Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, rozhodla jsem se otevřít tohle téma, protože se blíží Vánoce a taky proto, že můj synek dospěl do věku (4), kdy se začíná na všechno ptát. Tak by mě zajímalo, zda Vaše děti necháváte v té pohádkové představě vánoc, kdy dárky nosí Ježíšek. Já tedy ano, akorát začínám přemýšlet, jak ho uchránit toho, aby si v dnešním světě, kde vládne televize, kdy vás každou chvíli v reklamě nabádají, co máte koupit dětem k vánocům nebo z nějakého filmu nedomyslel, že ve skutečnosti je to jinak. Nebo od starších dětí, co už vše prokoukly. Ale jinak píšeme, tedy spíš zatím kreslíme, dopis pro Ježíška a dáváme ho za okno.
Ahoj,
nemyslím, že reklamy mluví přímo o tom, co koupit k Vánocům - prostě je to jen reklama na hračky
(btw: Kuba, když nějakou takovou reklamu vidí, hned hlásí: TOHLE POTŘEBUJU
)
Jinak my řešíme něco podobného - nakonec jsme s manželem vymysleli verzi, že dárky nosí Ježíšek, ale protože toho má moc, tak mu mámy a tátové s těma dárkama trošku pomáhají
a mladej to vzal v pohodě!
A spíš mám jiný problém - jak vysvětlit, že dárky nosí (imaginární) Ježíšek, když pomalu z každý výlohy na nás čumí děsně kýčovej Satan Klaus ![]()
ahoj,
Teruli tohle zatim nenapadlo, věří, že Ježíšek si bere dopis za oknem a že nosí dárky, teda zatim věří. Každopádně až přijde, doba kdy se zeptá, tak se jí spíš zeptám já co si o tom myslí a čemu věří. Pak jí řeknu že mu buď pomáháme nebo pravdu. My jako (školní) děti věděli, že dárky kupují rodiče, ale bylo hezký věřit na Ježíška víc jsme se těšili
Mě taky napadla verze, že většinu dárků nosí Ježíšek, ale některé i rodiče, a že pokud dítko zlobí, tak se rodiče s |Ježíškem domluví, aby tolik dárků nenosil. Ale myslíte , že si děti nedomyslí, když jdou do předvánočního supermarketu a vidí lidi s plným košíkem dárků a balících papírů, že ty dárky kupují oni? A jak jim popisujete podobu Ježíška?
Ahoj,
Haničce jsou skoro 3 roky, takže letošní vánoce už taky pěkně prožívá. S manželem jsme se domluvili tak, že dárky dětem nosí Ježíšek, ale protože toho má Ježíšek strašně moc (hodných dětí je přece spousta
), tak mu maminka s tatínkem pomáhají. Takže nakupují balící papíry a také nějaké ty dárky a Ježíšek donese každému hodnému dítku jen jeden „veliký“ dárek, protože by to prostě všechno nestihl! ![]()
Napsala (teda spíše nakreslila) dopis Ježíškovi, dali jsme ho za okno a asi 14 dní napjatě čekala, kdy si ho ten Ježíšek odnese. A protože bráška Ríša je ještě moc malinký a malovat neumí, napsala Hanička Ježíškovi dopis i za něj! ![]()
No a teď se už jen nedočkavě vyptává, kdy že konečně budou ty vánoce… ![]()
Hana
No - já na Ježíška věřím ještě teďka!
Jak jinak (než Ježíškem) vysvětlit, že lidi, kteří na druhé nemají celý rok čas, se najednou můžou přerazit, aby nakoupili to nejlepší a druhé podarovali!
Vždyť je to vážně zázrak - a ještě k tomu periodicky se opakující! ![]()
Pro děti: stromek zdobíme všichni spolu, dárky pod něj rovnají andělíčkové po večeři. Ježíšek je přeci malé právě narozené miminko (něco jako náš Jarošek), takže má na tu práci samotnou lidi - tedy pardon - anděly. Jelikož Pán pravil: co učiníte druhému jako mně byste učinili - tak je jasné, že dárky, které si balíme pod strom jsou dárky pro „Ježíška“ - a jelikož mu je nemůžeme osobně předat, tak si je dáváme navzájem.
Dítka mohou klidně dárky i kupovat/vyrábět, balit… atd. Ale je v tom pak to „tajemství“, kdy všechny připravené dárky ze všech skrýší „někdo“ shromáždí pod vyzdobeným stromem. No a na to jsou ti andělé, kteří alespoň jednou v roce sestupují na zem a do našich životů… ![]()
ahoj,
přidávám se k holkám shora
. též rodiče musí Ježíškovi pomáhat, vždyt toho má tolik
… syn je ve školce nejmladší a tak se hrozím toho, až mu „chytřejší starší“ napoví jak to vlastně je
. ale budu stále trvat na tom, že k NÁM Ježíšek chodí !!!!! syn Ježíška opravdu prožívá. už jsem mu u pověděla pohádku o jeho narození v Betlémě a zná ji skoro nazpamět. už se těší, jak si v kostele pochová Ježíška ![]()
nyní jsem kupovali vánoční ubrousky na stůl. jeden jsem chtěla použít už nyní a syn kategorisky protestoval, že jsou pro ježíška
.. u nás vše vánoční je pro Ježíška
…
tak šťastné a veselé
, Irias + štěpán 2 a 3/4 r.
ahoj!
Kuba na ježíška věří…protože věřit prostě chce
Okolo 3 let se začal vyptávat jak to, a takto tak jsme mu řekli, že Ježíšek ty dárky taky musí někde koupit a taky že mamka s taťkou Ježíškovi pomáhají a domlouvají se sním kolik dárků dostane a tak
Prozatím každý rok skákal do výšky jak tenisák, když pod stromečkem našel dárečky … btw. Ježíška si představuje jako taťku, takhle ho alespoň namaloval
…
No,Danymu to je zatím jedno,ale takhle poeticky jako vy to asi dělat nebudu
Prostě mu řeknu,že dárky kupují svým dětem rodiče,protože je mají rádi
Nevím už kolik mi bylo,ale když jsem se dozvěděla,jak to vlastně s „ježíškem“ je,tak jsem to vnímala jako zradu od rodičů
a taky mi nikdy nikdo nevysvětlil,co to jako je,ten ježíšek. Já jsem si ho za mlada představovala jako ježka
,který niosí na bodlinkách,jabka,hrušky a na vánoce tam přibalí ještě dárky pro děti
..takže podle mě,než motat dětem hlavu,je lepší říct pravdu.Ale je to jenom můj názor. ![]()
Ahoj, náš mladej taky zatím věří na Ježíška, ale pomalu mu začínám říkat, že se musí Ježíškovi trochu pomoct, aby to všechno stihnul
, jinak já vlastně taky na Ježíška „věřím“
. Stromeček strojíme společně a loni z toho byl nadšenej a pořád zjišťoval, jestli tam už nejsou nějaký dárky
. Letos mu bylo pět, tak jsem zvědavá, jak mu to dlouho vydrží!!!!
Našim dětem je 4 a 5 let. Na Ježíška samozřejmě věří. Tak jako já „věřím“ jak to někdo popsal moc hezky výše, že to hezké v nás je Ježíšek. Zatím si ho představují jako malého andělíčka, který bydlí na hvězdičce a létá letadýlkem, aby to všechno stihnul. Viděli jsme ho už mnohokrát, přece jasně svítících hvězd a letadel je spousty
))
Jinak se pomalu připravujeme na „nevěření“ malými ústupky. Nejdřív nám Ježíšek nosil i ozdobený stromeček. Posléze jsem měla honičku, jak ho odpoledne rychle ozdobit a kam uklidit děti, že nám ho „Ježíšek“ ozdobil už den před večer. A loni nám napsal dopis, že si ho máme ozdobit sami, protože musí stromeček donést dětem, co ho ještě ozdobit neumí
)) Takovýmito pomalými kroky se za několik let dostaneme k tomu, že Ježíšek na větší děti nemá čas a postupně my rodiče převezmeme jeho roli.
A jestli jim to někdo „prozradí“? Záleží na tom, jak to vysvětlíme a podáme my rodiče. V každém případě v nich nějakou jiskřičku nejistoty hodlám ještě dlouho uchovávat.
U nás je spíš problém babička, která před nima vypráví různé příhody a nedojde jí, že to tak nemůže, takže až se zeptají, uvidím, jak se s tím vypořádám.
Jiřina
Tak od pravdy ho stejně jednou neuchráníš. Starší dcera od školy už na Ježíška nevěří, ve škole si to s děckama už vysvětlily
Malá zatim neví nic… A reklamy tenkrát na starší vliv neměly, nic jí nedošlo…
No tak nejsou mi sice 3 roky, ale taky věřím na Ježíška
- hihihi… a každý rok mu píšu a dávám mu dopis za okno…Abyste rozumněli, můj manžel je prostě CHLAP, co nikdy nevěděl, co mi koupit k vánocům, tak píšu Ježíškovi trošku inspiraci, pochopitelně dostanu i spoustu dárků navíc, ale takhle mu to aspoň ulehčuju…nesnáším totiž jako např. moje kamarádka dostane od přítele peníze a běž si něco koupit…Peníze jsou podle mě to nejhorší, toť můj názor, protože pak nestojíte člověku za tu námahu jít a něco koupit a pak to krásně zabalit. To bych radši dostala fakt nějakou blbost, než obálku..
Ahoj, já taky píšu Ježíškovi manželovi seznam dárečků pro mě, aby jako věděl ![]()
Jinak syn na Ježíška věří, ptá se kdy přijde a na každou hračku co se mu líbí ukazuje a říká „To bude moje, až přinese Ježíšek“. Je u toho děsně roztomilej. Strašně se na letošní Vánoce těším, malej už to bude úplně jinak prožívat
![]()
A kdy mu řeknem, že Ježíšek není…nevím. Pokud na to nepřijde dřív, tak asi než půjde do první třídy.
My stojíme zřejmě na prahu osvícení staršími spolužáky, ačkoli Anička stále ve svých sedmi letech neochvějně věří, a to až do takových podrobností, jako že od Ježíška nelze chtít dárky těžké, protože by je coby křehké okřídlené miminko neunesl
Tak jsme se například letos vyhnuli na dopisu Ježíškovi sedla na koně (které z našeho pohledu dospěláků nebylo třeba). Rozebíráme s dětmi taky otázku, jak si Ježíšek v noci svítí na cestu - já zastávám názor, že svatozáří, Anička je pro svíčku, Čenda jako správný kluk mu vrazil baterku
Hrozně se netěším na chvíli, kdy se to děti dozví, ale třeba si to budem moct aspoň tak představovat a bude to stejně krásné…