Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj..
Potřebuju se vypsat a třeba nějak poradit jak na ní..
Je prostě neuvěřitelná.. žijou v baráku,nepřijdou mi ablosultěn jako rodina,spíš jako cizí lidi podle toho jak se k sobě chovají..
prostě já tohle nechápu..
Když zjistila,že sem těhotná tak se s e mnou o tom ani nebavila když sme přišly na oběd(udělala kaši s párkama to je jedno)
jen řekly,že nám nemužou s ničím pomoct to od nich ani nechci.
od té doby jsem tedy řekla,že na oběd chodit budeme sama sem to navrhla kvuly miminku co čekám..
A od té doby ani zmínka o mimi,ani se nezeptá jak se cítím NIC!!
A ni s přítelem se o tom nebaví prostě jí to že bude babička očividně nezajímá:-(
je mi z toho smutno..
Ona je taková ta pipka co má prachy a se svýma dětma se baví jako já nevím není v tom to co má být taková ta rodiná pohoda nebo ja nevim jak to popsat..
Má v baráku mámu se kterou se nebaví..Bydlí dole..
pokud nejeví zájem at si ho nejeví já zase nebudu jevit zájem o to aby malé chodilo za babičkou která ho asi ani nechce.
Doufám,že se to změní a začne se o malé zajímat.
mě to prostě mrzí..a já nevím co udělat aby se chovala aspon trochu jako člověk.a ne jako bezcitná …
tak na mě pusobí celou dobu co jsem s přítelem..
nechci tady psát co všechno se za tu dobu stalo to bych tu ybla ještě do zítra než bych to vše napsala..
mě nejvíc štve tohle. že sou taková ta rodina,kde když se sejdou na oběd je svátek že spolu jedí,ale nepovídají si..
prostě si spolu nesednou a nejsou jako rodina..
chjo:-( já vím že to má spostu holek daleko horší..
jak na ní aby se změnila?
No tak tohle je úplně ukázkový příklad toho, že být tchyní musí být normální očistec. Fakt z toho začínám mít nervy, až se jí jednou stanu já. Člověk se prostě nezavděčí.
Tchyně, která se vyptává, zajímá, pomáhá, organizuje, plánuje, těší se, chystá - ta je špatná, ta to přehání, vměšuje se, zasahuje do výchovy a vůbec do všeho.
Tchyně, která se nevměšuje, nestará se, jede si po svém - ta je taky špatná. A dítě nebude vídat, protože se dostatečně nezajímala o to, jak se jeho maminka v těhotenství cítí.
![]()
Nezlob se, ale to snad nemůžeš myslet vážně… těhotenskou přecitlivělost a hormonální úlet beru jako jediné rozumné vysvětlení. Ta ženská Ti (podle Tvého popisu) absolutně nic neudělala a že s ní nejsi naladěná na stejné vlně, z toho se snad nestřílí.
hahahahaha - nedávno tu byla diskuze, kdy ta tchýně byla hrozná, protože se pořád ptala, vyzvídala, měla napsáno, kdy má jít mladá na kontrolu k dr, moc se těšila, chtěla nakupovat na mimčo - a to všechno její snachu stráááášně štvalo.
Hele, jsou lidi, kteří vezmou mimčo na vědomí až se narodí, protože jsou starší, protože mají svoje zkušenosti s tím, že to nemusí třeba dopadnout dobře, že se bojí se víc projevit právě proto, že nevědí, co by na to mladá řekla… Ber, že je jiná než jsi zvyklá, ale je to babička tvého dítěte a ber ji tak.
Člověk když sám nechce se nezmění, není tedy v Tvých silách, aby se budoucí babička měnila ..proč taky ? Z jakýho důvodu ..ona žije jak jí vyhovuje - chladně …z tvéího úhlu ..
Podle mě nemá problém ona, ale Ty … zkus ji přijmout jaká je a neřeš jaká není, to Ti nenáleží .. Přiznej jí právo na vlastní život ..i Ty ho budeš jenou chtít od ní … Trochu pokory …tam by to chtělo začít - od sebe .. kdopak jsi Ty že chceš měnit dospělou ženu a běda jak nééééé.
A že nejeví zájem o miminko ? Třeba sama čeká co jí povíš a pokud je uzavřená tak určo nechce vyzvídat … Já své tchýni pokaždý samam volalal co doktor a jak malej v břiše a tak .. takže … Zkus začít měnit …sebe .
moje tchýně je taková citově plochá…trochu mi jí to připomíná…celý těhu se nezajímala, měla jsem rizikáč a nesměla nic doma dělat…kámošky mi doma pomáhaly s úklidem a na rovinu mi řekla, že s dětma mi moc nepomůže…max s žehlením prádla…a já jí zas na rovinu řekla, že to jsem moc ráda, protože by mě víc štvalo, kdyby se mi příliš míchala do výchovy a tak to mezi námi zůstalo. za dětma chodí, má je ráda…řekla bych až moc, mazlí se s nima, zbytečný dárky nedává…dá mi peníze, ať jim koupím, co je potřeba…jede ven s kočárem, ale do teď nikdy neoblíkla, nepřebalila…nenakrmila…na takový hlídání mám prostě kámošky…ale věř, že to má svoje výhody! je to prostě pragmatik, kterej se Ti nebude montovat do výchovy a nebude Tě zahrnovat nevyžádanýma radama! a neboj dítě bude mít ráda, až ho uvidí…teď je pro ní prostě příliš virtuální
takže rada zní…nijak se nesnaž jí změnit…jen vyčkej…uvidíš, jak změkne a bude vyprdelená z vašeho prcka! ![]()
Tak jestli v tom není něco jiného, než to, co jsi popsala, tak mi taky přijde, že to zbytečně hrotíš. Říká se, že mámou se žena stává tím, že otěhotní, zatímco otcem se muž stává až když se dítě narodí. Pro spoustu chlapů to platí, ale stejně tak to platí i pro spoustu lidí okolo- ten tvoreček pro ně začíná existovat porodem. Jsi v prvním trimestru, to těhotenství na tobě ještě není vidět a tchyně si třeba ještě ani nestihla zvyknout na představu, že bude babičkou. Dej tomu čas…
BohunkaP píše:
No tak tohle je úplně ukázkový příklad toho, že být tchyní musí být normální očistec. Fakt z toho začínám mít nervy, až se jí jednou stanu já. Člověk se prostě nezavděčí.Tchyně, která se vyptává, zajímá, pomáhá, organizuje, plánuje, těší se, chystá - ta je špatná, ta to přehání, vměšuje se, zasahuje do výchovy a vůbec do všeho.
Tchyně, která se nevměšuje, nestará se, jede si po svém - ta je taky špatná. A dítě nebude vídat, protože se dostatečně nezajímala o to, jak se jeho maminka v těhotenství cítí.
Nezlob se, ale to snad nemůžeš myslet vážně… těhotenskou přecitlivělost a hormonální úlet beru jako jediné rozumné vysvětlení. Ta ženská Ti (podle Tvého popisu) absolutně nic neudělala a že s ní nejsi naladěná na stejné vlně, z toho se snad nestřílí.![]()
absolutně souhlasím..
na co se tě má jako ptát, těhotná jsi 11 týdnů, takže průkazku nemas, nemuzes vedet pohlavi, proste nic, maximalne ti muze byt zle a to vidi, takze se ptat nemusi… a kdyz tvrdis, ze je pipka, no, mela bys zacit nejdriv propirat sebe, ona totiz je babicka tvych deti
za to muzou hormony…me taky obcas stvali lidi co za to vubec nemohli…obcas uplne vsichni…to chce cokoladu
![]()
BohunkaP píše:
No tak tohle je úplně ukázkový příklad toho, že být tchyní musí být normální očistec. Fakt z toho začínám mít nervy, až se jí jednou stanu já. Člověk se prostě nezavděčí.Tchyně, která se vyptává, zajímá, pomáhá, organizuje, plánuje, těší se, chystá - ta je špatná, ta to přehání, vměšuje se, zasahuje do výchovy a vůbec do všeho.
Nezlob se, ale to snad nemůžeš myslet vážně… těhotenskou přecitlivělost a hormonální úlet beru jako jediné rozumné vysvětlení. Ta ženská Ti (podle Tvého popisu) absolutně nic neudělala a že s ní nejsi naladěná na stejné vlně, z toho se snad nestřílí.![]()
Bohunko, tak ty jsi snad musela studovat rodinné vztahy a vše kolem výchovy. A myslím to v tom dobrém smyslu, páč , jak jsem si už několikrát tady všimla, dokážeš vše krásně vysvětlit a přitom nikoho neurazit. Moc ráda čtu tvoje příspěvky. A už dost, asi už to přeháním
. Zakladatelko, nechtěla bych být tvou tchýní a jak jsem už několikrát psala, jak já jsem ráda, že mám dcery. Tchýně je divná, tchýně je bezcitná apod, , ale co ty? Co když je i chyba v tobě nebo jsi zkrátka tchýni nesedla, to tě nenapadlo. Jako nechápu, proč by měly být tchýně s odpuštěním připosrané z našeho těhotenství? A s tím, jak jsi psala, že k nim tedy dítě nebudeš vodit, protože je taková jsi jednoznačně ukázala, jaká jsi zrovna ty a že tchýně to s tebou bohužel taky moc nevyhrála. Tedy já doufám, že taková nejsi, a že jenom s tebou hážou hormony
sunnyho.motylek píše:
Co šílíš??? Kdyby mě od 12.týdne KDOKOLIV otravoval s tím, jak se cítííííím, co to budeeeee, jak se to bude jmenovaaaat, jakej chci kočáreeeeeek, atd. atd. atd., tak ho pošlu velmi svižně tam, kde slunce nesvítí a pokud možno se s ním nebudu potkávat ani na ulici.
Jak se má zajímat o něco, co je vidět leda na obrázku z UTZ a spíš než člověka to připomíná tlakovou níži nad Atlantikem? ![]()
A víš co já bych Ti celkem přála zažít? Aby až se to narodí, tak Ti lezla tchýně dvakrát denně do bytu s tím, že se chce podívat, jak se malé má, jestli nechceš s něčím pomoct, poradit a tak podobně. Prstíčkem bys škrábala, aby si Tě aspoň týden nevšimla ![]()
Dalsi z mnoha diskuzich o tchynich
Kde zije a jak zije rodina tveho vyvoleneho jsi urcite vedela uz pred tim, nez jsi otehotnela
Clovek se nemeni ze dne na den…ani tchyne ne
Miminko cekate vy dva, ne s tchyni, tak tchyni neres…Ber ji takovou, jaka je…neublizuje ti, nenavazi se do tebe…jsou urcite lepsi tchyne, ale ver, ze i horsi
Me taky trvalo, nez jsem se s tchyni a svagrovou zzila…jeste dneska obcas skripu zubama, ale beru to tak, ze je to stret rodin, stret kultur…oni jsou zvykli na neco jineho nez my…jde jen o to sebrat z kazde rodiny to „nej“ a pomoci toho si „udelat“ vlastni rodinu ![]()
Zakladatelko, lidé se bohužel nechovají jak my si přejeme. Tvoje tchýně bude tak trochu suchar, ale to neznamená, že to bude špatná babička.
Moje tchýně byla u nás od narození malého asi 5× a to bydlí od nás asi 10 minut. Malému je rok a půl. My tam chodíme každou sobotu na oběd, takže malého vidí. Kdybych měla čekat, že přijde sama ( třeba aspoň povozit) to bych se nikdy nedočkala. Tak hold jsem zavedla, že v úterý bude malý chodit k nim, já si zajdu na jógu aspoň se odreaguji. A víš co? Všichni jsou spokojeni, já mám volno a babička s dedou s nadšením hlídají. Jsem blbá, že jsem furt čekala, že si o to řekne sama. Mohla jsem mít čas pro sebe už dávno
.
Příspěvek upraven 24.10.11 v 14:58
Karinko, nevím, co na to říct - snad jen, že se červenám až na… víš kde…
Děkuji
![]()
No tak p přečtení několika diskuzí na téma tchýně bych i já sama od sebe nechodila ke své snaše, ale raději bych čekala, že třeba přijdou oni.
zakladatelko, nejspíš jsi čekala jiné reakce než ty, které se tu objevily. ale i já s nimi musím souhlasit. zejména tedy BohunkaP to vystihla naprosto přesně. někdy je opravdu těžké se zavděčit - a u tchyní to asi platí dvojnásob
. některá se stará moc, některá málo, vždy je to špatně. myslím, že by ses měla snažit přijmout ji takovou, jaká je, a nesnažit se ji měnit - proč taky, podle toho, co píšeš, ti nic špatného nedělá. a to, že se nezajímá na začátku těhotenství, neznamená, že vnouče nebude mít ráda. takže jí ho kvůli tomu pak upírat, to je absurdní.