Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nemá někdo recept? Dělávala je babička ![]()
@Hanča1234 píše: Více
Den předem uvařené brambory, vejce, hrubou mouku, sůl. Udělat těsto a buď smažit na pánvi, nebo nasucho na plotýnce. Měla jsem na plyn sporák takovou plotýnku, na tý se to dělalo dobře. Když je placka hotová, tak potřít buď rozpuštěným sádlem, nebo máslem. Každý to dělá jinak. Když jsem dávala sádlo, tak jsem do něj přidávala česnek. Když na sladko, tak s máslem.
Ahoj, poměry úplně nemám, dělám těsto od oka, nicméně doporučuji do klasického receptu na bramboráky přidat nastrouhanou cibuli a trochu strouhanky.
Už to pak sice nejsou klasické české bramborové placky, nýbrž á la židovské latkes, ale fakt doporučuji vyzkoušet, cibule je chuťově fakt povýší na další level a strouhanka zajistí krásnou křupavost.
@Neboj píše: Více
Ona se ale neptá na bramboráky, ale na placky ![]()
@arinecka píše: Více
A to není to samé?
Aha! To pardon, u nás doma se bramboráky rovnaly plackám.
Příspěvek upraven 08.03.26 v 10:26
Ok, se omlouvám, u nás jsme rozlišovaly lokše a bramboráky/bramborové placky. ![]()
Příspěvek upraven 08.03.26 v 10:33
U nás jsou bramboráky ze strouhaných syrových brambor a bramborové placky
z vařených brambor. Tak a teď se mužem „pohádat“ kdo to jak má a odkud je
.
@1010 pro mě je bramborová placka z vařených brambor. Jako dítě sem je milovala a chci je udělat detem ![]()
Krásný svátek MDŽ ![]()
Příspěvek upraven 08.03.26 v 10:37
@1010 píše: Více
To si nemyslím, že by to bylo na hádku, spíš to fakt závisí na té rodné hroudě.
Mě třeba vůbec nenapadlo, že by bramborová placka měla být něco jiného než bramborák, hehe. ![]()
A kdyz se do testa přimíchají nasekane skvarky, k tomu salat s kysaneho zeli, to je teprv dobrota
.
@arinecka píše: Více
On každý nezná přesňáky/patenty - bramborové placky. Jak je dělaly babičky. Dneska už je tak vše domotané. Že někdo říká bramborákům placky.
@Kelsey1 píše: Více
Ptala jsem se teď na to partnera, který pochází ze stejné lokality jako já (poznali jsme se a žijeme úplně jinde v ČR) a stejně jako pro mě je pro něj bramborák a bramborová placka to samé. Patenty se říkají na Moravě, pokud vím, u nás to jsou lokše. To není dobou, to je tím, odkud kdo pochází, řekla bych. ![]()