Srážková daň, DPP?

Anonymní
12.3.23 13:31

Srážková daň, DPP?

Hezký den,
chtěla bych poprosit o menší vysvětlení k daním.
Manžel si nechává poprvé dělat daně sám (ne zaměstnavatelem, protože měnil práci)
a minulý rok měl práci i na dohodu, celý rok, u té se mu strhávala srážková daň 15% každý měsíc. Jak je to teda teď, prosím. Celkově to dělá tedy jen nějaké 4tisíce, ale dostane to zpět nebo ne? Když slevu na poplatníka má podepsanou u zaměstnavatele.
Děkuji za odpověď :) daním vůbec nerozumíme, tak ať víme co čekat a nebo zda nic :D

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4123
12.3.23 13:38

Záleží jaké má celkove příjmy. Pokud má u hlavního pracovního poměru nějak normálně vysokou vyplatu, tak už si celou slevu uplatnil tam a nic nedostane. Leda ještě kdyby uplatňoval nějaké další úlevy (hypotéka, pojištění apod).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68945
12.3.23 14:33

Tak ať si do formuláře naťuká veškeré údaje a uvidí, co mu vyjde, ne? Záleží i, jestli byl zaměstnan celou dobu a tu slevu na poplatníka plně vyčerpal každý měsíc, pak by mu nevraceli nic (kdyby neměl další výdaje typu hypotéka, dary…).
Já třeba loni měla zaměstnání i DPP a vracet mi budou, ale do zaměstnání jsem nastoupila až v druhé půlce roku (tudíž slevu na poplatníka jsem čerpala jen celkem krátce) a DPP měla po celou dobu a srážková daň byla o dost vyšší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
12.3.23 14:43
@Anonymní píše:
dostane to zpět nebo ne?

Nesmyslný dotaz. Je třeba vyplnit si daňové přiznání se všemi příjmy a sraženými zálohami, se všemi daňovými odpočty na poplatníka a na vyživované osoby.

Srážková daň se vykazuje jako zaplacená záloha na daň z příjmů.

Teprve z toho všeho vyjde na samém konci nějaký výsledek.

• Citovat
  • Upravit
20891
12.3.23 16:37
@Anonymní píše:
Hezký den,
chtěla bych poprosit o menší vysvětlení k daním.
Manžel si nechává poprvé dělat daně sám (ne zaměstnavatelem, protože měnil práci)
a minulý rok měl práci i na dohodu, celý rok, u té se mu strhávala srážková daň 15% každý měsíc. Jak je to teda teď, prosím. Celkově to dělá tedy jen nějaké 4tisíce, ale dostane to zpět nebo ne :( ? Když slevu na poplatníka má podepsanou u zaměstnavatele.
Děkuji za odpověď :) daním vůbec nerozumíme, tak ať víme co čekat a nebo zda nic :D

Nedostane. Na základě čeho by to měl dostat zpět? Pokud uplatňuje jen poplatníka a má aspoň 19000, tak to už má započítaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
12.3.23 18:56

Tak zakladatelka píše, že si nechává daně dělat. Takže předpokládám, že od nějaké účetní. Tak je snad nejjednodušší počkat, jak to účetní vyjde. Zakladatelko, proč si myslíš, že by mu měly sraženou daň vrátit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák