Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jak je to s konzumací buráků v těhotenství. Někde píšou, že se nemají, kvůli riziku alergie, že by mohlo pak být děcko alergické - kopíruji článek ---oříšky a buráky – nastávajícím maminkám se doporučuje, aby se vyhnuly konzumaci oříšků a buráků jak během těhotenství, tak během kojení, obzvláště pokud se ve Vaší rodině vyskytují nebo se v minulosti vyskytla onemocnění jako astma, atopický ekzém či senná rýma. Buráky též mohou obsahovat nebezpečné plísně a aflatoxiny.
No ale jinde zas píšou, že je tato studie neopodstatněná.
Já je párkrát louskala, mám na ně pořád chuť tak nevim jestli se jim tedy raději nevyhnout. Sennou rýmu mám:((
Jak jste to měly vy v těhotenství? Jedly jste je?
proboha snad nevěříš takovým studiím
jen si je dej, snad jich nespořádáš 10 kilo najednou ![]()
Já se jich mohla v těhu užrat
Takových věcí, které v dnešní době způsobují právě tolik rozšířený atopický ekzém, astma atd. je spousta a není šance se jim zcela vyhnout. Buráky mi z těch všech přijdou jako minimální zlo
Já jsem zase někde četla že obsahují nenasycené mastné kyseliny ty Omega 3, které jsou v těhu důležité ![]()
Ahoj, jasně, pokud je nebaštíš po kilech denně, tak bych se ničeho nebála. Já si dnes taky pár zobla
Já jím více méně skoro všechno, myslím, že když se to nepřehání, tak si můžeš dát sem tam i trošku potravin, který se v těhu nedoporučují…
Myslim, že všeho s mírou. Taky mám chuť na potraviny, které se nedoporučují a jím je, ale prostě to nepřeháním. Mám jasno v tom, že si v létě nedám někde v bufáči chlebíček atd. Ale jestli si dám petržel, čaj, buráky … to tedy fakt neřešim to už bych nemohla nic. Myslim, že jestli nespořádáš denně pytel buráků tak se ti nic nestane. Ostatně to by asi nebylo dobrý ani kdybys nebyla těhotná.
Ahoj, já měla od vždycky desítky alergií na potraviny a asta a v těhu se mi ztratili. Jedla jsem všechno bez ohledu na alergie, podle toho, na co jsem měla chuť. Poslouchala jsem své tělo. Ořechy jsou přece součástí zdravé výživy. Ale teď se do mě může pustit spousta jiných holek, že jsem vědomě ohrozila dítě
Já to tak necítím. Momentálně jsem bez problémů a můj syn musel prodělat krevní testy na alergie a zatím na nic alergický není. Ale ty se dají časem získat. Moje mamka třeba první alergie až ve 40 a dnes je alergická na kdeco
Zeptala bych se mudra, to je jistota
Díky holky, no já si taky myslím, že pokud toho člověk nespořádá kila, tak se nic neděje:)) Mám na ně právě často chuť, tak se raději ptám:)) Já si dám občas i polévku s járovýma knedlíčkama i když by se taky játra neměla, ale to by pak člověk nemohl nic ![]()
Pamatuju se, že při prvnim těhu jsem ze začátku měla i párkrát sushi, než jsem zjistila, že by se nemělo a taky proběhlo vše v pohodě:(
tomikadze píše:
Ahoj, já měla od vždycky desítky alergií na potraviny a asta a v těhu se mi ztratili. Jedla jsem všechno bez ohledu na alergie, podle toho, na co jsem měla chuť. Poslouchala jsem své tělo. Ořechy jsou přece součástí zdravé výživy. Ale teď se do mě může pustit spousta jiných holek, že jsem vědomě ohrozila dítěJá to tak necítím. Momentálně jsem bez problémů a můj syn musel prodělat krevní testy na alergie a zatím na nic alergický není. Ale ty se dají časem získat. Moje mamka třeba první alergie až ve 40 a dnes je alergická na kdeco
Zeptala bych se mudra, to je jistota
No mě taky tu sennou rýmu zjistili až někdy v 11ti letech. ![]()
Je fakt, že dnes je těch alergií spousty a každej druhej alergii má, to by člověk pak nemohl nic jíst.
Marta78 píše:
Díky holky, no já si taky myslím, že pokud toho člověk nespořádá kila, tak se nic neděje:)) Mám na ně právě často chuť, tak se raději ptám:)) Já si dám občas i polévku s járovýma knedlíčkama i když by se taky játra neměla, ale to by pak člověk nemohl nicPamatuju se, že při prvnim těhu jsem ze začátku měla i párkrát sushi, než jsem zjistila, že by se nemělo a taky proběhlo vše v pohodě:(
já si naopak právě myslím že když budeš baštit vše plus se chovat normálně jako doteď(např. mě každý tvrdil že se musím okamžitě v těhu zbavit kocoura, nesmím se přiblížit k jeho záchodku atd.) tak o to víc bude pak prcek v pohodě, aspoň u nás to tak bylo, žádné alergie nemáme ![]()
Já jedla všechno, na co byla chuť…Milovala jsem hlavně langoše a bramboráky ze stánku
A to dělám i teď když kojím, ale malá je naštěstí úplně v pohodě, na bříško netrpí, takže já můžu cibuli, zelí, prostě cokoliv
Pár oříšků ti určitě neublíží, jak mi pořád říká moje máma „měla by jsi přestat číst ty zaručený rady“
![]()
martulkasloník píše:Marta78 píše:já si naopak právě myslím že když budeš baštit vše plus se chovat normálně jako doteď(např. mě každý tvrdil že se musím okamžitě v těhu zbavit kocoura, nesmím se přiblížit k jeho záchodku atd.) tak o to víc bude pak prcek v pohodě, aspoň u nás to tak bylo, žádné alergie nemáme
Díky holky, no já si taky myslím, že pokud toho člověk nespořádá kila, tak se nic neděje:)) Mám na ně právě často chuť, tak se raději ptám:)) Já si dám občas i polévku s járovýma knedlíčkama i když by se taky játra neměla, ale to by pak člověk nemohl nicPamatuju se, že při prvnim těhu jsem ze začátku měla i párkrát sushi, než jsem zjistila, že by se nemělo a taky proběhlo vše v pohodě:(
No právě, zní to logicky. Taky si myslím, že když si dam např. ty buráky, tak na ně děcko bude zvyklé a alergii by pak mít nemuselo.
Jo s těma kočkama, znám pár takových. to je blbost absolutní. Já třeba toxu prodělala někdy v minulosti a kočky nemáme, jen psy.
gabriela82 píše:
Já jedla všechno, na co byla chuť…Milovala jsem hlavně langoše a bramboráky ze stánkuA to dělám i teď když kojím, ale malá je naštěstí úplně v pohodě, na bříško netrpí, takže já můžu cibuli, zelí, prostě cokoliv
Pár oříšků ti určitě neublíží, jak mi pořád říká moje máma „měla by jsi přestat číst ty zaručený rady“
![]()
Já vím, jenže to víš, jsem doma na rizikovým, musim ležet, dítě ve školce přes týden, tak brouzdám a hledám. Klasika:)) No to máš kliku, že můžeš jíst při kojení vše, to malá trpěla hrozně na bříško až do 5 měsíce. A to jsem byla třeba i čas jen na rýži a stejnak to nemělo účinek, tak jsem pak taky jedla všechno.
Marta78 píše:gabriela82 píše:Já vím, jenže to víš, jsem doma na rizikovým, musim ležet, dítě ve školce přes týden, tak brouzdám a hledám. Klasika:)) No to máš kliku, že můžeš jíst při kojení vše, to malá trpěla hrozně na bříško až do 5 měsíce. A to jsem byla třeba i čas jen na rýži a stejnak to nemělo účinek, tak jsem pak taky jedla všechno.
Já jedla všechno, na co byla chuť…Milovala jsem hlavně langoše a bramboráky ze stánkuA to dělám i teď když kojím, ale malá je naštěstí úplně v pohodě, na bříško netrpí, takže já můžu cibuli, zelí, prostě cokoliv
![]()