Rentgen zubu v 1. trimestru

Anonymní
18.11.24 14:04

Rentgen zubu v 1 trimestru

Ahoj holky, prosím o názor/ uklidnění :lol:

Přešla jsem od staré zubarky k nové zubarce, ma moderní vybavení, v porovnání je to fakt 100 a 1

V prvním těhotenství jsem chodila každy mesic několikrát k zubarce, mela jsem zanet v zubu, nechtěla mi nic delat, ani rentgen nic… nejak jsem to prezila na práškách a tak. Po porodu pak zub dokonce vytrhla, ze uz nejde zachránit :roll: :roll: každá navszeva u ni probíhala během 3-4 minut, no proste děs.

Ted mam novou úžasnou zubarku. Každé opravování trvá minimalne 30 minut, i dele, je pečlivá, samozřejmostí je rentgen,..

Byla jsem u ni nejak pred 3 tydnama na zacatku těhotenství, kdy mi udělala rentgen na křesle, ze davka je opravdu minimální, ze se nemůže nic stát. Nedavala ani vestu. Velký rentgen mi nechtěla delat, ale ten maly, ze je v pohode, a potřebuje se kouknout co s zubem je…. Ja nejak neprotestovala, udělala mi rentgen, zpetne si to hrozne vycitam :,(

Další blba vec je, ze me boli další zub, který uz byl leceny minulou zubarkou, nejspíš se budou muset čistit kanálky, kde by zubarka chtěla delat další rentgen konkretniho zubu.
Dušuje Se, ze se opravdu nic nemůže stát, ted jsem 8+3…

Šly byste? Bolest zubu je nesnesitelna, uz jsem unavená z toho, jak celou dospělost resim jen zuby zuby… ted uz si čistím 20 minut zuby, chodím na dentální hygienu, pouzivam mezizubni kartacky, ale pořad se objevují další bolestivé zuby, i přes to “, ze jsem k předchozí zubarce dochazela minimalne 10-15× ročně, a mela i velký rentgen v kvetnu :,( Proste ty zuby jsou špatne opravené, neřešila malé kazy, které (samozrejme) byly moji vinou, ale ted se o zuby uz fakt starám, a je potřeba snad co druhy zub opravit :roll: ale v tom těhotenství je to takové blbe, a zubarka je nešťastná, ze nema ten velký rentgen..

Tak “naléhá”, abychom udělali aspon další maly rentgen na ten jeden konkrétní zub. Uz by to byl ale 2 za první trimestr

Prosím ma nekdo zkusenost s takovym špatným stavem zubů a celkově proste se zubari a hlavne s rentgeny zubu - ne velkeho, ale ten maly, na zubarskem křesle.. v těhotenství :lol:
Popřípadě kdyz by se tady objevila i nejaka zubarka s názorem.. Dekuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35914
18.11.24 14:06

Rentgen zubů nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11844
18.11.24 14:25

Rtg opravdu nevadí…dnes už moderní přístroje dávají tak malé dávky a tak úzce zaměřené že víc záření dostaneš když vyjdes ven na sluníčko…stejně tak nevadí ani injekce na umrtvení. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2200
18.11.24 14:53

Rtg nevadí. Buď v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.11.24 14:58

Ani několik za 1 trimestr? :?

• Citovat
  • Upravit
635
18.11.24 15:08

Já pevně věřím, že si žádný doktor ‚nelajzne‘ s těhotnou dělat něco, co není nezbytně nutné a mohlo by ohrozit matku nebo dítě. Takže pokud zubařka říká, že to plod opravdu neohrozí, nechala bych si udělat rtg a zub opravit. Přece se nebudeš trápit. Případně ji popros o vestu přes břicho, jestli nemá.
Co se týče zubní hygieny, veřím, že je to k uzoufání, starat se o zuby a stejně pořád řešit kazy. S manželem si čistíme zuby úplně stejně, já neměla v životě jediný kaz a on má opravovanou polovinu zubů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.11.24 15:17

@EmmaFrost U mě je spis problem, ze jsem se o zuby nestarala, ale nepomohla ani ma předešlá zubarka, která nepoužívá rentgen, a neuměla poznat zacatecni kazy, Takze jsem šla vzdy az s křížkem po funuse, kdy uz zub bolel fakt HODNĚ.

Ted jsem si prave řekla, že se o zuby zacnu poradně starat, změnila jsem konečně zubarku, a vše vypada na lepsi ceste, pani zubarka mi opravila uz dva zuby, které po opravě neboli (což se mi předtim nikdy nepoštěstilo, oprava byla vzdy hr hr a tak na půl…) bohužel ale zubarce chybí kompletní rentgen a začíná me bolet jeden zub za druhym, což uz je zle, protože to uz neni počáteční kaz, mam nejspíš i několik mezizubnich, pod plombami špatne opravené kazy, tak prave bez aspon nějakého rentgenu to nejde :? Což ted v těhotenství je na nic no. Sešlo se to takhle blbě.. jsem z toho nervozni, v hodne diskuzich se pise, ze rentgen vubec … :zed: Ale prave zubarka mi tvrdí, ze je ten rentgen na křesle v pohode, tak jsem zmatená :hug:

• Citovat
  • Upravit
80
18.11.24 18:09
@Anonymní píše: Více

Za týchto okolností je zubný RTG ten menší problém, a to nemyslím v zlom.
Ak je to na čistenie kanálikov a ten zub (podľa úvodného príspevku) neznesiteľne bolí, tak ten prebiehajúci zánět a reakcie organizmu na neustálu bolesť sú asi väčší problém než slabý rentgen. Toto treba bohužiaľ opraviť, tehotenstvo či nie. Bez RTG to bude zase ďalšia polovičná oprava a o pár mesiacov to riešiš znova.
Je chvályhodné, že si prezrela a začala si sa o zuby starať, ja ťa za predchádzajúce zanedbávanie haniť nejdem, ale tie kazy sa už dávno vytvorili a bez poriadnej opravy od kvalitného zubára, ťa už v tejto fáze domáce čistenie nespasí. Je samozrejme nevyhnutné k tomu, aby si do budúcna celý problém doriešila, ale je k tomu nutné hlavne to ošetrenie.
Si 8+3, do konca tehotenstva je ultra ďaleko a nemyslím, že zuby v tomto stave je realistické odkladať a tlačiť pred sebou až do pôrodu alebo dokedy. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.