Brejličky u tříleté dcery

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2596
16.12.07 23:19

Brejličky

Ahoj v pátek naše tříletá dcerka dostala brýle má jednu a jednu a půl dioptrie do dálky.Chtěla jsem se zeptat jestli je tu někdo kdo má takto malé dítko s brýlemi a jak to snáší .Paní dr tvrdí že se ta vada pravděpodobně spraví jak jste na tom jestli se to někomu spravilo.Ještě taky trochu šilhá.Já se hlavně bojím aby si s nimi ještě neublížila je totiž dost divoká.Děkuji za rady a zkušenosti
 ZUZAN

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2239
17.12.07 12:42

Ahoj,

u tak maleho ditete nastesti zkusenost nemam, ale u trilete dcery si to taky nedokazu predstavit. Jen te chci povzbudit. Me diagnostikovali kratkozrakost v sedme tride a je pravda, ze casem se to zlepsilo asi o pul dioptrie. Myslim, ze bez bryli uplne nebudete, ale muze se to spravit az do te miry, ze bryle bude pouzivat potom jen ve skole, aby videla na tabuli nebo doma na televizi. Ja napriklad nemam problem byt bez bryli, ale do auta je mit musim, kvuli predpisum i kdyz mam na obou jen pul dioptrie.

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
17.12.07 12:49

Zuzan, Klárka dostala brýle taky v cca 3 letech. Na jedno očičko má 0,5 dioptrie a na druhém nosila okluzor, šilhala. Cvičením ani brýlečkami se jí šilhání nespravilo, v říjnu byla na operaci se skvělým výsledkem, operace se moc povedla. Šilhala opravdu hodně na obě očička.

Brýle i okluzor snášela v pohodě, sama si šla vybrat brýle, pochopila, že je to opravdu nutné, a zodpovědně je nosila. Ve školce se jí nikdo nesmál, my jsme ji chválili, jak jí to sluší :lol: . Nezranila se, ani si je nerozbila, na cvičení chodila bez nich. Dneska se brýle vyrábějí kvalitní s ohledem na dětskou aktivitu, něco vydrží.

Na očičku jí něco měřili, nějakou odchylku, a tím změřili, že jednou bude opravdu krátkozraká a brýle nosit bude, ale těžko říct, kdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2596
17.12.07 13:52

Dík za odpovědi Vali šilhá jen malinko na jedno oko ale ty dioptrije jí naměřili dva a dva a půl a dali jednu a jednu a půl asi se to dává aby si zvykla postupně.Chudák asi viděla hodně špatně moc jsem si toho nevšimla jen vůbec nekoukala na pohádky , televizi od malička nevnímala jak kdyby tam nebyla aobčas hledala některý věci když jsem jí je ukázala že pro něco má dojít myslela jsem že mě nechápe.Na tříletý prohlídce poznala obrázky jen v první řadě.U nás v rodině meli brýle skoro všichni jen já a ségra nic tak jsem to trochu čekala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TehotnaTerezka
17.12.07 14:01

ja jsem ze 4 deti
dva brachove meli bryle chvili nekdy v prubehu zakladky, ale casem se jim to zlepsilo a ted uz nic nenosi a vidi dobre
treti bracha nosi bryle asi od 4-5 let, ma po tatovi astigmatismus, takze s tim se neda nic delat
a ja zacala bryle nosit az ve 20 a myslim, ze jsem si spis oci zkazila sama - za:,–(ne jsem celou stredni skolu musela sedet v posledni lavici, vlasy neustale do obliceje apod. :)
takze jsou asi ocni vady, ktere se zlepsit i vylecit daji, s nekteryma nehnes a nektery pribudou az vekem

a myslim, ze na brejlicky si rychle zvykne a urcite si neublizi, holcicky jsou opatrnejsi nez kluci
nebyl snad tyden, aby si bracha bryle nerozbil, takze mamu uz pak nebavilo mu je davat neustale spravovat, takze je mel ruzne omotany izolepou apod. :lol:

• Citovat
  • Upravit
2596
17.12.07 14:06

No tak to je dobrý naše holčička je totiž spíš kaskadér než roztomilá holčičkka pořád někde leze po výškách běhá vymýšlí hrozný lumpárny a neustále je někde odřená a samá boule.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
17.12.07 14:43

Tak Vítek je malý čertík.Všude vleze, padá, skáče. Brejličky má od 14ti měsíců. Tak měsíc trvalo, než si zvykl. Nebo spíš než jsem si zvykla já.
Nikdy si brejličky nerozbil. To já je 2× rozsedla, když si je sundal a položil na gauč a jednou jsem je rozšlápla, když ležely na zemi. Nemá s nima jediný problém. Teď už dělají brýle z odolných materiálů, mají zahnutí za uši, nebo takové silikonové pacičky nebo můžeš dát gumičku, co nebude ani pod vláskama vidět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
17.12.07 14:58

Ahoj,
Klárka dostala brýle také po tříleté prohlídce. Problém jsme měli asi dvakrát, ale to jsem nekompromisně nařídila, že o brýlých nehodlám diskutovat, prostě se nosí a hotovo. Ráno je na:,–(í a ve vaně sundá. Moc jí sluší, taky si vybírá sama a je v pohodě. Občas bývají zkroucené nebo poškrábané, ale s tím se musí počítat.
Vůbec se toho neboj, zvládnete to v pohodě.
 Halka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.4.08 12:18

Ahojky,
tak já začnu od začátku. Když byl jednou náš starší Petřík nemocný, tak se mu rýma vrazila i do očí. Měl je rudý jako králik(do slova). Doktorka nevěděla co s ním, tak nás raději poslala na oční, ať se podívá oční, jestli to je rýmou nebo něčím jiným. Ta zjistila, že je to rýmou, ale dělala mu samozřejmě i vyšetření a zjistila, že špatně vidí. Tak si nás pozvali až bude zdraví. Dala nám recept na kapka na rozkapání a šli jsme. Přišli jsme za 2 měsíce s rozkapanýma očima a naměřila mu pro mě neuvěřitelných 7,5 a 8,5 dioptrie. Což je obrovské pro tak malé dítě- měl v té době 4 roky a 4 měsíce. A ještě navíc má astigmatismus. Takže jsme odcházeli s receptem na brýle a diagnózou „dalekozrakost“(špatně vidí na blízko) a astigmatismus. Kombinací těchto dvou diagnóz si samozřejmě i „podepsal“ ortel toho, že ani nemůže až bude dospělí na operaci, aby nemusel nosit brýle, protože to se operuje jen pokud je „dalekozrakost“ nebo „krátkozrakost“. Ale nesmí tam být kombinace prostě astigmatismu. A na kontrolu za 2 měsíce. Tak jsme šli hned do optiky s tím receptem. Zjistit kolik to stojí a vyzkoušet je a popřípadě se podívat i jinde a objednat. No co dělal za scény, že je nosit nebude… Já už byla skoro na pláč. Za prvé za to, že má takovou hroznou vadu očí a za druhé, protože on sám je nechtěl a mě ho bylo líto. Nakonec jsem ve městě potkala cizí paní s brýlemi, co vedla taky holčičku a ta se mnou zahrála hru(děkuju té paní, že se na mě nevykašlala a neposlala mě někam, protože když jí někdo na ulici cizí zastaví a začne něco mlít o brýlích, tak nevím co bych si myslela já, kdyby mě tak někdo překvapil. Ikdyž dnes už bych to taky zahrála tak jako ona.) A tak jsme šli zpět do optiky, kde jsme brýle objednali a za týden pro ně přišli. Petřík si ještě vybral pouzdro v jeho oblíbené barvě a brýle nosí pořád. Asi přišel taky na to, že s nimi vidí lépe než bez nich. Každé ráno vždycky když ho budíme do školky, tak nás prosí, ať mu podáme brýle. V únoru byl na kontrole a doktorka se tedy nevyjádřila k tomu, jestli se to zlepšilo nabo ne, ale řekla, že ty obě oči jsou aspoň teď na stejno. A ještě nám připsala náplasti na oči a řekla něco o tupozrakosti. Tak máme 3 diagnózy. Takže zase optika a teď každý den lepíme na střídačku pravé a levé oko. Říkají tomu okluzor. Na kontrolu jdeme na konci května, tak jsem zvědavá, co řekne a jestli mu už ty náplasti nechá sundat. Protože je hrozný to každý večer odlepovat a vidět jak ho bolí to, že ta kůže táhne. Je tam navíc tak tenká. Má to červený a suchý už od toho okolo těch očiček. Jinak brýle nás přišli na „jen“ 1500kč. To proto, že jsme museli nechat udělat stenčení(jinak by měl prý tak centimetrový tlustý a těžký skla a plastové ty skla(oni to nejsou plasty- je to sklo, ale jsou do toho přidávány plasty nebo co- nerozumím tomu a ještě něco ohledně toho, aby se to moc neodřelo, ale už tam má stejně rýhy). Takže jak tam v květnu půjdeme, tak nechám napsat ještě jeden recept na brýle a nechám mu udělat nové( kdyby si ty jedny náhodou rozbil, tak ať má než by se mu udělali nové a taky proto, že si myslím, že když jsou tam ty škrábance, tak to asi taky není moc dobré pro ty oči).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2596
3.4.08 22:54

Ahoj no tak to je síla moje maminka má asi jedenáct dioptrii je teda krátkozraká a vidí teda jen mlhu a obrysy když nemá brýle ty sis ničeho nevšimla že by špatně viděl .My teda ted nosíme ty brýle asi čtyři měsíce a v pohodě si zvykla taky je chce ráno na:,–(it přesně jak říkáš asi zjistila že s nima vidí líp a v pohodě si je nechává.Jen ted teda začala víc šilhat tak doufám že taky nebudem muset lepit očičko na kontrolu jdem až v létě .
 ZUZAN

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
4.4.08 10:47

pro maminkamartina:
Astigmatismus se operovat dá. Já jsem příklad :-) Měla jsem na jednom oku 8,2 a na druhém 7,4 dalekozrakost a astigmatismus. Před rokem jsem byla na operaci laserem ve Zlíně a teď mám 0. Hranice pro operaci je 8 dioptrií , tak mně varovali, že asi něco zbyde ale já vážně vidím skvěle. Nepotřebuji brýle ani na řízení auta. Takže nevěš hlavu, jsou mnohem horší věci než brýle. Moje dcera nosí brýle a okluzory od 2 let. Okluzor má kvůli velkému rozdílu (asi 1 dioptrie), aby z toho nevznikla tupozrakost. Prý se jí to už srovnává ale musí ho nosit denně na půl dne. Má okluzory Pro-optha, ty jsou jako náplast na citlivou kůži. První měla nějaké barevné a ty jí taky dělaly otlaky a suchou kůži, tyhle jsou bez problémů.
Ahoj Petra

• Citovat
  • Upravit
4.4.08 14:25

Ahojky,
pro anonymní- tohle mi napsala nějaká doktorka z očního centra, které se zabývá operacemi očních vad(našla jsem to na internetu- nevím jestli to bylo ve Zlíně nebo v Olomouci- to teď opravdu nevím) když jsem jí opsala celou lékařskou zprávu od oční lékařky-

Dobrý den,
Oční vada vašeho syna je poměrně vysoká dalekozrakost kombinovaná s vadou zakřivení optického systému / astigmatismus/. Tato vada se vyznačuje tím ,že dítě musí s velkým úsilím zaostřovat do dálky i do blízka. pokud by nenosil brýle je velmi rizikový pro vznik šilhání a to především OL dovnitř / esotropie/. Dále je při této vadě je vysoké riziko vzniku tupozrakosti / ambylopie / oka s vyšší dioptrickou vadou /u syna OL/ . a nebo při vysokých vadách na obou očích . Tupozrakost je utlum oka v mozku - mozek de facto přestane horší oko používat , protože představuje příliš velkou zátěž . Pokud se tupozrakkost zjistí - a to vyšetřením kvality vidění v korekci - tj.že oko ani v korekci nevidí dobře. Je nutné oko cvičit / např. zalepování lepšího oko ...../ Cvičit lze cca do 7 let , pak již mozek končí s vývojem zrakové oblasti , jakou kvalitního vidění dosáhnete , takové již zústává celý život.

Závěr - U Vašeho syna je bezpodmínečně nutné nosit optimální korekci , zjištěnou a upravenou dle měření v rozkapání. Pravidelné kontroly á 3 měsíce.do doby stabilizace vidění.
Pokud se rústem dpt hodnota sníží , nebývá to o mnoho diopt. cca o 1 dpt-2 pdpt / velmi individiuální.
Refrakční operace jsou možné až v dospělosti podmínkou je stabilita vady . Takto vysoká hypermetropie v současné době laserem operovat nelze. řešením jsou jiné operace , např- fakické čočky / nitrooční operace/

V tomto větu - trvale nosit brýlovou korekci a sledování dalšího vývoje. Nejhorší je korekci nenosit.

s pozdravem
Dr.Flemrová

jinak syn taky má ty s těma obrázkama(ovoce) a okolí očí má také suché, podrážděné a červené. Občas večer skoro pláče, když se to sundavá a tahá mu to tu tenkou slabou kůžičku kolem očí. A ty Pro-Opta(hnědé) jsou přeci jen míň lepivé- líp se sundávají. Také máme.

Pro Zuzan- já jsem naší obvodní pořád upozorňovala, že pořád padá(zakopává…) Dokonce to před rokem došlo až tak daleko, že spadl ze schodů a v nemocnici si pobyl 5 dní s otřesem mozku. A nikoho ani nenapadlo mu udělat teda oční vyšetření. Mě to teda taky nenapadlo(myslela jsem, že jen třeba nedává pozor, protože je navíc hyperaktivní a že prostě nekouká) a v rodině taky nikdo nemá žádnou oční vadu- teda jako mladí. Staří nosí brýle, ale to dneska většina starých lidí.
Tak se mějte všechny krásně. Zatím papááá Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kalimero33
28.10.10 22:38

látkové okluzory

www.okluzory-latkove.cz moc doporučuji! :srdce: :kytka: :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
kája83
6.11.10 22:54

Látkový okluzor

Nám více vyhovuje látkový okluzor, než náplasťový. Můžete si je prohlédnout na www.okluzoryprodeti.cz

• Citovat
  • Upravit
18.4.14 20:03

Ahoj můžu se tě zeptat nosí tvá dcerka ještě brýle? třeba do školy na tabuli? díky za odpověd a kolik má dioptrií du totiž 28 dubna s cerou na kontrolu a její asi stejně jako tvé dceře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí