Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,
Naše dcera skoro 13 měsíců zatím sama nechodí, ale obchází nábytek, chodí za chodítkem, a občas ji vezmeme za ruku… když ji vezmeme za obě většinou se pravou pustí a drží se jenom za levou a jde krasně kam chce ja samozřejmě za ní
ale když ji nabídnu aby se držela za pravou ruku a levou měla volnou tak to nechce.. ujde par kroku a dal nechce jít..
myslíte, že je to normální? nebo to mám nějak řešit?
Dr. nám říkala, že když už chodí kolem nabytku nevidí problém v tom, že ji občas vodíme..
Děkuji
Ahoj, já bych to řekla doktorce. Je možné, že má na pravé straně třeba zkrácené svaly nebo šlachy a ta zvednutá ručička ho bolí. Malej mi teda chodí jak za jednu tak za obě, ale za jednu bývá radši. Může si něco nést, občas se někde opřít atd, ale je mi jedno za jakou ruku ho vedu.
Jestli chodí okolo nábytku oběma směry a ve stejné kvalitě, tak bych to neřešila, přišlo by mi podezřelé jen kdyby chodila okolo nábytku pořád doleva a pod…
@Etcetera78 píše:
Jestli chodí okolo nábytku oběma směry a ve stejné kvalitě, tak bych to neřešila, přišlo by mi podezřelé jen kdyby chodila okolo nábytku pořád doleva a pod…
pravě, že to chodí i doprava i do leva..
Já taky chodím jenom vlevo od někoho
když nad tím tak přemýšlím, tak malá chodí taky jen za levou, díky mě, mě to naopak nejde
pokud druhou ruku používá a zvedá, nijak bych to asi neřešila.
Není řešení problému prozaické? prostě chce mít pravou (šikovnější) ruku volnou pro hračky, jídlo, věci, ošahávání atd ![]()
Mě náš malý nechodí ani za jednu ruku. Prostě chce chodit sám a já mu „omezuji osobní svobodu“. Ale já ho za ruce nevodila ani když obcházel nábytek. Naučil se vše sám a teď nechce ruce, myslí si, že mu chci pomáhat a to on přece nepotřebuje.