych si to odpustila. Poslední byl asi nejvíc v pohodě, i když měl zahnutý kořen, co nebyl na rentgenu vidět. Byla jsem u chirurga, umrtvil, chvilku si s tím hrál a zub byl venku. Jen říkala, že je rád, že ho dostal celý.
Do týdne jsem byla úplně fit. Ono kromě jednoho případů ty vlastní zákroky nebolely, jen pak poté, když umrtvení přestalo účinkovat.
@inkakřivák píše: Více
No a ještě záleží, jak jsou kořeny celkově velké. Většina populace má ty kořeny u osmiček malé. Já je mám extrémně dlouhé. Teda měla.
To je strašně individuální. Někdo to zvládne prakticky bez léků a někdo to má strašlivé. Záleží na spoustě okolností, jak ti ostatně i lidi píšou. Příjemné to není a není divu, že z toho nemáš radost. Ale nic s tím stejně neuděláš, když je potřeba tam jít. Dobrá zpráva asi je, že to nakonec skončí a přejde a bude to normální.
@nozu píše: Více