Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zase plaším…
před půl rokem jsem nahmatala malý bouličku na krku, podle Dr to nic není. Včera jsem jí nahmatala malinkou bouličku za uchem a dneska dokonce 2 malý bouličky v tříslech. Jsem těd s malou u sestry a domů se dostanu až po neděli. Holky uklidnětemě že to nic nejni ![]()
Neprodělala malá nějakou infekci teď někdy? Na krku bývají zvětšené uzliny po nemoci normální. Já to mám od mala taky po častých angínách. Kolik jí je?
Všechna místa, která popisuješ odpovídají uzlinám, ty jsou normálně hmatné, když tělo bojuje s infekcí, tak se zvětšují. Někdy stačí i škrábaneček na hlavě a ty spádové uzliny pro hlavu na to reagují. Neplaš.
@Jessie8951 píše:
Neprodělala malá nějakou infekci teď někdy? Na krku bývají zvětšené uzliny po nemoci normální. Já to mám od mala taky po častých angínách. Kolik jí je?
@Pájunka Určitě to bude chtít udělat nějaké vyšetření z krve. Potom se pozná víc, ale pokud nemá žádné jiné příznaky, jako horečku, bolesti nebo něco takového tak akutní by to být nemuselo a do pondělka to vydrží.
Jinak pro uklidnění, malý to měl taky, ale měl zrovna po kompletních testech kvůli něčemu jinému a byli jsme zrovna u imunoložky, a ta říkala sledovat, přijít v případě, že by se uzlinka nějak výrazně náhle zvětšila, nebo zrudla atp. Je to rok, co to měl a teprve před měsícem mu zmizela. A imunoložka říkala, že její syn to měl taky několik let, ale nic to neznamenalo.
Ahoj!
Na krku i v tříslech bývají uzliny a můžou být zvětšené. Často bývají zvětšené i u alergiků, atopiků.
Syn měl taky jednu větší bouličku (uzlinku) na třísle a doktorka říkala…hlídat a jen kdyby se zvětšovala, tak se to bude řešit. Na krku mu je taky nahmatám. Pokud jsou bouličky pohyblivé, tak to bývají uzlinky.
Neuklidním to, chce to vyšetřit. pár dní to ale asi neohrozí-když jsi u sestry.
To jsou uzlinky. Nech ji vyšetřit, ale nemusí to nic znamenat, jen pozůstatek prodělané infekce. Některé děti jsou na to náchylné a zvětší se jim uzlinky z každého „prdu“ a dlouho se pak nechtějí zmenšit. Zajdi k doktorce a moc se nestresuj, pravděpodobně to nic nebude.
@Cuarentena píše:
To jsou uzlinky. Nech ji vyšetřit, ale nemusí to nic znamenat, jen pozůstatek prodělané infekce. Některé děti jsou na to náchylné a zvětší se jim uzlinky z každého „prdu“ a dlouho se pak nechtějí zmenšit. Zajdi k doktorce a moc se nestresuj, pravděpodobně to nic nebude.
No tu krev a asi na nějaký infekce, které by to mohly způsobit. Ale to ona snad ví, posoudí to podle těch bouliček. Náš malej jich měl ve tříslech fakt hodně a velikých. Tak byly odběry. Ale nic se nezjistilo, už je to snad pět nebo šest let. Prostě některým dětem se ty uzlinky rády zvětšujou. Ale pro jistotu to nech vyšetřit.
@Cuarentena píše:
No tu krev a asi na nějaký infekce, které by to mohly způsobit. Ale to ona snad ví, posoudí to podle těch bouliček. Náš malej jich měl ve tříslech fakt hodně a velikých. Tak byly odběry. Ale nic se nezjistilo, už je to snad pět nebo šest let. Prostě některým dětem se ty uzlinky rády zvětšujou. Ale pro jistotu to nech vyšetřit.