Brigáda v r. 2015 a daně

Anonymní
15.3.23 19:17

Brigáda v r.2015 a daně.

Dobrý den, blíží se daně a jako každý rok na mě všude vyjíždí články typu „daně a OSVČ“ atd…No a teď na mě vyjel článek o studentech a mám strach..v roce cca 2014 jsem byla už dospělá, chodila na SŠ a měla 2 brigády. Ani už nevím poradne jak to bylo a výplatnice už nemám..Ale vím, že jsem snad byla v jedné brigádě 3× a druhá byla praxe ze školy..a tam jsem byla každý ob týden cca..no dohromady jsem si víc jak na 15tisic za celý rok nepřišla…Ale spíš mi vrtá v hlavě, že vůbec zda sem neměla podat přiznání…Nepamatuji si vše přesně, moc jsem tomu ani nerozuměla..Ale mylsim, si že jsem u obou zaměstnavatelů měla zakroužkovaný že uplatňují slevu na poplatníka. Co když jsem měla podat přiznání? Jak se to řeší tolik let? Ty výplatnice jsem vyhodila už dávno.. 8) bojím s, že jsem to měla přiznat a neudělala jsem to, protože jsme to nevěděla..ani nevím co to bylo za smlouvy.. ale domnívám se že DPP a to jedno možná DPC..prosím o zachování anonymu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3460
15.3.23 19:51
@Anonymní píše:
Dobrý den, blíží se daně a jako každý rok na mě všude vyjíždí články typu „daně a OSVČ“ atd…No a teď na mě vyjel článek o studentech a mám strach..v roce cca 2014 jsem byla už dospělá, chodila na SŠ a měla 2 brigády. Ani už nevím poradne jak to bylo a výplatnice už nemám..Ale vím, že jsem snad byla v jedné brigádě 3× a druhá byla praxe ze školy..a tam jsem byla každý ob týden cca..no dohromady jsem si víc jak na 15tisic za celý rok nepřišla…Ale spíš mi vrtá v hlavě, že vůbec zda sem neměla podat přiznání…Nepamatuji si vše přesně, moc jsem tomu ani nerozuměla..Ale mylsim, si že jsem u obou zaměstnavatelů měla zakroužkovaný že uplatňují slevu na poplatníka. Co když jsem měla podat přiznání? Jak se to řeší tolik let? Ty výplatnice jsem vyhodila už dávno.. 8) bojím s, že jsem to měla přiznat a neudělala jsem to, protože jsme to nevěděla..ani nevím co to bylo za smlouvy.. ale domnívám se že DPP a to jedno možná DPC..prosím o zachování anonymu.

Jestli to bylo dpp tak jsi nic podávat nemusela. Pokud to bylo dpc, tak jsi obrala akorát sama sebe, že ti nevrátili daň. Ale téměř 10 let zpět bych toto už fakt neřešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35858
15.3.23 20:04

To už je promlčený, neřeš. Pokud se do teď nikdo neozval tak to nikdo neřeší a už ani nebude.

Příspěvek upraven 15.03.23 v 22:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
15.3.23 20:16

Daň lze vyměřit max 3 roky zpětně, takže už to ani řešit nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.3.23 20:21

@Hanula1212 aha..tak to se pak ztrácí daně celkem rychle… :roll:

• Citovat
  • Upravit
8506
15.3.23 20:24
@Anonymní píše:
@Hanula1212 aha..tak to se pak ztrácí daně celkem rychle… :roll:

To nechápu, jak myslíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.3.23 20:32

@Hanula1212 no když někdo něco pohnojí.., že se to pak po 3 letech neresi, tak bůhví kolik lidí dluží třeba na daních…
To je jedno…Děkuji za odpověď, mě jste uklidnila.

• Citovat
  • Upravit
20899
16.3.23 06:48
@Anonymní píše:
@Hanula1212 no když někdo něco pohnojí.., že se to pak po 3 letech neresi, tak bůhví kolik lidí dluží třeba na daních…
To je jedno…Děkuji za odpověď, mě jste uklidnila.

Tak jednoduchý to není jak si myslíš. Daň ti strhával rovnou zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.3.23 07:11

@Cenarius to asi jo, ale v obou případech nevím zda šlo o srážkovou… :?

• Citovat
  • Upravit
20899
16.3.23 07:14
@Anonymní píše:
@Cenarius to asi jo, ale v obou případech nevím zda šlo o srážkovou… :?

I kdyby to byla čokoládová daň. Zaměstnavatel strhne a odvede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
16.3.23 07:52
@Anonymní píše:
@Cenarius to asi jo, ale v obou případech nevím zda šlo o srážkovou… :?

Srážková daň to být nemohla, protože jsi měla podepsané prohlášení. Tam je daň zálohová vždy. Maximálně mohlo dojít k tomu, že jsi měla příjmy z obou brigád současně, takže jedno prohlášení bylo podepsáno „navíc“.Ale vzhledem k tomu, že celkový příjem za rok byl nízký, tak i při podání přiznání by se nic nestalo, protože daň by byla nulová. Takže nechápu, o co jde. Ty tři roky jsou stanoveny pro obě strany. Pokud uděláš chybu (což udělá každý), můžeš po třech letech klidně spát. Na druhou stranu pokud zapomeneš uplatnit např. manžela jako vyživovanou osobu, máš po třech letech smůlu. Samozřejmě jsou situace, kdy se ta tříletá lhůta prodlužuje. Pokud někdo chce podvádět a šulit na daních, tak to udělá a nějaká tříletá lhůta je mu ukradená. Ale to je malé procento.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.3.23 08:12

@Hanula1212 Ani nevím ty růžové papíry..Byla jsem prostě ráda za první peníze…A myslela jsem, že prostě výplatní páskou jsi dané vyřešeny. O daňovém přiznání jsem neměla tušení a doma mi to nikdo neřekl. :roll:
Tak aspoň, že mohu tedy klidně spát. Toho se právě bojím aby na mě někdo nevybafl za 20 let.
Děkuji vám.

• Citovat
  • Upravit
8506
16.3.23 08:21
@Anonymní píše:
@Hanula1212 Ani nevím ty růžové papíry..Byla jsem prostě ráda za první peníze…A myslela jsem, že prostě výplatní páskou jsi dané vyřešeny. O daňovém přiznání jsem neměla tušení a doma mi to nikdo neřekl. :roll:
Tak aspoň, že mohu tedy klidně spát. Toho se právě bojím aby na mě někdo nevybafl za 20 let.
Děkuji vám.

Tak v úvodu píšeš, že jsi měla slevu na dani na poplatníka. To jsou ty růžové papíry. Pokud někdo jde pracovat, pak by si měl zjistit aspoň základní věci ohledně daní, pojištění a zákoníku práce. Mě to taky doma nikdo neříkal. Pokud jsi v nějakém pracovním poměru ať už jde o klasický pracovní poměr nebo dohodu, dělá veškeré věci za tebe zaměstnavatel. Tys začala řešit něco ohledně neplacení daní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.3.23 09:21

@Hanula1212 chodila jsem ještě do školy a praxe byla povinna. O daně se škola nestará. A já prostě informace o daňovém přiznání atd nehledala, protože jsem to neznala..myslela jsem, že se to týká jen OSVČ. Bylo mi asi 17-18let, A asi 3× jsem měla brigádu přes agenturu. Ve stejný měsíc jsem tam nebyla.., ale zda jsem u obou to růžové podepsané měla nebo ne, to vůbec nevím…V té době jsem žila v domnění, že to mám správně a že nic řešit nemusím..Kdyby to teda správně neměla ať už to bylo jakkoliv, tak se to vyřešit už tedy neda a tím pádem to mohu považovat za ok? děkuji

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.3.23 09:24

@Hanula1212 zúčtování daní mi nedělali…takový ten papír o příjmech za rok mi dali do ruky myslim :?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák