Daně kdo poradí?

Katrinever
14.3.23 18:02

Daně kdo poradí?

Ahoj. Prosím o radu. Loni jsem byla v
PRáci jen necelé dva měsíce, podle potvrzení od zaměstnavatele jsem ale neodvedla žádnou daň, naopak mi účetní vyplatila slevu za dceru. Vydělala jsem kolem 35 000 takže musím podat přiznání. Dělám si ho přes interaktivní formulař a tam mi vychází, ž já musím zase zpět zaplatit tu slevu za dceru kterou jsé dostala do výplaty. Moc tomu nerozumím. V únoru jsem skončila těhotná na kapačkách a do práce se už nevrátila. Byla jsem v DPN a od června na MD. Nikdo mi s tím moc neporadí a nechce se mi kvůli tak malému příjmu platit úćetní :D. Nenašla by se zde nějaká dobrá duše která by mi na to mrkla? :kytka: :kytka: :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20889
14.3.23 18:06

@Katrinever daňový bonus a slevu na dceru musíš vrátit, jelikož si nesplnila zákoné podmínky pro její uplatnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4123
14.3.23 18:08

Pokud jsi měla příjmy jen od zaměstnavatele, tak daňové přiznání nemusíš podávat. Bonus tedy nevracis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35741
14.3.23 18:08
@Katrinever píše:
Ahoj. Prosím o radu. Loni jsem byla v
PRáci jen necelé dva měsíce, podle potvrzení od zaměstnavatele jsem ale neodvedla žádnou daň, naopak mi účetní vyplatila slevu za dceru. Vydělala jsem kolem 35 000 takže musím podat přiznání. Dělám si ho přes interaktivní formulař a tam mi vychází, ž já musím zase zpět zaplatit tu slevu za dceru kterou jsé dostala do výplaty. Moc tomu nerozumím. V únoru jsem skončila těhotná na kapačkách a do práce se už nevrátila. Byla jsem v DPN a od června na MD. Nikdo mi s tím moc neporadí a nechce se mi kvůli tak malému příjmu platit úćetní :D. Nenašla by se zde nějaká dobrá duše která by mi na to mrkla? :kytka: :kytka: :kytka:

Ano, nemáš nárok. Musíš ji vrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Katrinever
14.3.23 18:09

@Nicole 1234 nejsi první kdo mi toto řekl ale já nějak nevím. Myslela jsem že nad 20 000 se musí podat?

• Citovat
  • Upravit
Katrinever
14.3.23 18:10

@Cenarius děkuji, nemám problém ho vrátit. Jen prosím o vysvětlení jak jsem nesplnila nárok? Že jsem neodpracovala celý rok? Děkuju za vysvětlení :kytka:

• Citovat
  • Upravit
35741
14.3.23 18:11
@Nicole 1234 píše:
Pokud jsi měla příjmy jen od zaměstnavatele, tak daňové přiznání nemusíš podávat. Bonus tedy nevracis.

To není pravda. Čerpala něco co jí nepatří, musí udělat přiznání a dodanit to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35741
14.3.23 18:13
@Katrinever píše:
@Cenarius děkuji, nemám problém ho vrátit. Jen prosím o vysvětlení jak jsem nesplnila nárok? Že jsem neodpracovala celý rok? Děkuju za vysvětlení :kytka:

Musíš za rok vydělat minimálně šestinásobek minimálně mzdy. Což bylo za loňský rok 97200 Kč. Proč jste neprehodili slevu hned na otce. Ať si uděla teď přiznání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Katrinever
14.3.23 18:15
@JancaS84 píše:
Musíš za rok vydělat minimálně šestinásobek minimálně mzdy. Což bylo za loňský rok 97200 Kč. Proč jste neprehodili slevu hned na otce. Ať si uděla teď přiznání

Díky za objasnění. Ano my jsme ji přehodili. Podepisovala jsem mu papír že jsem od unora 22 nepracovala. Ale i tak mi účetní vyplatila 1999kč. No nechápu. Každopádně to vrátim

• Citovat
  • Upravit
4123
14.3.23 18:15

@JancaS84 I když měla více než minimální mzdu, takze tu měsíční podmínku splnila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18267
14.3.23 18:16

Na bonus dosáhnou jen ti, kteří mají za uplynulé roční zdaňovací období příjem nejméně ve výši šestinásobku minimální měsíční mzdy.

Tu vláda pro rok 2022 stanovila na 16 200 korun. V praxi to znamená, roční příjem musí být v roce 2022 více než 97 200 korun (8 100 korun měsíčně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Katrinever
14.3.23 18:18

Děkuju moc za vysvětlení ženy, já po tom pídím už měsíc a tady mám odpověď vždy do pěti minut :D :srdce:

• Citovat
  • Upravit
843
14.3.23 18:20

A za ten únor si teda uplatnil i manžel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Katrinever
14.3.23 18:23

@aledud asi ne, já mu podepisovala papír do práce źe od 1.3 neuplatňuji slevu za dceru. Ale on už má i vrácený přeplatek, tam už je to vyřešeno. Takže když to já vrátím, tak to bohužel neuplatnil za dva měsíce nikdo, to je to co mi vrtalo hlavou. Jenže pokud jsem nesplnila podmínku tk je to jasné a letos jsme to domrvili.

• Citovat
  • Upravit
843
14.3.23 18:27

Tak pokud to v únoru neuplatnil, tak se to vracet nemusí. Tam je podmínka buď 1/2 min mzdy za měsíc nebo rok a to jsi asi za únor splnila, jinak by ti to nevyplatili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák