Boty na ferraty

3164
16.6.20 08:09

Boty na ferraty

Dobrý den, prosím jaké boty zvolit na ferraty? Chystám se na dopolední výlet na ferraty. Je to pro začátečníky, nic náročného. Jen si to vyzkoušet a mít další zážitek. Každopádně váhám jaké boty si vzít. V popisu akce píšou: Na nohy pevnější boty, ale ne zase moc pevnou podrážku, ať máme větší cit s používáním stupů na skále.
A já teď popravdě váhám, zda turistické boty jsou správná volba. Mají podrážku, která neklouže, ale zase je ta podrážka pevnější. Pak mám botasky na cvičení. Ovšem tam je hladká podrážka. Takže cit by v nich byl určitě lepší, jenže zase hrozí, že se budu klouzat. Prosím byl tu někdo jen si vyzkoušet ferraty. Co jste měli za obuv. Děkuji za odpovědi!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21091
16.6.20 08:13

@Dendaska Rozhodně ne ty botasky s hladkou. Jakmile bude mokro, tak ti do bude pekelně kluouzat.

Jinak já zkoušela s Merellkami s vibramovou podrážkou. Pokud ty tvoje turistické nejsou úplně pohorky, tak bych se asi nebála. Ale je to o pocitu Zkus zajít do sportu a zkusit jiné a porovnat s těmi co máš.. A zase kupovat nové boty jen kvůli půldni??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2824
16.6.20 08:30

Pokud mám volit mezi tuhou pohorkou a normální tenistkou, šla bych do tenisek. V mokru vás asi nevezmou a potřebuješ mít cit v nohách, jestli jsi na stupu atd. Já tedy začínala ve starých pohorkqch, ale byly nízké, prostě takové tužší tenisky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
16.6.20 08:31

Šla jsem ferratu jak v pohorkách, tak v běžeckých botách (ale na těch je potřeba mít nějaký vzorek, ne jen hladkou podrážku). Jde to v obou, ale na mokru ta běžecká bota víc klouže. Rozhodovala bych se i podle toho, kde konkrétně ta ferrata je. Pokud někde v horách, kde bude následovat ještě dlouhý sestup např. nějakou sutí, tak bych určitě volila pohorky i kvůli pevnému kotníku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3164
16.6.20 08:50

Děkuji za rady. Ty turistické mám nízké. Přístup k ferratě je po rovině bez problémů. Není to nikde v horách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5235
16.6.20 08:57

@Dendaska Hodis sem odkaz na ty turisticke, co mas? A na jakou ferratu jedes? Ja si teda kvuli ferratam specialne kupovala relativne tvrde nastupovky, abych mela podrazku pevnou a neklouzala mi po skale. V mekkych botach s hladkou podrazkou bych urcite na ferratu nejela, obzvlast na nejakou popularni, kde ta skala muze byt hodne oklouzana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
16.6.20 09:08

Ferrata pro zacatecniky urcite nevyzaduje specialni lezecke boty, jako ma Adam Ondra, tam nebudes lavirovat na peti milimetrech. Ty botasky ani za nic, muzou se ti smekat i na obycejnem prachu na kamennych „schodech“. Jednou jsem si to zkusila a jak jsem hned utikala poridit neco opravdu do hor.
Na bezne „splhani po skale“ je klasika podrazka Vibram nebo podobna, aspon kolem me to vzdycky tak prakticky vsichni meli, pokud ne neco primo na lezeni, a ta neni dvakrat tenka nebo ohebna. Jakekoli turisticke boty mi pripadaji ok a mnohem lepsi nez jakekoli (nelezecke) tenisky. Ten fixni kotnik taky byva dobra vec - muzes nekde trochu seskakovat a hodi se to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15802
16.6.20 09:16

Je ferrata a ferrata, na začátku to bude spíš asi hodně o chození a lehké lezení, takže nějaké pevnější boty s kvalitní podrážkou, já jsem si na podobné akce oblíbil tyto botky:
https://www.mammut.com/…low-lth-men/
dá se najít i ekvivalent pro ženské…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
16.6.20 11:40
@Dendaska píše:
Dobrý den, prosím jaké boty zvolit na ferraty? Chystám se na dopolední výlet na ferraty. Je to pro začátečníky, nic náročného. Jen si to vyzkoušet a mít další zážitek. Každopádně váhám jaké boty si vzít. V popisu akce píšou: Na nohy pevnější boty, ale ne zase moc pevnou podrážku, ať máme větší cit s používáním stupů na skále.
A já teď popravdě váhám, zda turistické boty jsou správná volba. Mají podrážku, která neklouže, ale zase je ta podrážka pevnější. Pak mám botasky na cvičení. Ovšem tam je hladká podrážka. Takže cit by v nich byl určitě lepší, jenže zase hrozí, že se budu klouzat. Prosím byl tu někdo jen si vyzkoušet ferraty. Co jste měli za obuv. Děkuji za odpovědi!
Šla bych v turistických, ikdyž uplně začátečnické bys dala i v keckách.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3164
16.6.20 11:42

Děkuji za rady. :dance: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
17.6.20 06:56

No nejlip v lezeckach :-) ale na ferraty se bezne chodi v pohorkach, obvykle dojdes k ferrate po delsim pochodu skalami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15802
17.6.20 07:35

V lezečkách na ferratě pro začátečníky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
17.6.20 08:07
@Pudloslava píše:
No nejlip v lezeckach :-) ale na ferraty se bezne chodi v pohorkach, obvykle dojdes k ferrate po delsim pochodu skalami.

Jsem v lezečkách snad nikdy nikoho neviděla. To by pak museli mít na cestu zpátky v batohu pohory, ne?
Jsou spšl boty na ferraty, s takovou dvinou špičkou. Nejsou kotníkové, ale takové pevnější. Ale měkkou podrážku nemaj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
19.6.20 05:44

Já viděla vlastně u cvičné ferraty, kam si dolu dojedeš autem :-)
boty na ferraty neznam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
19.6.20 08:26
@Pudloslava píše:
Já viděla vlastně u cvičné ferraty, kam si dolu dojedeš autem :-)
boty na ferraty neznam

Jasně to už jsou tréninkové a tam ti lezečky půjčí podobně jako na stěně. Taky jsme tak byli. Ale ferraty pro začátečníky takové nebývají. Tam je potřeba mít turistické botasky nebo tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová