Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Milé maminky, snad mi pomůžete, ani účetní mi nedokázala odpovědět. Jsem zaměstnankyně jedné firmy, od prosince 2011 na MD, pak od července 2012 na RD. V roce 2013 (od 1.7.) jsem pracovala (DPP) pro jiného zaměstnavatele. Musím si sama podávat daň. přiznání? Účetní tvrdí, že ano, že mám tedy 2 zaměstnavatele a musím to udělat sama. Od svého původního ale nemám žádný příjem. Vůbec netuším, jak se to dělá, nikdy jsem si to nevyplňovala sama. Kam co poslat, termíny, jak to vyplnit…v tomhle jsem naprostý amatér a účetní mi toho moc neřekla. Prosím pomoc.
@Lerista účetní je jen lenora.. normálně od toho, kde jsi dělala DPP přines potvrzení, odevzdej na mzdovce a ať Ti to udělají.. Jinak daŃové není složité, podrobné návody najdeš na netu, potřebuješ k tomu potvrzení od zaměstnavatelů, pak jen vyplníš částky, do posledního března odevzdat na Finančák. ![]()
@Lerista Pokud zaměstnanec měl během roku jen jedno zaměstnání nebo více nepřekrývajících se zaměstnání, může požádat svého posledního zaměstnavatele (do 15.2. po skončení roku) o zúčtování daně. Písemně nebo vyznačením ve formuláři Prohlášení poplatníka.
Takže Tvůj HPP a DPP se překrývá, a proto si přiznání musíš vyplnit sama.
U DPP Ti srazili zálohovou daň?
@martina.se Jestli myslíš, že mi to má udělat můj původní zaměstnavatel a jen mu dám potvrzení od firmy, kde jsem brigádničila, tak to nejde. To oni nedělají. Navíc, účtárna je přes půl republiky, já pracovala na pobočce. A hádej se s nima.
Roční zúčtování daně vám žádný váš zaměstnavatel neudělá, protože došlo k překrytí dvou zaměstnání. Tzn. podat si sama přiznání. Na stránkách MF je ke stažení elektronický formulář, kde se po zadání základních „čísel“ vše samo vypočítá. Pokusím se dohledat a vložit.
@elpiska Aha, takže účetní měla pravdu a fakt musím sama? No nazdar. Zálohovou mi srazili. Takže si musím vyžádat potvrzení i od původního zaměstnavatele, ikdyž bude s 0?
@Lerista Vzhledem k tomu, že se to potvrzení jmenuje potvrzení o zdanitelných příjmech a příjmy od zaměstnavatele neplynuly, řekla bych, že stačí jen to z DPP. Ale jistá si nejsem.
Přiznání je tady:
https://adisepo.mfcr.cz/…expert.faces
Příspěvek upraven 16.01.14 v 22:16
A není to od nějaké částky? tusím 5tis/mes.. ta když se nepřekročí, tak se nic navíc podávat nemusí
![]()
@verrru Do 5000 Kč se mohla srážet srážková daň, tyhle příjmy se srážkovou daní se do přiznání nedávají. Ale @Lerista má z příjmů z DPP sraženou zálohovou daň a ta se jí tím přiznáním vrátí.
@Lerista píše:
@martina.se Jestli myslíš, že mi to má udělat můj původní zaměstnavatel a jen mu dám potvrzení od firmy, kde jsem brigádničila, tak to nejde. To oni nedělají. Navíc, účtárna je přes půl republiky, já pracovala na pobočce. A hádej se s nima.
u nás toto nebyl problém.. člověk tam jen zanesl papíry a nazdar
ale ok, potom nezbývá, než to udělat sama ![]()
Děkuji všem za pomoc. Tedy od obou zaměstnavatelů dostanu přehled zdanitelných příjmů (jeden bude s 0) a sama si vyplním daň přiznání. Snad to zvládnu. Jé, to bude sranda až dcera udělá z FÚ kůlničku na dříví. To už máme vyzkoušeno z pojišťovny, kde jsem byla něco vyřizovat i s ní… ![]()
@Lerista Neboj, přiznání zvládneš. Částky opíšeš z potvrzení, příjmy patří do ř. 31, pojistné do ř. 32, sražená daň do ř. 84. O přeplatek se žádá na poslední straně přiznání. Ale nežádej dřív než v únoru, FÚ by to kvůli lhůtě zamítl a musela bys žádat znovu. Hodně zdaru ![]()
No mě by docela zajímalo, kde je uvedeno, že nelze provést roční zúčtování, pokud se překrývají zaměstnání! Podle zákona nelze provést roční zúčtování, pokud jsou PŘÍJMY od více zaměstnavatelů současně - §38g zákon o daních z příjmů! V 1. zaměstnání žádné příjmy nebyly, není důvod provést RZ. Ale než se hádat se mzdovkou, jednodušší je přiznání podat. Tady s tím ochotně spousta lidí poradí.