Bradavky v těhotenství - péče

3379
23.1.09 20:52

Bradavky v těhotenství - péče

Ahoj

Hledala jsem, ale nikde jsem tu tohle téma nenašla.
Cca od 30. týdne těhotenství mám jakoby tenkou kůži na dvorcích. Kůže je i suchá. Doktor mi neřekl nic o péči o bradavky v těhotenství, jen že mám prsa mazat krémem pro těhotné kvůli striím.

Dnes jsem se doktora v poradně na toto ptala, řekl mi, že mám bradavky promazávat a ve sprše „kartáčovat“ lufou nebo měkým kartáčkem na zuby aby si kůže zvykla na zátěž. Přijde mi to divné.

Může mi někdo poradit co tedy dělat, jestli mám prsa kartáčovat nebo co by mi pomohlo? Moc bych si přála kojit, tak snad nebudu mít kůži příliš přecitlivělou :?

Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6149
23.1.09 21:25

No to mi teda přijde hodně divné, osobně bych se bála, že si kůži příliš poškodím, můžu si zanést různé kvasinkové onemocnění, které postihuje i bradavky a podobně… Já bych kůži mazala nějakým zvláčňujícím nedráždivým krémem - třeba modrou indulonou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
23.1.09 21:44

No, mě to kartáčování (ikdyž jemné) taky přijde dost divné. Koupila jsem si nějaký krém s lanolinem a vitamínem E pro kojící, tak to zkusím mazat tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
23.1.09 21:55

To kartáčování lufou myslel doktor asi kvůli strijím. Taky to občas dělám, ale hodně zlehounka a bradavkám se velkým obloukem vyhýbám!!!
Jinak, kdybych měla tak citlivé dvorce, zkusila bych je mazat nějakým hodně mastným krémem nebo mastí. Ta indulona mi přijde dobrá. Já bych asi zkusila Bepanthen, kterého jsem při kojení vypatlala na bradavky kila!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3471
23.1.09 22:25

Nekartáčovat bradavky!! Můžes si vyvolat porod 8O . To je přece známé..Mázla bych je Bepanthenem nebo tou indulonou :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6069
23.1.09 22:29

ahojda,
tak mě se osvědčil krém na bradavky od AVENT - je výbornej, obsahuje lanolin. Pak jsem používala i Bepanhen - taky dobrý.
Rozhodně bych na to nešla kartáčkem ani ničím jiným - vždyť to by bolelo - aspoň teda mě asi jo :)
 Pa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
24.1.09 11:48

Ahoj všem a díky za reakce

Vykyno , on asi nemyslel přímo bradavky, jen dvorce… ale stejně :roll:

Holky díky za reakce, evidentně vám to taky nepřijde normální a žádná jste to nědělala. Ani já to dělat nehodlám. Nevím kde to vzal.

Zkusím tedy mazat krémem pro kojící a uvidíme, ještě mám čas testovat co pomůže a kdyžtak se zeptám laktační poradkyně v porodnici, až tam začnu chodit do poradny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
24.1.09 14:00

Ahoj Jevo,

priprav se na to, ze kojeni z kraje bude pekelne bolet. A to i pri spravne technice. Proste si bradavky musi zvyknout. A aby byly aspon trosku prirpravene, muzou se otuzovat. Tady jen vycuc z moji oblibene knizky:

Ingeborg Stadelmann: Zdrave tehotenstvi, prirozeny porod:

• umyvejte se (mysleno na bradavkach) pravidelne studenou vodou a hrubou latkou
  • utirejte se hrubym rucnikem
  • pri utirani trete bradavky dlani
  • kuzi kartacujte mekkym kartacem od zacatku prsu smerem k bradavkam hvezdicovite a kruhovite a pritom jemne kartacujte i bradavky
  • uchopte vzprimene bradavky mezi ukazovak a palec a valcujte je silne mezi prsty
  • bradavky nekolikrat silne zmacknete u konce, stejne jako na ne pozdeji budou tlacit detske celisti
  • pak namasirujte prsy dobrym olejem (zaklad: obilne klicky/jojoba, etericke oleje: linaloove drevo, levandule, neroli)
  • pokuste se vytlacit kapku mleziva tak, ze obejmete prs jednou rukou a lehkym tlakem pak vymackavate dopredu, pritom na okraji dvorce zmacknete silne k sobe. Tim se uvolni a zaktivuji mlecne zlazy a da se tak vyhnout nahromadeni mleka na zacatku kojeni.
  • nakonec muzete na bradavky polozit platek citronu, aby kuze byla hruba a odolna (to jsem nedelala…)
  • vyuzivejte tez moznosti opalovat si prsy na slunci a zkuste byt nekolik hodin denne bez podprsenky, nebot treni bradavek o saty je nejjednodussi zpusob otuzovani

S otuzovanim doporucuje zacit pomalu, opatrne a postupne - tj. zacit jen s prvnim bodem, dalsi pak pridavat s odstupem nekolika dni. Dale rika, ze je treba pripravit prsy pri kazdem tehotenstvi, protoze od posledniho tehu doslo k vymene hormonu, zodpovidajicich za citlivost bradavek. Pokud by doslo k poskozeni kuze bradavky pri tehle procedure, doporucuje vmasirovat levandulovy olej na zklidneni a pomoc pri leceni.
A citatek na zaver: „Nezacinejte prilis brzy, ale pripravte dobre sve prsy na kojeni! Vase dite nebude brat ohledy na to, zda jste je otuzovali ci ne. A neni nic neprijemnejsiho, nez zacit kojeni s bolestivymi, citlivymi bradavkami.“

ps. U Mikulaska jsem delala poctive, ale stejne to bolelo. Jestli vic nebo min nez u Kubika nejsem schopna posoudit. Na bolave bradavky doporucuju Bepanthen, vetrani a kojit vzdy z jednoho prsa, aby si to druhe melo sanci odpocinout. Ale neboj, da se to zvladnout - Kubika jsem kojila rok, Mikyho jeste kojim.
A jeste k tomu vyvolani porodu - je pravda, ze masaz bradavek muze vyvolat odezvu v deloze. Ale dle info od me PA to NIKDY nemuze vyvolat porod, pokud uz na to nejsou mimi a deloha pripraveni. Tedy: masazim zdar!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
24.1.09 19:30

Ahoj Marjanko

Tedy musím říct, že jsem překvapená. Minimálně ty body o vymačkávávní mleziva a mačkání bradavek… to nám PA (je i laktační poradkyní) v kurzu řekla, že se nemá v žádném případě dělat :-D
Evidentně ten můj doktor tuhle knížku četl :lol:

Jinak souhlas, že pokud těhotenství probíhá normálně (jako u mě) tak masáž bradavek porod asi nevyvolá, pokud neni mimi a tělo připravené.

Hmm, tak takhle si to představuju v porodnici na odd. šestinedělí. Každý říká ať se připravím na to, že co sestra to názor. Asi je potřeba najít si v tom všem co člověku vyhovuje no.

Občas si jemně ve sprše masíruju břicho lufou, tak až nebudu mít tu suchou kůži, možná zkusím i ty prsa…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1209
24.1.09 19:38

Ahoj, líp než Marjanka bych to nenapsala. Mně doporučovala jedna známá, která pracuje v porodnici, abych se ve sprše za bradavky „tahala“, aby si zvykly. To jsem prováděla asi měsíc před porodem a stejně ta bolest při kojení byla zpočátku hrozná. Bolest mě vystřelovala do rukou i do nohou, trvalo to asi 2 měsíce, nicméně jsem vydržela a kojím (už bezbolestně) doteď :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17952
24.1.09 19:42

ve Stadelmann je při vší úctě leccos, co evidentně mému tělu nevyhovovalo, ba dokonce vadilo. Takže dej na svůj pocit a rozum, příprava bradavek ani prsů jinak na kojení předem není rozhodně nutná a tvrzení, že kojení musí zpočátku pekelně bolet, není pravdivé - nebolelo mě ani s jedním dítětem (citlivé ovšem bradavky byly, to jistě). Mohou bolet, ale nemusí a kdo ví, zda se tomu takovouto cestou vyhneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
24.1.09 20:48

Já teď koukala na net a našla jsem na stránkách Laktační ligy, že otužování bradavek, kartáčování, mačkání atd jsou dávno překonané věci.

Nicméně, mě jde spíš o to jak se zbavit té suché a tenoučké kůže, než nějak připravovat bradavky. A s tím, že kojení nemusí být zrovna příjemné a dokonce může bolet jsem smířená. Našla jsem na rodina.cz i podobný dotaz tomu mému, paní měla taky suchou kůži a laktační poradkyně z Krče jí radila aby se přišla ukázat, že to může být i kožní problém. Tak se asi půjdu ukázat taky do Krče (budu tam i rodit)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.7.14 11:52

Ahoj, bradavky jsem mela vzdy citlivy, ale v tehotenstvi to je hruza uplne. Boli me kazdy dotyk, treni o triko vse. Hlavne teda dvorce jsou chudaci. Pri kojeni kupodivu ok. Cim je mazat ted v tehotenstvi? Zatim se mi osvedcila modra indulona. Co pouzivate vy? Bepanthen mi prijde teda uz dost predrazenej. A co neco z DM drogerky? Maji dobry krem a olej na bricho, tak neco od nich i na tohle?
 Diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hr4sek22
7.7.14 12:36

@MilijonDolarBejby Já je měla „bolavý“ ze začátku když jsem kojila a mazala jsem bepanthenem. Pak už v klidu jak si zvykly :mrgreen: Měla jsem ale i z DM jakejsi MAMA krém na bradavky a tím jsem mazala v těhotenství. Ale citlivý byly pořád, mně osobně ten krém nijak nepomohl :nevim:

• Citovat
  • Upravit
9.7.14 12:53
@Hr4sek22 píše:
@MilijonDolarBejby Já je měla „bolavý“ ze začátku když jsem kojila a mazala jsem bepanthenem. Pak už v klidu jak si zvykly :mrgreen: Měla jsem ale i z DM jakejsi MAMA krém na bradavky a tím jsem mazala v těhotenství. Ale citlivý byly pořád, mně osobně ten krém nijak nepomohl :nevim:

U prvniho, kdyz uz jsem kojila, tak ok. Ale v tehotenstvi des. Dvorce mam suchy, bradavky ok celkem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová